• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

22.11.2019

17:43

(FOTO) "NARAVNO DA ĆU PUTOVATI U RUSIJU" Vučić za nemački "Špigl": Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja, RAZGOVARAĆU SA PUTINOM!

Politika

(FOTO) "NARAVNO DA ĆU PUTOVATI U RUSIJU" Vučić za nemački "Špigl": Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja, RAZGOVARAĆU SA PUTINOM!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ni ne razmišlja da odustane od putovanja u Rusiju i od razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

On je u intervjuu nemačkom nedeljniku „Špigl" tako odgovorio na pitanje da li odustaje od susreta sa ruskim predsednikom, nakon objavljivanja informacije "da je ruski obaveštajac špijunirao srpsku vojsku", i dodao da Srbija želi da sa Rusijom produbi dobre i prijateljske odnose.

- Naravno želi Srbija da pokaže da je nezavisna zemlja i da zna da štiti svoju vojnu neutralnost. Mi se odgovorno I ozbiljno ophodimo sa aktuelnom situacijom - objasnio je on.

Vučić je ukazao da su Srbi i Rusi oduvek prijateljski narodi I da je Srbija spremna za dobre odnose, za šta se nada, da je spremna I Rusija.

RAZNE BUDALE TVRDE DA PRAVIM VELIKU ALBANIJU, A DA RAMA PRAVI VELIKU SRBIJU! Vučić bez rukavica o kritičarima "malog Šengena"! (VIDEO)

- Naravano da nam nije lako ono što se upravo desilo. Ali koju alternativu smo imali nego da izađemo u javnost. Moramo zaštititi našu zemlju - kazao je on.

Na konstataciju Špigla da su u poslednje vreme spoljnopolitički potezi Srbije delovali kao da zemlja proba da ide po žici između zapada i istoka Vučić je rekao da se naša zemlja i dalje nalazi na putu u EU, što je njen strateški cilj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Vučić u intervjuu za @prvatelevizija večeras u 18 časova sa @filip.cukanovic

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 22, 2019 at 6:00am PST

- Međutim mi imamo dobre odnose sa Kinom i rusiom. Moramo preživeti I paziti na interese Srbije - naglasio je on.

Upitan da li je bilo potrebno, i pored upozorenja iz Brisela, potpisati sporazum sa Evroazijskom unijom, Vučić je kazao da Srbija nije postala članica te unije, već je samo potpisala privredni I sporazum o slobodnoj trgovini, kako bi sir, jogurt, konjak mogla prodavati u Rusiji.

- Čim, odnosno ako uopšte pristupimo EU, taj sporazum će postati bespredmetan - ukazao je on dodajući da I predsednik Rusije zna da je taj sporazum vremenski ograničen.

- Ja moram da mislim o Srbiji. Nemamo pristupa strukturnim fondovima EU, za razliku od, na primer, Rumunije, koja je do sada 60 milijardi evra dobila od EU. I pored toga Srbija ima najveći privredni rast u Evropi i četvrtu godinu zaredom ima suficit u budžetu. Privlačimo više od polovine svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu - objasnio je on.

Na pitanje da li ne strahuje što Moskva to" propagandistički koristi kao odstupanje Srbije od EU", naglasio je da Srbija ima jasne i fer odnose sa Rusijom.

S PUTINOM UVEK PRIČAM OTVORENO O SVEMU! Vučić uoči susreta sa predsednikom Ruske Federacije 4. decembra!

- Oni znaju za šta se zalažemo - kod mnogih političara iz EU, posebno populističkih, to je drugačije. Oni prilikom dolaska u Moskvu zaborave na to odakle dolaze. Ja u Moskvi stavljam jasno do znanja da smo prijatelji, ali da Srbija želi i pored toga u EU - podvukao je Vučić.

Na pitanje koji interes Moskva ima da Srbiju uključi u svoju ekonomsku hemisferu,i čak joj isporučuje moderno naoružanje, Vučić je odgovorio da Rusi imaju svoje interese, a mi naše, te da Rusi Srbiji niša ne poklanjaju, ali to čine za nas po dobroj ceni.

Upitan zašto se naoružava Srbija Vučić je kazao “ni zbog čega”,i rekao da je Srbija veoma zahvalna Rusiji, podsećajući da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi.

- Srbi i Rusi su puno propatili - pod nacistima u Drugom svetskom ratu, odnosno Srbi u NDH koja je tada ubila više stotine hiljada Srba. Bilo bi nam potrebno još više sećanja na one koji su poginuli samo zato što nisu pripadali naciji koja se sviđala Hrvatima I drugim nacističkim satelitima - rekao je Vučić.

Na pitanje da li, kada se sastaje sa Putinom ili Medvedevim, govori i o "zaposednutom” Krimu ili istočnoj Ukrajini, Vučić je odgovorio “naravno da ne”.

- Ja dolazim iz jedne veoma male zemlje i bavim se samo našim interesima. Vi Nemci možete sa njima o tome da pričate. Kada se sastanem sa kancelarkom Angelom Merkel onda govorimo o tome da kupite naše jabuke i kruške - objasnio je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Vučić za nemački magazin Der Spiegel.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 22, 2019 at 6:16am PST

Ukazao je da se razgovora i o autoputu mira, projektu, zbog kojeg je od strane pojedinih sunarodnika, kako kaže, optužen da je najveći izdajnik Srbije.

- Tim projektom želimo da napravimo most, a ne da gradimo Veliku Albaniju, što mi se delimično prebacuje. Merkelova nas je podržala sa jednim 20-postotnim kreditim. Svestka pozornica me ne interesuje, već Srbija i Balkan I tačka - naglasio je on.

VUČIĆ: Odluka o doktoratu Malog duboko politička!

Što se odnosa sa Kinom tiče opisao ih je kao stabilno prijateljstvo na koje je ponosan.

- Kada su Amerikanci izašli iz železare, kada je bilo reči o stečaju i kada je pretila nezaposlenost za 5.000 ljudi, molio sam Si Ðinpinga “dođi I spasi nas”. On je došao, ispunio šta je obećao. Novo postrojenje Folksvagena, međutim, nismo dobili, iako smo mnogo investirali i svu našu nadu uložili u to. Ono nastaje u Turskoj - rekao je Vučić.

Upitan da li se oseća zapostavljenim od EU Vučić je kazao da je „to njihova odluka“, ali da je jasno da ne želi da sluša više lekcije o našim kineskim kontaktima od političara EU koji su tri puta češće bili u Kini od njega.

Podsetio je da su Kinezi kupili visokotehnološku kompaniju“ Kuka" u Nemačkoj, koja je deset puta vrednija od svega što su kupili u Srbiji.

S tim u vezi je kazao da misli na gotovo sve vodeće političare u EU i na zapadnu.

- Nisam jedini koji prisustvuje godišnjem samitu Kine i centralne I istočne Evrope, već se tu nalaze i države EU kao što su Poljska i Grčka. Ali svi samo kritikuju Sbriju. To je tipično za dvostruke aršine sa kojima smo stalno suočeni - naglasio je on.

Na pitanje da li je EU strpljivija s Hrvatskom, Vučić je upitao da li bi Srbija dobila skoro 400 miliona evra od EU da sa tim novcem, uz pomoć kineskih radnika, gradi most, kao što je to slučaj na hrvatskom primorju.

- Da se tako nešto dešava kod nas, bio bih, najverovatnije, obešen u Briselu - istakao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 4 godine

Gospodine Presednice, nikada Srbija nije imala tako velikog borca patriotu ali i demokratu, borca za mir na Balkanu koji sebe daje za bolje sutra i bolji razvoj Srbije i njenog naroda. I pored mnogih teskoca svetske krize, vi stvarate velika prijateljstva sa nasim dragim Kinezima Rusimai svim ostalim svetskim razvijenim zemljama za bolje sutra nase dece. Samo za tako veliki dioprinos borbi za mir zasluzni ste vec odavno za Nobelovu nagradu. Ja mislim da vece nagrade nema nego ljubav vlasttog naroda. Da samo znate narod Srbije ali i drugi na Balkanu vas cene vole i postuju vas vas rad i borbu za mir i ekonomski naoredak u celom regionu. Vi ste iskren i posten covek. Zato cu u svakoj prilici pisatri, pricati o vama jednom velikom politicaru sa ovih podrucja.

Maca

pre 4 godine

Srbi i Rusi oduvek prijateljski narodi. Srbija spremna za dobre odnose a spremna je I Rusija.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Naravno da naš predsednik treba da ide u Rusiju i naravno da treba da sa Putinom razgovara.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59