• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.12.2019

14:21

ANA BRNABIĆ OTKRILA: Zamolila sam Vučića, prihvatio je...

Politika

ANA BRNABIĆ OTKRILA: Zamolila sam Vučića, prihvatio je...

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vucicća da se "maksimalno moguće" pomeri održavanje izbora, ali u skladu sa Ustavom i zakonom

- Mogu da kažem da je predsednik bio protiv toga, ali pošto radimo kao tim, on je verovao svom timu i prihvatio moju molbu, iako je smatrao da je za SNS bilo bolje da se izbori održe što ranije - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je zahvalila predsedniku Srbije što je, kaže, prihvatio njenu molbu da se izađe u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca.

Brnabić je kazala da će predsednik, čija je to ekskluzivna nadležnost, uskoro obavestiti javnost o datumu održavanju izbora.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se rok pomeri devet meseci, kako to traži deo opozicije, Brnabić je navela da su rokovi utvrđeni Ustavom i zakonom.

- Ja sam zamolila predsednika da razmotri maksimalno pomeranje u skladu sa tim zato što sam mislila da je to još jedan način da pokažemo da nemamo nikakav problem da se opoziciji da dodatno vreme da predstave plan i program građanima. Mislim da je to fer, iako su imali četiri godine za to - rekla je Brnabić.

Poručila je delu opozicije da im zahvaljuje što žele da joj produže mandat još devet meseci.

Predstavljanje “Srbija 2025” krajem decembra

Vlada Srbije i predsednik Republike predstaviće 28.decembra program “Srbija 2025”, koji sadrži sve strateški važne investicione projekte i projekte za unapređenje života građana.
Premijerka Ana Brnabić je to najavila na konferenciji za medija u Vladi Srbije, na kojoj je govorila o izbornim uslovima i poboljšanju kreditnog rejtinga Srbije.
U nizu dobrih vesti koje je predstavila novinarima, Brnabić je rekla da će na kraju godine, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, građane obavestiti i o važnim budućim planovima.

Ona je istakla da joj ne deluje da bi Vučić bio spreman da kompromituje Ustav i zakone.

Ponovila je mišljenje da se Savez za Srbiju odlučio za bojkot, jer nemaju šta pametnije da ponude i zato što bi, kaže, na izborima doživeli debakl.

- Očigledno je njihova jedina izlazna strategija da bojkotuju izbore da ne bi dalje morali da objašnjavaju zašto imaju tako ''veliku'' podršku građana. Šta god da se uradi deo opozicije bi rekao da će bojkotvati jer nemaju ništa pametnije da ponude - rekla je ona.

Osvrnula se na jučerašnju blokadu RTS-a rekavši da je skup od 125 ljudi blokirao rad 2.00o-3.000 zaposlenih u javnom servisu.

- To je demokratski potencijal zemlje, dok god je sve mirno mi ćemo se truditi da zašitimo prava i slobode svakog pojedinačnog građanina bez obzrra da li je za vlast ili ne - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila je navode da danas u Srbiji ne postoje fer uslovi za održavanje parlamentarnih izbora i u prilog tome rekla da je ispunjeno 70 odsto preporuka evropskih parlamentaraca sa kojima i opozicione stranke održavaju redovne sastanke.

STEFANOVIĆ O IZBORIMA: Predsednik Republike određuje datum, ŽELIMO DA POBEDIMO U FER UTAKMICI!

Odgovarajući na ocene evropske poslanice Tanje Fajon koja je učestvovala u međustranačkom dijalogu da, kada bi u nedelju bili održani izbori to ne bi bilo učinjeno u fer atmosferi, Brnabić je uzvratila pitanjem “da li Fajon misli da su 2012.godine bii fer izborni uslovi”.

- Mislim da nisu. Ja tada nisam videla nikakve opozicione medije ili medije otvorene za opoziciju. Danas je medijska scena neuporediva u odnosu na 2012, kao i birački spisak , ali i mogucnost da predstavite program i planove -rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da Vlada Srbije kontinuirano radi na unapređenju izbornih uslova od juna 2017.godine kada je ušla u program “Podrška izborima na Zapadnom Balkanu”, koju implementira ODHIR uz finansijsku podršku EU.

Premijerka je navela da se još ranije radilo na unapređenju izbornih uslova kroz poboljšanje biračkog spiska koji je danas najažurniji i najatransparentniji ikada, jer je rađeno sistematski, tako što su matične knjige i državljanstvo prebačeni u elektrionsku bazu podataka.

- Na to sam posebno ponosna, jer je veoma važno za izborni proces - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, od kada je interparlamentarni dijalog vlada je uradila sve što su partneri iz EU predložili, ali i ono što je predložila opozicija kako bi se dodatno unaprediil izborni uslovi.

- Ovo nisu prazna obećanja, jer u ovom trenutku ima 17 preporuka iz tog dijaloga, od kojih je više od 70 odsto u potpunosti ispunjeno, uključujući i izmene četiri važna zakona. Data su dodatna upustva da se razdvoji politička od državne uloge i spreči funkcionerksa kampanja - rekla je Brnabić.

U prilog tome da je sada i mnogo bolja i medijska situacija, premijerka je rekla da 2012.godine nije bilo medija koji su u potpunosti podržavali opozicione stranke, kao što su N1, Danas, NIN, Vreme, istraživački mediji, Krik, Birn, Cins...

- Svega toga nije bilo 2012. godine - ukazala je Brnabić i dodala da je posebno ponosna na dijalog koji se vodio u parlamentu i na fleksibilnost vlasti da unapredi izborni proces.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija