• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

04.12.2019

08:06

NE PRIZNAJEMO KOSOVO I STVARNO NEMAM POJMA KADA ĆE SRBIJA UĆI U EU? Žozep Borel, evropski šef diplomatije, poslao važnu poruku

Politika

NE PRIZNAJEMO KOSOVO I STVARNO NEMAM POJMA KADA ĆE SRBIJA UĆI U EU? Žozep Borel, evropski šef diplomatije, poslao važnu poruku

Podeli vest

Španija nije priznala lažnu državu Kosovo i nema šanse da to uradi. Sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da imaju evropsku perspektivu, ali nemam predstavu koliko će vremena biti potrebno za to

Španski diplomata Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, kaže da Madrid nikada neće priznati lažnu državu Kosovo i da nema ideju kada bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije!

Borel naglašava da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju jasnu evropsku perspektivu, ali da on lično nema predstavu koliko će vremena biti potrebno za učlanjenje Srbije i drugih država. Prema njegovim rečima, Brisel mora da promeni način rada i da počne više da radi, a manje da priča.

Neće podržati pritiske Zapada

Za razliku od diplomata koje dolaze iz zemalja koje su priznale lažnu državu, Borel neće biti u funkciji brutalnih pritisaka na Srbiju
Aleksandar Pavić, politikolog

Nove metode, isti cilj

Borel je u intervjuu za španski 'Pais' objasnio da promena načina rada EU ne znači i promenu krajnjeg cilja.

- EU bi trebalo da prilagodi metode, kako bi one bile efikasnije, a manje retoričke. Mi nemamo vremena za gubljenje. Mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda priključivanja pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razumemo da neki žele da je preispitaju. Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope... - rekao je Borel, koji je najavio da će posetiti i Beograd i Prištinu.

- Stavovi Madrida neće uticati na moj rad, jer više nisam ministar spoljnih poslova Španije. Činjenica je da Španija nije priznala Kosovo i nema nikakve šanse da to uradi - podvlači Borel.

Komentarišući ove navode, politikog Aleksandar Pavić kaže da će se fakat da Španija ne priznaje 'Kosovo' svakako odraziti na Borelov pristup srpsko-albanskom problemu.

Deđanski: Više niko ne veruje u obećanja

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da je Borel rekao ono što je nama važno, a nije morao.
- To pokazuje da je svestan šta se od njega očekuje. Vrlo je ohrabrujuće da konačno imamo nekog ko može da razume šta regionu donosi promena metoda rada EU jer više niko ne veruje u obećanje bez konkretne izvesnosti da će se nešto desiti - naglašava Deđanski.

- Za razliku od diplomata koje dolaze iz zemalja koje su priznale lažnu državu, Borel će teško biti u funkciji brutalnih pritisaka na Srbiju da prizna lažnu državu. Što se tiče njegove poruke da ne zna kad bi države Zapadnog Balkana mogle u EU, to je maksimum što može da kaže s obzirom na to da je proces proširenja potpuno zaustavljen. Ovo jeste i jasan signal da Srbija ne sme da bude talac unutrašnjih trvenja u EU i da bude večito u nečijem predvorju - podvlači Pavić.

Istoričar i analitičar Nemanja Starović naglašava da će Borel na novoj funkciji svakako zastupati politiku koja predstavlja najmanji zajednički imenitelj svih država članica EU.

 

 

 

- Kao veteran španske politike, on sigurno neće ugroziti vitalne interese Madrida. Možemo očekivati da će, ako do nastavka dijaloga Beograda i Prištine dođe, evropska spoljnopolitička služba biti statusno neutralna. Promene u metodu pristupnog procesa za države kandidate koje nagoveštava Borel predstavljaju dobru priliku da, iako put ka članstvu nije gotov, dobijemo pun pristup fondovima EU - ističe Starović.

Obnoviti dijalog

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da je Borel dao diplomatsku izjavu, ne prejudicirajući rešavanje pitanja Kosova i ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU jer nema saglasnosti.

(VIDEO) VUČIĆ SA VEBEROM I BILČIKOM: Vreme je da se Evropa izjasni hoće li Srbiju u Uniji!!

- Sigurno je da Borel ima mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, što pokazuje špansko suprotstavljanje prijemu Prištine u međunarodne institucije, ali će on nastojati da obnovi dijalog Beograda i Prištine. Što se tiče proširenja EU, nema mesta optimizmu dok se ne konsoliduju odnosi između država članica - zaključuje Paić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Da nije Katalonije,Baskije i problema,priznali bi i oni KiM i te kako.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija