• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.11.2019

14:21

SRBIJA JE EVROPSKI ŠENŽEN! Popović na Sajmu tehnologije u kineskoj "silicijumskoj dolini"

Politika

SRBIJA JE EVROPSKI ŠENŽEN! Popović na Sajmu tehnologije u kineskoj "silicijumskoj dolini"

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, učestvovao je na Sajmu visoke tehnologije u Šenženu i tom prilikom prilikom poručio da Srbija, zahvaljujući svom inženjerskom kadru, ima potencijal da postane evropski Šenžen

 

- Prema oceni kineskog Forbsa, Šenžen je prvi na listi najinovativnijih gradova Kine. Od 500 najbogatijih  kompanija  na svetu, čak 300 ima svoju  proizvodnju  u ovom gradu. Zato Šenžen  nazivaju i kineskom "silicijumskom dolinom" - rekao je Popović.

On je ukazao da Srbija razvija takve uslove poslovanja da bi u budućnosti mogla da postane evropski Šenžen u okviru inicijative "Pojas i put".

- Najvažniji resurs koji Srbija ima su njeni inženjeri i IT stručnjaci. Prema istraživanju američkog Startap Džinoma, najrelevantnije svetske  organizacije za istraživanje startap ekosistema, srpski inženjerski kadar svrstan je među pet najboljih u svetu. Srbija je uz London, Barselonu, Helsinki i Tel-Aviv, jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi kada su u pitanju razvoj blokčejn tehnologija i industrija video igara - izjavio je Popović.

Obraćajući se na najvećem i najuticajnijem naučno-tenološkom Sajmu u Kini, Popović je istakao da u Srbiji posluju neke od najvećih svetskih IT i tehnoloških kompanija.

- Kompanija Majkrosoft ima samo dva razvojna centra u Evropi. Jedan od njih je smešten u Beogradu i on je po broju zaposlenih inženjera četvrti po veličini u svetu - kaže Popović i dodaje da su ovakvi primeri dobar signal i za ostale investitore da dođu u našu zemlju i da razvijaju nove tehnologije, oslanjajući se na znanje srpskih inženjera.

U godini kada Kina obeležava 70. godišnjicu od osnivanja Narodne Republike Kine, Srbija i Kina, oslanjajući se na svoje čelično prijateljstvo, grade zajedničku inovacionu budućnost.

- Srbija vidi Kinu kao strateškog partnera kada je u pitanju razvoj inovacija i novih tehnologija. Saradnja naše dve zemlje nalazi se na istorijski najvišem nivou, vezuju nas izvanredni politički i ekonomski odnosi, kao i zajednička vizija inovacionog rasta Srbije i Kine - istakao je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj ukazao je na značaj realizacije projekta srpsko-kineskog Industrijskog parka.

- Industrijski park u Beogradu, koji zajednički grade Srbija i Kina, biće najmoderniji tehnološki park u južnoj Evropi - rekao je Popović i dodao da će ovaj projekat biti mesto susreta velikog broja visokotehnoloških kompanija, startapa, istraživača, kao i univerzitetske zajednice iz Srbije, Kine i cele Evrope.

Foto: mbpi.gov.rs

Popović je rekao da će Srbija i Kina nastaviti da intenzivno rade na izgradnji zajedničkih inovacionih politika koje treba da obezbede rast ekonomije i blagostanja građana dve zemlje.

- Posebno nas interesuju strategije saradnje u oblasti robotike, veštačke inteligencije, blokčejna, big dejta analize i pametnih gradova - zaključio je Popović.

Na Sajmu visoke tehnologije u Kini učestvuje preko 3000 izlagača iz više od 50 zemalja, uz preko 50.000 posetilaca. Ova manifestacija se bazira na naprednim tehnologijama i proizvodima u oblastima kao što su očuvanje energije, zaštita životne sredine, nova generacija informacionih tehnologija, biologija, proizvodnja visokokvalitetne opreme i drugo. Sajam visoke tehnologije u Kini, prvi put je održan 1999. godine. Od tada, svake godine realizuje se u Šenženu, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, Ministarstva nauke i tehnologije, Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, Nacionalne Komisije za razvoj i reforme, kao i Vlade Šenžena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija