• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2019

11:11

DURENJEM I EKSTREMIZMOM SE NE REŠAVAJU PROBLEMI! Marko Đurić odbrusio prištinskom lideru Aljbinu Kurtiju!

Politika

DURENJEM I EKSTREMIZMOM SE NE REŠAVAJU PROBLEMI! Marko Đurić odbrusio prištinskom lideru Aljbinu Kurtiju!

Podeli vest

Ideja reciprociteta Aljbina Kurtija sinonim je za samoizolaciju samoproglašenog Kosova i infantilan politički odgovor na činjenicu da međunarodna podrška jednostrano proglašenoj nezavisnosti opada i da je taj tzv. državotvorni projekat u dubokoj krizi, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić


Reagujući na izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija o tzv. "mini-Šengenu", Ðurić je u saopštenju naveo da je ideja reciprociteta koju Aljbin Kurti ''''papagajski ponavlja'''' u potpunoj suprotnosti sa željom, kako kaže, odgovornih i dalekovidih lidera u regionu da na ovim prostorima stvore uslove za dinamičniji razvoj i slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

- Kurti ne može da durenjem i ekstremizmom reši nagomilane socijalne i ekonomske probleme i društvenu krizu u našoj južnoj pokrajini, proisteklu iz nesposobnosti i neodgovornosti albanske političke elite - smatra Ðurić.

Kako kaže, da bi i Srbi i Albanci na KiM mogli da počnu da žive dostojanstvenim životom, Priština treba da shvati da se sva nerešena pitanja rešavaju, ne ucenama, već dijalogom, i to nakon što se, naglašava Ðurić, ukinu anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije.

Ocenio je da je godišnjica uvođenja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i godišnjica neuspeha dela međunarodne zajednice da na prostoru zapadnog Balkana osigura poštovanje vrednosti na kojima počiva savremena Evropa.

- Jednoj bahatoj i samovoljnoj grupi albanskih političkih lidera u Prištini dozvoljeno je da krši Cefta sporazum i mnoge druge sporazume iza kojih je svojim autoritetom stala Evropska unija - naveo je Ðurić.

Istakao je da oni koji su doneli odluku o uvođenju ove trgovinske blokade nisu usamljeni u bezumlju, već da među albanskim političkim strukturama na KiM, kako kaže, postoji konsenzus da sa Beogradom i dalje treba razgovarati jezikom ucena i pritisaka.

- Produktivan dijalog je veoma teško voditi sa nekim ko neprestano dokazuje svoju verolomnost i želju da svoju volju nameće jednostranim manifestacijama sile, i čak se ponosi nesposobnošću i nespremnošću da sprovodi preuzete obaveze i poštuje datu reč - zaključio je Ðurić.

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za kosovskog premijera, Aljbin Kurti rekao je da je pitanje "mini-Šengena" vruća tema i da bi razgovarao o ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame pod uslovom da ''''mini-Šengen'''' zadrži reciprocitet između Kosova i Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maja

pre 4 godine

Srbija se bori da svim gradjanima na KiM priusti pristojan i dostojanstven zivot kako dolikuje svakom gradjaninu.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija