• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.12.2019

16:42

ÐURIĆ: U 2020. stići do svakoga na KiM kome treba pomoć!

Politika

ÐURIĆ: U 2020. stići do svakoga na KiM kome treba pomoć!

Podeli vest

Predstavnici srpskih institucija na Kosovu i Metohiji dopreće do svakog srpskog domaćinstva kome je pomoć potrebna, neće dozvoliti ni da ih Priština zastraši, da im stavlja "lisice na ruke i flaster na usta" jer se bore za prava srpskog naroda, zaljučci su sastanka direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića i političkih predstavnika Srba iz pokrajine

 

- Cilj nam je da u 2020. godini stingemo do svakog srpskog domaćinstva do koga nismo stigli, koga smo zaboravili i zapostavili, da pomognemo svakom čoveku. I Gorancima i Romima i Bošnjacima i Aškalijama koji se osećaju kao deo Srbije - rekao je Ðurić novinarima u Palati Srbija nakon sastanka na kome je ocenjeno i da su optužnica i sudski proces za ubistvo Olivera Ivanovića "farsa, politički igrokaz" kojim žele da oslabe Srbiju i srpske institucije na KiM.

Prema rečima Ðurića, već od 2. januara predstavnici opština, institucija, Kancelarije, obilaziće porodice čije probleme nisu rešavali, jer niko ne dobija platu da bi sedeo i pričao prazne priče i mislio da je sve urađeno time što su izgrađeni putevi, vrtići...

Ðurić je rekao da pored realizovanih projekata, izgrađenih 1.700 kuća i stanova, država Srbija, Kancelarija i predstavnici institucija moraju da se pobrinu da reše životne probleme građana na KiM.

- Imam još mnogo onih kojima je pomoć potrebna i koji će u teškim uslovima dočekati prazinke - rekao je Ðurić.

Naveo je da je važno da se zapošljavaju ljudi i da se srpski predstavnici izbore da se ispuni kvota od sedam odsto za zapošaljvanje Srba u prištinskom sistemu.

U narednom periodu sve insitucije će raditi intenzivno i na sprovođenju plana "Srbija 2025", rekao je Ðurić i dodao da je srpski narod zahvalan na solidarnosti i pomoći koji Srbija izdvaja za opstanak i ostanak.

- Srpski predstavnici posebno su zahvalni i srećni zbog dodatnih 150 miliona evra za opstanak i ostanak - rekao je on i podsetio da je Kancelarija jedan od najefikasnijih državnih organa kada je reč o realizaciji budžeta, većoj od 90 odsto.

- Razgovarali smo i o svemu što ne valja u funkcionisanu institucija, odgovornosti zvaničnika i predstavnika Srbije u institucijama i zaključili da moramo da intenziviramo rad sa ljudima na terenu - rekao je Ðurić i dodao da će svi oni koji ne pokažu rezultate, već početkom februara biti smenjeni.

Direktor Kancelarija za KiM je naglasio da je drugi zaključak da Srpska lista ima punu podsku za borbu u institucijama i da traže da prava Srba ne budu gažena.

- Onaj ko misli da ih uključi mora da ispuni sve zakonske norme za učešće Srba u institucijama. Ako je propisano da sedam odsto Srba mora da bude zaposleno u energetskom sektoru, u vodoprivredi, agencijama...tako mora da bude - rekao je on.

- Nema učešća Srba i Srpske liste u inistitucijama ako ima ugnjetavanja, ako neko misli da može da progoni predstavnike Srba, da Ivanu Todosijeviću stavi lisice, da bi Srbima stavio flaster na usta, neće uspeti - rekao je Ðurić i poručio "niti ćete njemu staviti lisice, niti Srbima flaster na usta".

Upitan šta će Srbija uraditi ako Kosovo kao Crna Gora na proleće donese zakon o verskim zajednicama, Ðurić je rekao da će Beograd učiniti sve, kao i do sada, da zaštiti svoje vekovne svetinje na KiM.

Podsetio je na to šta je urađeno kada je Priština želela da postane član UNESKA, ali i na to šta je spremna i šta je uradila u slučaju Ivana Todosijevića koji je zbog izjave o Račku osuđen na dve godine.

Ðurić kaže i da ga ne interesuje šta će biti sa planovima Aljbina Kuritja, već o pomoći srpskim porodicama u Novom Brdu koje imaju blato umesto poda ili onima koji je stoka ukradena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SreckoP

pre 4 godine

Mnogo je takvih na KiM kojima je potrebna pomoć. I njima ćete pomoći kao zaposlenima u kosovskim institucijama koji su na poziv Vlade R.Srbije 2008. godine napustili svoja radna mesta uz obećanje da ćete ih zaposliti u Srpskim institucijama i koje ste potpuno zaboravili, ostavili na ulici do današnjeg dana. 11 godina je od tada prošlo, a Vlada R. Srbije, Kancelarija za KiM im još nije rešila status. Ponavljam običan narod narod na KiM teško živi. Mora se pomoć narodu na KiM sistemski urediti. Napr. Svi koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da primaju neku nadoknadu, a ne zaposlenima dajete kosovski dodatak, a oni primaju plate. Nezaposleni niti imaju plate niti kosovski dodatak.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija