• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.11.2019

12:04

VUČEVIĆ POSLE SASTANKA S JANKOVIĆEM PORUČIO: Podržaćemo Ljubljanu kao evropsku prestonicu kulture!

Politika

VUČEVIĆ POSLE SASTANKA S JANKOVIĆEM PORUČIO: Podržaćemo Ljubljanu kao evropsku prestonicu kulture!

Podeli vest

U okviru četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera, koji se održava u Novom Sadu u subotu i nedelju, 23. i 24. novembra, organizovan je panel gradonačelnika u čijem radu su uzeli učešće gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Mladi lideri iz regiona, učesnici ovogodišnjeg Foruma, imali su priliku da diskutuju sa donosiocima odluka na lokalnom nivou o važnim pitanjima koja utiču na svakodnevni život.

- Dragoceno je podeliti iskustva sa prijateljima iz Slovenije. Ljubljana i Novi Sad će ovaj susret iskoristiti i za konkretne zajedničke poduhvate. Grad će, naime, zvanično podržati Ljubljanu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i staviti svoje kapacitete na raspolaganje, a oni će nas informisati o tome kako upravljaju složenim komunalnim sistemima i kako su uspeli da postanu Zelena prestonica Evrope. Ovaj Forum je velika stvar, jer će mladi moći da diskutuju, da kritikuju i da pitaju lidere regiona o svemu što ih zanima, a cilj je da mlade zadržimo na ovim prostorima - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Grad Novi Sad


Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja panela, ali i Foruma u celini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama Zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu.

Vučević: Ne želim da Novi Sad bude palanačka sredina

- Drago mi je što su u Novom Sadu razgovori sa kolegama uvek otvoreni i zajednički tražimo najbolja rešenja kako da podignemo kvalitet života. Novi Sad je sa dve važne titule postavljen na istaknuto mesto na karti Evrope, i bilo bi dobro da u budućnosti postane i Zelena prestonica. Imamo zajedničke teme, ali i probleme, i želja nam je da posle studija mladi ne odlaze u inostranstvo, već da ostanu sa svojim familijama i prijateljima - naglasio je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Foto: Grad Novi Sad


Gradonačelnik Vučević će se tokom foruma sresti i sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom, kao i sa premijerom ?antona Sarajevo Edinom Fortom.

Nakon panela gradonačelnika održan je i predsednički panel te su učesnici Regionalnog foruma mogli da razgovaraju sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U okviru programa za nedelju planiran je i premijerski panel, i kako organizatori najavljuju, o vizijama evropske budućnosti i aktuelnoj situaciji u procesu evrointegracija govoriće premijerka Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev.

Foto: Grad Novi Sad

Takođe, u nedelju će se na Forumu oglasiti i predstavnici diplomatije, i to ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib, ambasador Republike Francuske Žan-Luj Falkoni i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici.

Četvrti Regionalni forum mladih lidera održava se u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji-lokalno veće Novi Sad i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, a uz podršku Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Saveta za regionalnu saradnju, Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju, Poljskog predsedavanja Berlinskim procesom i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija