• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

07.01.2020

21:09

OFANZIVA VAŠINGTONA NA SRBIJU - TRAMPU JE NEOPHODNA POBEDA NA BALKANU! Našu zemlju čeka paklena 2020, možemo li se odbraniti?!

Politika

OFANZIVA VAŠINGTONA NA SRBIJU - TRAMPU JE NEOPHODNA POBEDA NA BALKANU! Našu zemlju čeka paklena 2020, možemo li se odbraniti?!

Podeli vest

Amerika je već decenijama prisutna na Balkanu, neke faze tog prisustva su za Srbije bile veoma gorke, a onda je zavladalo zatišje. Osim u pogledu pregovora oko Kosova, činilo se da Vašington nije previše zainteresovan za region. Onda je Vašington ponovo rešio da pojača uticaj, s fokusom na Srbiju

Šta čeka Srbiju u 2020. godini pitanje je sa kojim se bavio Blic!

Dimitrije Milić, politikolog i programski direktor organizacije "Novi treći put", ističe da su SAD svesne rasta uticaja drugih sila na Balkanu i otud njihova diplomatska ofanziva.

- U bezbednosnim krugovima se govori o konkurentskim silama na Balkanu, pre svega o Rusiji, a od nedavno i Kini, pa se SAD trude da zadrže više uticaja. Ako se Srbija više okrene Rusiji to bi destabilizovalo region - rekao je on.

Osim toga, prema njegovim rečima, za SAD je bitno da se reši kosovsko pitanje jer bi i ono moglo da destabilizuje region, pa zato Vašington želi ili da ga on reši ili makar da drži kontrolu nad dijalogom.

MILOVA POLICIJA MALTRETIRA DAKU DAVIDOVIĆA! Satima mu nisu dozvolili prelazak granice, svaki čas su ga pretresali, KAŽU TAKO IM JE "NAREĐENIO SA VRHA"!

S druge strane, SAD se brinu i zbog toga što je na nedavnim izborima na Kosovu pobedila stranka Aljbina Kurija, pa zato jačaju diplomatiju, kako kaže Dino Krcić iz Atlantskog saveta u Srbiji.

Iako još nije oformljena nova vlada Kosova, čini se da SAD nisu nimalo zadovoljne padom popularnosti doskora vladajuće Demokratske partije Kosova.

- Nakon izbora Aljbina Kurtija, američki, nekada apsolutni, politički uticaj opada što rezultira pojačanom diplomatskom aktivnošću. Istovremeno, bilo je potrebno da se Beograd disciplinuje i da ne koristi nestabilnu političku situaciju u Prištini, odnosno to što tamošnji političari nisu stvorili koalicioni sporazum. Zbog toga američke diplomate rade na dva kanala- ponovno uspostavljanje apsolutnog političkog uticaja u Prištini i zadržavanje Beograda u pregovorima. SAD su u potpunosti kontrolisale Prištinu, a sada se čini da im ta kontrola izmiče - rekao je Krcić za "Blic".

SAD uskaču umesto EU?

Dok je Evropska unija zauzeta sopstvenim unutrašnjim problemima, izgleda da trenutno ne može da se bavi kosovskim pitanjem. Ona još nije imenovala svog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, dok su SAD to učinile, pa neki analitičari misle da SAD želi da iskoristi evropsku odsutnost. Međutim, kako kaže Krcić, SAD i EU ovde imaju isti cilj.

REISU-L-ULEMA BIH NAPAO PATRIJARHA IRINEJA, SMETA MU "JEDINSTVO SRBA SA OVE I ONE STRANE DRINE! Kavazoviću, sedi jedan, to što ti pričaš je sramno!

- Ulogu američke spoljne politike vidimo više kao pokušaj da učvrsti i osnaži EU koja je poljuljana Bregzitom, migrantskom krizom, disonantnim Makronovim stavovima kad su u pitanju bezbednost i proširenje. Amerikanci u svim nastupima tvrde da podržavaju ideju o učlanjenju Srbije i Kosova u EU čime će i Srbija i Kosovo, kao nezavisna država kako je oni vide, profitirati u ekonomskom smislu, ali i u smislu demokratskih vrednosti. Mislim da svi oni koji vide SAD kao konkurente ili protivnike EU duboko greše. EU je potrebna Sjedinjenim Američkim Državama i kao ekonomski partner i tržište i kao saveznik u bezbednosnom smislu. Amerika verovatno nema konkretno rešenje, ali ima želju da se Srbija i Kosovo uzajamno priznaju i da se nakon toga zajedno priključe EU - objašnjava on.

Trampova mala pobeda

Američki doprinos rešavanju kosovskog problema bi svakako predstavljao važnu i retku spoljnopolitičku pobedu i za samog Trampa, koji se ove godine nada novom mandatu.
- Do neke tačke to znači Trampu jer je on otvorio dosta spoljnopolitičkih pitanja poput Irana, Severne Koreje, Kine, Venecuele, a nijedno nije zatvorio, ni za jedno ne može da kaže da je pobedio, videćemo šta će se desiti sada sa Iranom. Ali, ako reši pitanje Kosova, on bi mogao da kaže da je završio jedan veliki konflikt. To može da mu bude adut, iako svakako manji nego što bi neki drugi bili - kaže Milić.

NEMAČKA VOJSKA BEŽI IZ IRAKA, ALI NE I CRNOGORCI! A, AKO ZATREBA BRANIĆE AMERE DO... Milo dokazao da je najodaniji plaćenik Vašingtona!

Kako su analitičari zaključili, za očekivati je da i u 2020. godini SAD nastavi sa ofanzivom. Jedino što može da odvuče pažnju je kriza sa Iranom, koja je nastala nakon američkog ubistva jednog od najmoćnijih Iranaca, generala Kasema Sulejmanija.

- SAD će nastaviti u istom stilu. Zapadni Balkan je najvažniji evropski region koji nije integrisan u EU. Srbija je posebno važna, ne samo zbog Kosova, već i u bezbednosnom smislu, jer nije deo NATO, zato Amerikanci žele da održe prisustvo u njoj - rekao je Milić.

Sa njim se slaže i Krcić, koji ipak podseća na aktuelni prioritet, a to su izbori u SAD.

- Amerika će nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima jednakim, nikako povišenim, intezitetom imajući u vidu izbore 2020. godine - rekao je on.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 4 godine

Amerika nije glupa, Srbija je za NATO jedna strašna rupa. Njima smeta to što su nedavno u Srbiji postigli "auto-gol" i što Srbi "strašno" pamte. Uvideli su oni da gube primat svuda jer na Istku sunce sija a na Zapadu ZALAZI.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija