• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILAN DOBROMIROVIĆ

07.01.2020

22:00

SRBIJI TREBA SAVREMEN I SNAŽAN SISTEM! Vulin: Od Rusa PVO, od Kineza dronovi!

Politika

SRBIJI TREBA SAVREMEN I SNAŽAN SISTEM! Vulin: Od Rusa PVO, od Kineza dronovi!

Podeli vest

Nastavak vojno-tehničke saradnje sa Ruskom Federacijom, ali i Kinom, veoma je važan za nas. Srbiji treba savremen i snažan PVO sistem * Kina proizvodi izvanredno, savremeno naoružanje

Vojna saradnja sa Rusijom i Kinom za našu državu jeste veoma važna i već tokom 2020. godine prikazaćemo novo oružje i tehniku koju smo nabavili u saradnji sa Moskvom i Pekingom, kaže u intervjuu za Informer ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar naglašava da je Srbiji potreban moćan raketni sistem koji ćemo nabaviti od Moskve, dok sa Pekingom pregovaramo o nabavci pametne artiljerijske municije, termovizijskih uređaja i najmodernijih nišanskih sprava.

* Stigli su ruski 'migovi 29' i helikopteri Mi-35 i Mi-17, oklopna vozila i tenkovi. Šta je još u planu nabavke?
- Nastavak vojno-tehničke saradnje sa Ruskom Federacijom veoma je važan za nas. To nisu samo gotova vojna sredstva, već i rezervni delovi, oprema, ali i programi obuke, vojne vežbe... Sve to će ove 2020. godine dodatno jačati našu vojsku.

Bojkot izbora će propasti

* Šta mislite o planu opozicije da bojkotuje naredne parlamentarne izbore?
- Kao i većina planova, i taj će im propasti. Ako stranci procene da imaju šanse da obore vlast ili bar ostvare dobar rezultat na izborima, narediće Đilasu i njegovim strankama da izađu. Miškovićevi i Šolakovi mediji će to prikazivati kao veliku pobedu i samostalnu odluku. Ako procena bude da će doživeti katastrofalan poraz, neće izaći i pokušaće da izazivaju sukobe i krize.

* Sistem S-400 prošle godine je prvi put bio u Srbiji. Na vojnoj vežbi. Ima li šanse da Vojska Srbije dobije S-400?
- Tokom agresije NATO na Srbiju, naša protivvazdušna zaštita pretrpela je teške udarce. Nakon Petog oktobra, dosovska vlast nije se nimalo potrudila da ojača i obnovi PVO i zato to sada moramo da uradimo mi. Srbiji jeste neophodan savremen i snažan sistem PVO, ali i novi radari. U skladu sa potrebama i mogućnostima, obezbedićemo zaštitu i osmatranje neba. O tome šta ćemo, kada i kako sve nabaviti ne govori se u medijima, na tome se radi, odgovorno i ozbiljno. Koji sistemi i radari će biti izabrani, objavićemo kada bude bilo vreme za to.

ONI DA IMAJU KORIST, A MI DA PROPADAMO, E TAJ FILM NEĆETE DA GLEDATE! Vučić: Srbija će nastaviti da sarađuje i sa EU i sa Rusijom i sa Kinom

Foto: Ministarstvo odbrane

* Kada bi trebalo da stignu beloruski 'migovi 29'?
- Predviđene aktivnosti se odvijaju po planu. Završavaju se remonti letelica i počinje njihova modernizacija.

* Od Kineza nabavljamo 'dron-bombardere'?
- Kina proizvodi izvanredno, savremeno naoružanje. Već u 2020. imaćemo prilike da prikažemo nešto od novonabavljene tehnike... Mi pažljivo proučavamo sve ono što Kina proizvodi. Reći ću vam da nas veoma zanimaju pametna artiljerijska municija, termovizije, savremene nišanske sprave...

* Raste li pritisak NATO da pristupimo alijansi? I da li Rusi sa svoje strane pritiskaju?
- Rusija ne pokušava da vrši pritisak na Srbiju za učlanjenje u ODKB. Moskva dosledno poštuje poziciju vojne neutralnosti Srbije. I NATO poštuje našu vojnu neutralnost, a ti pritisci o kojima govorite dolaze kao 'dobronamerni' saveti, izjave bivših oficira ili zvaničnika u kojima se kaže da bi bilo dobro da Srbija postane članica NATO pakta... Pritisaka ima i na unutrašnjem planu, okupljaju se političari kao što je Đilas i partije u njegovom vlasništvu, koji Zapadu nude članstvo Srbije u NATO i za to traže finansijsku, medijsku i obaveštajnu podršku za Vučićevo rušenje. Ipak, dok je Vučić predsednik i dok sam ja ministar odbrane, Srbija će biti vojno neutralna.

Ili - ili

* Kolinda Grabar Kitarović ili Zoran Milanović?
- U čemu je razlika osim u frizuri i izboru pića?
* Istok ili Zapad?
- Kada nisam išao da gledam utakmice sa "severa", gledao sam ih sa "istoka".
* Odbrana ili socijalni rad?
- Ni težih, ni časnijih dužnosti.
* Če Gevara ili Kastro?
- Kastro je bio veliki vođa, sposoban da motiviše i izbori se za ono u šta veruje. Če Gevara je bio hrabar, dosledan, sposoban da ličnim primerom prevaziđe greške i pogrešne izbore. Če je slatka slika mladosti, a Kastro zrelost koja nije lišena lepote ideala.

* Najveći bezbednosni izazov za Srbiju jeste pitanje Kosova...
- Ponašanje šiptarskog rukovodstva je uvek pretnja za Srbe i to ne samo na severu KiM, nego u celoj Srbiji. Rešenje kosmetskog problema ne zavisi samo od nas, tu su velike sile, tu je Albanija, pa i sami Šiptari sa Kosova. A rešenje je još veoma daleko. Vučić je politikom odbrane srpskih interesa udaljio Šiptare od nezavisnosti više nego ijedan srpski državnik pre njega. Zato Kurti histeriše i neće da vidi Vučića za pregovaračkim stolom.

* Mesecima se priča i o aferi 'Krušik'?
- Nije u pitanju nikakva afera, već operacija. To je klasičan napad na odbrambenu industriju Srbije. Napada se ministar Stefanović, a krajnji cilj je Vučić. Operacija 'Krušik' završiće na sudu, baš kao što će tamo završiti i lažovi koji mene napadaju da sam 2015. godine znao šta će biti u Jovanjici 2019. godine ili da je Andrej Vučić imao bilo kakve veze sa uzgajivačima marihuane. Treba istrpeti, nije lako izdržati, ali na kraju će narod videti kakvi su nas lažovi napadali.

* Na šta ste ponosni u prošloj godini, a čime niste zadovoljni?
- Iznad svega sam ponosan moralom, hrabrošću i spremnošću vojske da ispuni svako naređenje. Kada smo, recimo, bili na ivici sukoba sa Šiptarima prilikom upada na 'Gazivode', svi su bili spremni kao zapete puške... A čime nisam zadovoljan? Pa, ja uvek želim još tehnike, više završenih objekata, manje birokratije i procedura i bolji standard vojske.

* Šta mislite o pretnji Željka Komšića da će uskoro NATO granica biti na Drini?
- Komšić prečesto krši Ustav BiH i govori u tuđe ime. Sam za sebe priznao je i Kosovo, nikoga ne pitajući, a sve zaklinjući se u Ustav BiH koji ga obavezuje da iznosi samo stavove koji su usaglašeni sa druga dva člana Predsedništva BiH. I zašto bi nam on pretio NATO paktom? Zar je Srbija u sukobu sa NATO, pa treba da ga se plašimo? Mi smo okruženi NATO zemljama, ali smo i dalje neutralni.

Praznik uz vojnike

* Šta planirate za božićne praznike?
- Za Novu godinu sam bio sa dežurnim raketašima, prvi dan nove godine proveo sam u komandnom centru na vezi sa našim mirovanjacima i bezbednjacima, zatim sa padobrancima i novim stipendistima. Obradovaćemo i pripadnike Vojske podelom novih stanova... Božić ću provesti sa našim jedinicama i načelnikom generalštaba u Kopnenoj zoni bezbednosti.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gonzo

pre 2 godine

Treba nam snažan sistem Mozga i Pameti, desetaru!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija