• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpskaliga.rs

27.11.2019

11:39

ĐURĐEV: Budžet za 2020. godinu jeste razvojni

Politika

ĐURĐEV: Budžet za 2020. godinu jeste razvojni

Podeli vest

Da je Srbija ozbiljna država koja ima nameru da nastavi sa ubrzanim ekonomskim razvojem ali i povećanjem životnog standarda svojih građana, u sledećoj godini, potvrđuje odgovorno planiranje državnog budžeta za 2020. godinu. To znači da je završeno sa uštedama na uštrb radnika i penzionera i da je došlo vreme da se okrenemo privrednom razvoju svoju zemlje i povećanju plata i penzija, kaže Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

 

- U predlogu budžeta planirano je 295,4 milijarde dinara za plate, i 581,2 milijarde dinara na penzije koje će rasti za 5,4 odsto prema tzv. švajcarskoj formuli. Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je u tu svrhu predviđeno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu, što označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana - rekao je Đurđev.

Izdvojena sredstva, ističe lider Srpske lige, usmerena su ka izgradnji najvažnijih saobraćajnica koje će omogućiti privlačenje novih stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta, a među njima su svakako najvažniji Moravski koridor, izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, deonice Obrenovac - Ljig, Surčin - Obrenovac, Novi Beograd - Surčin, beogradske obilaznice, brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma,  ali i projekat mađarsko-srpske železnice kao i rekonstrukcija železničke pruge Niš - Dimitrovgrad. Koliko je Srbiji važna bezbednost i sigurnost svojih građana, potvrđuju i povećana izdvajanja, i približno ista sredstva iz državnog budžeta, preusmerena za policiju (oko 91 milijardu dinara) i Ministarstvo odbrane (oko 93 milijardi dinara).

- Pohvalno je što je budžet za narednu godinu usmeren ka smanjenju nezaposlenosti, o čemu svedoči i najava izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, čime će se olakšati novo zapošljavanje. Zahvaljujući tome, poslodavci će imati značajne olakšice i biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i poreza na PIO ukoliko zaposle lice koje, tokom 2019. godine, nije bilo u radnom odnosu - rekao je Đurđev i dodao:

- U novom budžetu povećana su i sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, što je jedan od ključnih uslova za naš društveni i ekonomski napredak. Vlada Srbije ovim potezom nastavlja da stvara dobre uslove za obrazovanje talentovanih učenika, i dalju realizaciju projekta "Povezane škole" koji će se do septembra 2020. godine omogućiti povezivanje 1.000 škola na brz internet, opremanje 10.000 digitalnih učionica, i računarskih kabineta u preko 400 škola širom Srbije. Za razvoj inovacione infrastrukture su obezbeđena sredstva za završetak Data centra u Kragujevcu, kao i sredstava za završetak Naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, što predstavlja veliki pomak ka daljem  razvoju nauke u Srbiji. Ne treba zaboraviti i važnost usmeravanja sredstava, od 580 miliona dinara, za podršku merama regionalnog razvoja, odnosno razvoju nerazvijenih područja, oživljavanju malih sredina, zadrugarstva i povratku mladih na selo jer bez toga nema ni budućnosti naše zemlje. Sve ove činjenice i podaci ukazuju da smo na dobrom putu i da smo ovim budžetom našli dobar balans i ravnotežu, jer će najvažnija karakteristika budžetske politike Srbije u 2020. godini biti ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno uvećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje privrede - zaključio je Đurđev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija