• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.01.2020

15:02

NADAM SE DA IM TAKO NEŠTO NEĆE PASTI NA PAMET! Dačić: Verujem da u CG neće oduzimati crkve i manastire SPC!

Politika

NADAM SE DA IM TAKO NEŠTO NEĆE PASTI NA PAMET! Dačić: Verujem da u CG neće oduzimati crkve i manastire SPC!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je danas da je Podogorica pogrešila što je usvojila Zakon o slobodi veroispovest i izrazio uverenje da u Crnoj Gori neće dalje zaoštravati situaciju tako što će oduzimati crkve i manastire Srpskoj pravoslavnoj crkvi, iako to zakon dozvoljava

 

- Dalja primena Zakona u smislu oduzimanja crkava i manstira građenih u ko zna kom veku otvara mogućnost daljeg zaoštravanja situacije. Nadam se da to nikome neće pasti na pamet, ali zakon to omogućava i zato je važno da postoji dilalog, a za dijalog je potrebna volja na obe strane - rekao je ministar i izrazio nadu da ona postoji i u Podgorici.

Dačić je dodao da Beograd ostaje pri stavu da je potrebno tražiti najbolje rešenja u interesu svih.

- Ne želimo zaoštaravanje situacije već rešenje problema. Sa druge strane imamo moralnu i ustavnopravnu obavezu da brinemo o našem narodu u Crnoj Gori, a po poslednjem popisu ih je 29 odsto - rekao je Dačić novinarima odgovarajući na pitanje kakva je pozicija Srbije danas prema Zakonu o slobodi veroispovesti koji je danas stupio na snagu.

Srbija se ne meša u unutrašnja politička pitanja Crne Gore, rekao je Daicć uz napomenu da u unutrašnja pitanja ne spada položaj našeg naroda.

- Zalažemo se za prava, imamo legitimne interese, tražimo da Crna Gora poštuje sve konvencije na evropskom i svetskom nivou. Kao što je legitmno pravo drugih država da govori o nacionalnim zajednicama tako je i naše - rekao je ministar i dodao da akcioni planovi koji se odnose na položaj manjina i nacionalnih zajednica ne mogu da postoje samo za Srbiju a ne i za druge zemlje.

Srbi su autohtoni narod i sa svojim bratskim crnogorskim narodom želimo mirno da rešavamo sve probleme, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija će kao i do sada koristiti sve dostupne mogućnosti, ali sada na bolji način, da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, da finansira projekte ekonomske prirode, ali i one u kulturi, nauci....

Dačić je to rekao nakon potpisivanja Memoranduma sa ambasadorkom Ujedinjenog kraljevstva Šan Meklaud o zapošljavanju članova porodica koji žive u zajedničkom domaćinstvu sa članovima diplomatskih i konzularnih predstavništava, a odgovarajući na pitanja novinara u vezi s izjavom koju je dao tokom vikenda.

Dačić je, naime, komentarišući događaje u Crnoj Gori izjavio da je "sramota kada neko ko je došao iz Crne Gore ne reaguje kada zemlja iz koje je došao proganja Srbe".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija