• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

12.11.2019

15:31

OVO SU ŠIPTARSKI ŠPIJUNI KOJI SU POHAPŠENI U AKCIJI MUP, BIA I VBA! Krali tajnu dokumentaciju za proizvodnju snajperskog metka!

Politika

OVO SU ŠIPTARSKI ŠPIJUNI KOJI SU POHAPŠENI U AKCIJI MUP, BIA I VBA! Krali tajnu dokumentaciju za proizvodnju snajperskog metka!

Podeli vest

Borivoje Glišović, radnik 'Prvog partizana' iz Užica, i Albanac Šefćet Demirovski uhapšeni zbog krađe dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm. Glišović priznao da je kopirao dokumentaciju i prodavao je Demirovskom, a do trenutka hapšenja uzeo 30.000 evra!

Borivoje Glišović, radnik 'Prvog partizana' iz Užica, dvojica njegovih kolega iz firme i Albanac Šefćet Demirovski iz Severne Makedonije uhapšeni su juče u zajedničkoj akciji MUP, BIA i VBA zbog krađe poverljive tehničke dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm, otkriva Informer!
Prema našim saznanjima, oni su privedeni posle višemesečne opsežne istrage o 'curenju' poverljivih podataka iz užičke fabrike oružja. Reč je o tajnoj dokumentaciji koja se tiče proizvodnje municije za snajpere, ali i za protivavionske mitraljeze.

Zadržani u pritvoru

Potvrda ove informacije stigla je juče i od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iz kojeg su saopštili da je privedeno više lica zbog sumnje na zloupotrebu položaja odgovornog lica i davanje mita.

Bjegović: Koristi se za atentate

Dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons' Miroslav Bjegović navodi da nije slučajno da Albance zanima baš ovaj kalibar.

- On se koristi za specijalna dejstva, atentate i terorističke akcije. Šiptari žele da dođu do njegove proizvođačke formule, čije dejstvo bi najverovatnije upotrebili na putu za ostvarivanje njihove nezavisnosti, to jest za napad na najviše zvaničnike Srbije, ali i za prodaju na crnom tržištu širom sveta za realizaciju terorističkih ciljeva. Srpske službe bezbednosti još jednom su pokazale svoju profesionalnost i kako se brani nacionalna bezbednost Srbije - ocenio je Bjegović.

"Uhapšena su tri radnika Privrednog društva 'Prvi partizan' iz Užica, kao i S. D., državljanin Severne Makedonije i vlasnik firme 'Ars group' iz Skoplja zbog zloupotreba i davanja mita. Uhapšeni su bivši inženjer u 'Prvom partizanu' B. G. iz Užica, N. I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD "Prvi partizan" i M. M. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu, radi saslušanja, biti privedeni nadležnom tužiocu. Njima se stavlja na teret da su krivična dela izvršili prodajom projekata i drugih dokumenata koji pripadaju 'Prvom partizanu' iz Užica, a odnose se na proizvodnju oružja i municije", saopštili su iz Tužilaštva.

Prvi nezvanični podaci iz istrage kažu da je Glišović, koji je zaposlen na poziciji projekt menadžera u 'Prvom partizanu', kopirao i dostavljao podatke Demirovskom, za šta je do trenutka hapšenja uzeo 30.000 evra, a dogovorio je da dobije ukupno 60.000 evra.

Foto: PRintscreen

- Glišović je kopirao poverljive projektno-tehničke podatke o municiji kalibra 12,7 mm, koja se proizvodi u 'Prvom partizanu', i ove materijale predavao u više navrata Demirovskom. Operativci BIA i VBA sa kolegama iz MUP-a pratili su njihova kretanja i aktivnosti i snimali ih prilikom primopredaja. Na taj način utvrđeno je da je Glišović dosad dobio 30.000 od ukupno dogovorenih 60.000 evra. Akcija se nastavlja daljim pretresima objekata u Užicu i Beogradu, koje su njih dvojica koristila. Sumnja se da je Demirovski tu samo bio posrednik i da je stvarni kupac neko sa teritorije Kosova i Metohije ili Albanije - objašnjava naš izvor iz istrage.

On dodaje da je reč o vrlo specifičnoj municiji, koja se retko može naći na tržištu.

- Za razliku od većine drugih kalibara, ni Rusi ni Kinezi ne bave se proizvodnjom kalibra 12,7 mm. Praktično, najvažniji 'igrači' na svetskom tržištu smo Amerikanci i mi Srbi, konkretno 'Prvi partizan'. Ako se zna da se ova municija pokazala kao izvrsna za snajperske puške, naročito za 'crnu strelu' M93, ali i za protivavionske mitraljeze, jasno je zašto je toliko tražena i zašto bi neko imao motiv da ukrade tehnologiju njene proizvodnje - zaključuje sagovornik Informera.

činjenice

Kalibar 12,7 mm

* snajperski metak sa običnim zrnom
* za dejstvo protiv lakooklopljenih tehničkih sredstava i žive sile
* koristi se za gađanje iz dalekometne puške M93 'crna strela'
* brzina projektila 805 m/s

Bivši oficir KOS Ljuban Karan smatra da je ovde reč o ozbiljnoj špijunaži.

- Pošto je reč o fabrici koja se bavi proizvodnjom municije i oružja, znači o namenskoj industriji, nikako se ne sme dozvoliti da ceo slučaj bude tretiran kao privredni kriminal, već se mora okarakterisati kao špijunaža - kaže Karan, uz nadu da BIA, MUP i vojne bezbednosne i kontraobaveštajne službe imaju dovoljno ozbiljnih dokaza da tako nešto i dokažu:

- Voleo bih i da se zna i ko je krajnji korisnik ili naručilac celog posla, pošto je jasno da su kosovski Albanci ili njihove tajne službe, koje navodno ni ne postoje, samo posrednici u celom poslu - podvlači Karan.

Vrlo tražena municija

Bivši operativac DB Boža Spasić potvrđuje za Informer da je metak kalibra 12,7 mm jedan od najtraženijih u svetu, a da ga ne proizvodi mnogo zemalja.

- Zbog toga na crnom tržištu oružja i municije za metkom ovog kalibra vlada veliko interesovanje, a projektna dokumentacija, odnosno uputstvo za izradu ovog metka, jeste u tim krugovima, sigurno, veoma tražen materijal. S obzirom na to da na KiM nema fabrike koja bi bila u stanju da proizvede ovu municiju, očigledno je ceo posao rađen za treću stranu, možda Albaniju, u kojoj ima jedna fabrika koja bi možda bila u stanju da proizvede metak kalibra 12,7 mm - objašnjava Spasić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lovac

pre 4 godine

Posle vojnog suda po kratkom postupku su se rjesavali ovakvi slucajevi....!! Sav vojnicki i oficirski kadar da se preispita!!!!! Prokleti izdajnici!!!!!!!!

Ljubiša

pre 4 godine

Eee,pa nisu ovo špijuni,ovo su ''uzbunjivači'' kao onaj mamin sin iz ''Krušika'',Obradović,ljubi ga majka.Ne ovaj Veseljko Obradović,ovaj je Aleksandar Obradović,a Veseljka zovu ''Boško'',a može biti da su i u nekom srodstvu.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija