• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

17.12.2019

14:27

BRNABIĆ U NOVOM SADU: Odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou!

Politika

BRNABIĆ U NOVOM SADU: Odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon pete zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu, da su odnosi dve zemlje, i u politici i u ekonomiji, na najvišem nivou, bez značajnih otvorenih pitanja

Brnabić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Marjanom Šarecom, zahvalila na podršci Slovenije evrointegracijama Srbije, kao i na podršci koju daje inicijativi za uspostavljanje tzv. "Mini Šengena", koji je, podsetila je, pokrenuo predsednik Srbije kako bi se obezbedio stabilan i ekonomski prosperitetni region.

Takođe, zahvalila je Šarecu što je tokom posete slovenačkim vojnicima u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji posetio i manastir Visoki Dečani, što Srbija vidi kao poseban znak prijateljstva, a zahvalila je i kontigentu slovenačkih vojnika koji taj manastir čuvaju.

Premijerka je, kao četvrtu važnu stvar, navela da su započeli razgovori između Srbije i Slovenije o učenju srpskog jezika u slovenačkim osnovnim školama, u kojima za to postoji interesovanje.

VUČEVIĆ UGOSTIO PREMIJERE SRBIJE I SLOVENIJE: Promenićemo lice Novog Sada, napravićemo mesto za kreativne i poslovne ljude

Foto: Predsedništvo Srbije

Brnabić je navela da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Slovenije veoma bliski, a da o tome najbolje govori i to što ni sa jednom zemljom, osim sa Mađarskom, Srbija nije imala toliko zajedničkih sednica vlade, kao sa Slovenijom - pet.

Podsetila je da su samo ove godine realizovane bilateralne posete na najvišem nivou.

Brnabić je navela i da o saradnji dve zemlje u ekonomiji govori podatak da je Slovenija odnosno slovenačke firme, među najvećim investitorima u Srbiji, da slovenački kapital u Srbiji prevaziali 1,1 milijardu evra, a da u 1.500 kompanijama sa slovenačkim kapitalom radi 25.000 ljudi.

Dodala je da je trgovinska razmena u stalnom usponu, te da u prvih devet meseci ove godine robna razmena iznosi više od 870 miliona evra, što je oko tri odsto više nego u istom periodu lane.

Brnabić je primetila i kontinuiran rast investicija srpskih kompanija u Sloveniju.

- I politička i ekonomska saradnja je na najvišem niovu, bez značajnih otvorenih pitanja - rekla je Brnabić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija