• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

03.12.2019

09:43 >> 09:58

(VIDEO) VUČIĆ I LUKAŠENKO: Dokazali smo jedni drugima da smo veliki prijatelji!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ I LUKAŠENKO: Dokazali smo jedni drugima da smo veliki prijatelji!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost - predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, danas su se posle razgovora u četiri oka u Palati Srbija i niza potpisanih bilateralnih sporazuma obratili medijima

- Velika mi je čast što sam imao priliku da juče i danas ugostim u Srbiji Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije i jedinom lideru koji je došao 1999. godine u našu zemlju. I jedni i drugi smo dokaz da smo prijatelji i zahvalnost sprskog naroda ka Vama ostaće zauvek jer ste smeli i hteli da pokažete podršku Srbiji u teškom momentu. Mi smo bratski narodi i srećni smo i zadovoljni kada Belorusija postiže dobre rezultate - rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije istakao je i da je predsednik Belorusije posebno obratio pažnju na napredak srpske ekonomije.

- Imali smo veoma dobre i plodonosne razgovore, gotovo u svim sferama smo se dotakli naše saradnje. Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Mnogo toga sam mogao i da naučim po pitanju formiranja moderne vojske. Ono zbog čega jesam zadovoljna je što je naš prijatelj Aleksandar primetio značajan napredak u odnosu na prethodne godine. I po smanjenom javnom dugu, ali i po onome što se vidi kada se prođe kroz Beograd. I naši ministri su imali kontakte i čini mi se da su u različitim sferama istakli kako da dođemo da razmene od 500 miliona evra - rekao je Vučić.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je i da se podrška Belorusije srpskom narodu primećuje već 25 godina. 

- Nikada se nije desilo, od kada je Lukašenko na vlasti, a to je od davne 1994. godine, da Belorusija glasa protiv Srbije bilo gde. Hvala Vama što pokazujete takav prijateljski odnos prema Srbiji. Pripadamo onim zemljama koje se diče svojom samostalnošću, to su zemlje gde žive ponosni ljudi, te tako i Belorusija može uvek da računa na podršku Srbije, kao što su to oni nama uvek činili - rekao je predsednik. 

Foto: printscreen Tanjug

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko se zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju Vučiću, na mogućnosti da ponovo poseti Srbiju.

- Da nema njegovog napora ne bismo imali današnji nivo odnosa. Mi delimo zajedničke vizije. Stav Belorusije se ne menja po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije. Rekao sam Aleksandru, ako išta, u bilo kojoj oblasti možemo da vam pomognemo, recite nam i  mi ćemo to rado učiniti. Ali isto tako i mi računamo na podršku Srbije. Mi imamo režim slobodne trgovine - kazao je Lukašenko.

Predsednik Lukašenko istakao je da Srbiji želi sve najbolje na evropskom putu i da se nada da će to putovanje proći u najboljem mogućem redu. 

- Belorusija je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu. Srbija može da razmeni iskustva sa Belorusijom u toj oblasti, ali i u oblasti privrede. Treba da radimo aktivnije, ne treba da sedimo i mislimo da će nam Gospod Bog pružiti sam. Ne treba praviti svađe, Srbi imaju jednu zemlju, jedno zemljište i treba da ga čuvate radi vas i vaše dece i želim vam da na tom putu uspete. Budite srećni - rekao je predsednik Belorusije. 

Foto: printscreen Tanjug

Na pitanje šta mi kupujemo od Belorusije predsednik Vučić je odgovorio da mlađe generacije i ljudi kupuju ono što je jeftinije i pristupačnije. 

 Obožavam beloruske čokolade to se vidi po meni što sam debeo. Od predsednika Lukašenka dobio sam i dosta suhomesnatih proizvoda iz Belorusije i ikonu Svetog Nikole, koji je krsna slava porodice Vučić. Iako mi slavimo tu slavu posno, biće dosta beloruskih proizvoda da se počastimo trećeg dana slave. Uvek smo spremni da pronađemo način da kupimo ono što beloruske kompanije proizvode ukoliko je to dobrog kvaliteta i cenovno pristupačno. Pozivam beloruske kompanije da što više svojih proizvoda plasiraju na naše tržište. Mislim da ukoliko budemo radili, ukoliko naši ministri budu posvećeni, imaćemo mnogo bolju saradnju. Lako je biti prijatelj u dobro, prijatelji se prepoznaju u zlu i zato se Lukašenkovog dela i dalje sećamo. Hvala beloruskom narodu i predsedniku Belorusije - rekao je Vučić. 

Novinari su upitali predsednika Belorusije na koji način bi Srbija trebalo da reaguje na ultimatume Evropske unije o saradnji sa Evroazijskom unijom.

- Što se tiče naše saradnje u okviru Evropske i Evroazijske unije, ako budete dobili ultimatume, na vama je odluka. I vi ćete uspeti da dobro razmislite o svemu, ako je pametno da uz taj ultimatum da sarađujete sa EU, onda ćete sarađivati sa EU, ako vam se više isplati da sarađujete sa Evorazijskom unijom onda ćete sarađivati sa njom - rekao je Lukašenko na pitanje novinara.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je protiv Bregzita ili raspada Evropske unije.

- Ako budete pokušali da nađete kompromis i da sarađujete sa Evroazijskom unijom, mi smo vaši prijatelji u tome. Vi imate mogućnost da trgujete i prodajete na ovom ogromnom prostoru. Ali treba brzo da radite i koračate velikim koracima. Geografski centar Evrope nalazi se kod nas. Imamo i dobre primere, pričao sam o Karićima i to kada su bila teška vremena i to je kompanija koja stvara čuda - objasnio je on.

Vučić je najavio dodatne reforme Vojske Srbije i da to ne znači kupovinu novog oružja.

- Razvijaćemo na pametan način naše odbrane - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Lukašenko pre svega zaslužan za odnose Srbije i Belorusije, jer je, kako kaže, on duže na vlasti.

- Daću sve od sebe da ne razočaran naše beloruske prijatelje. Naime, imali smo rukovodstva koja često nisu znala da kažu hvala i koja su nas često postidela. Ponosan sam što mogu da kažem da mi je čast što razgovaram sa Lukašenkom, naučio sam mnogo od njega i ne zanima me šta će drugi da kažu. Srećan sam što živim u zemlji koja prepoznaje svoje prijatelje i koja se njima ponosi, a stidim se onih koji se stide naših prijatelja - rekao je Vučić.

Ispred Palate Albanija organizovan je svečani doček, nakon kog su predsednici razgovarali u četiri oka.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Intonirane su himne, a zatim su predsednici uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu" izvršili smotru i poklonili se zastavi Republike Srbije. 

Foto: printscreen Tanjug

Po ulasku u svečanu salu Palate Srbija, Vučić je Lukašenka pozdravio na ruskom, zahvalio mu se na dolasku u Srbiju. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije ocenio je danas da Srbija sa Belorusijom ima mnogo prostora za dalje produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene na pola milijardi dolara.

On je rekao je da je srećan što ponovo može da ugosti u Srbiji svog beloruskog kolegu, jedinog političara koji je Srbiju posetio za vreme NATO bombardovanja.

- Nikada nećemo zaboraviti vašu posetu 1999. Bili ste jedini svetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želeo da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju - kazao je on na početku sastanka u četiri oka.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski narod, naglasio je Vučić, voli beloruski narod i poštuje sve štoje Lukašenko uradio i napravio od njegove zemlje.

- Želimo da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni i prijateljski i bratski, što se ekonomskih odnosa tiče trgovinska razmena raste. Još mnogo toga možemo da radimo da bi uvećali rekonomsku razmenu do 500 miliona dolara na godišnjem nivou -  kazao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je izrazio uverenje da će uz podršku Lukašenka, njegovu energiju, rad i trud taj posao moći da se obavi.

- Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša poseta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju - istakao je on.

 


Održana je i ceremonija razmene poklona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ceremonija razmene poklona dvojice predsednika. ?? ??

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 3, 2019 at 2:32am PST

 

 

(FOTO) VUČIĆ PRIREDIO VEČERU U ČAST LUKAŠENKA!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

(VIDEO) LUKAŠENKO STIGAO U SRBIJU! Sa predsednikom Vučićem položio vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu


Lukašenko je juče doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vučić. Oni su potom položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu. Predsednik Vučić sinoć je priredio večeru u čast predsednika Belorusije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lena

pre 4 godine

Dugogodisnje poverenje i prijateljstvo ce u buducnosti ojacati poslovno ekonomske i trgovinske odnose izmedju ove dve drzave.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija