• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2019

13:56

HRVATSKI POLITIČAR PICULA izabran za izvestioca EP za Zapadni Balkan!

Politika

HRVATSKI POLITIČAR PICULA izabran za izvestioca EP za Zapadni Balkan!

Podeli vest

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula imenovan je danas za izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu, u maju 2020.

Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savetu i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopšteno je u sredu u Strazburu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izveštaju biće pronalaženje konsenzusa u Savetu, a u pogledu procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj Izveštaja i analizirati i odgovoriti na nove predloge za reformu politike proširenja.

„Rasprave o reformi ne smeju zaustaviti proces. Zemlje treba da budu ocenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata“, rekao je Picula.

EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAO NOVI SAZIV EVROPSKE KOMISIJE! Proširenje na Zapadni Balkan jedan od prioriteta nove evropske vlade!

MAĐAR ODBIJEN za mesto novog KOMESARA ZA PROŠIRENJE EU!

On je rekao da će u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu.

Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

Picula je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju uspeo nešto što nije planirao - vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

"Najbolje se to videlo u današnjem govoru nove predsednice Fon der Lajen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora“, poručio je Picula.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 4 godine

Koliko cinizma o d UE postavljanjem ovog čoveka.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija