• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2019

15:11

SVEČANA VEČERA UVOD U NAJVAŽNIJI RAZGOVOR! Vučić se večeras u Parizu sastaje sa Makronom!

Politika

SVEČANA VEČERA UVOD U NAJVAŽNIJI RAZGOVOR! Vučić se večeras u Parizu sastaje sa Makronom!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Parizu prisustvuje večeri koju francuski predsednik i domaćin Drugog Pariskog foruma o miru, Emanuel Makron, priređuje za učesnike te konferencije, a sutra ga sa Makronom očekuje razgovor, možda nikada važniji, kako je sam rekao

 

Predsednik Vučić tako počinje trodnevnu posetu zvaničnom Parizu, u svetlu sasvim novih okolnosti i na evropskoj i na regionalnoj političkoj sceni.

Francuski predsednik je ovih dana, naime, još radikalnije formulisao svoju strategiju redefinisanja Evropske unije, kojoj su potrebni "novi modaliteti", a istovremeno su, ovog vikenda u Ohridu, postavljeni osnovi za realizovanje "malog Šengena", inicijative srpskog predsednika za čvršće povezivanje i jaču saradnju šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teži članstvu u EU.

Priliku da sa Makronom razgovara o ta dva, za Srbiju i za region važna pitanja Vučić će imati sutra, prilikom tet-a-tet susreta na marginama Drugog Pariskog foruma o miru.

Kada je reč o odnosu EU prema proširenju, Vučić od Makrona očekuje odgovor na pitanje kakva je budućnost regiona, na koje od drugih evropskih i svetskih zvaničnika dosad nije dobio odgovor.

- Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost - rekao je predsednik Srbije.

- Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao, kao što drugi rade - kaže Vučić.

Od Makrona, kako je najavio, očekuje podršku za "mali šengen".

Mada analitičari ocenjuju da "kuca na otvorena vrata", odnosno da će francuski predsednik podržati tu inicijativu, predsedniku Vučiću je Makronov stav o toj inicijativi veoma značajan, između ostalog i zbog činjenice da neke zemlje u regionu prema njoj pokazuju rezervu, izgovarajući se navodnim strahovanjima da ta inicijativa ne bude zamena za članstvo u EU, a da zapravo iza takvog stava stoje drugi, politički razlozi.

- Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši - rekao je Vučić.

Jer, bez podrške Pariza, smatra, biće teško dobiti podršku Evrope.

- Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom - rekao je Vučić.

Mimo susreta sa Makronom, programom posete srpskog predsednika planirano je da učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu", tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, predsednik Vučić će se obratiti poslednjeg dana posete, kada će imati susret sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Mislim da mu nije do njegove večere,jer jede on nju a ona njega.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija