• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.01.2020

16:02

VUKADINOVIĆ: Smanjenje cenzusa demokratska mera!

Politika

VUKADINOVIĆ: Smanjenje cenzusa demokratska mera!

Podeli vest

Smanjenje cenzusa je dobro za politički sistem i za demokratiju, rekao je danas Ðorđe Vukadinović, opozicioni poslanik u Skupštini Srbije, koji, međutim, smatra da SNS spušta cenzus da bi se pred Evropskim parlamentom "predstavili kao demokrate koje hoće da učine opoziciji".

 

Vukadinović je rekao da je dobro da više ljudi može da vidi svoje predstavnike u parlamentu i prepozna svoje stavove, da su reprezentovani, bez obzira zašto vlasti hoće da bude niži cenzus.

- Od 300-400.000 glasova koji ne pređu cenzus, polovina ide vladajućoj stranci kada se glasovi kasnije ravnomerno dele. Tako oni imaju bonus, koji sada smanjuju. Niko njima neće ukrasti glasove ni mandate, nego će ih biti malo manje - konstatovao je Vukadinović gostujući na TV Prva.

Prema njegovim rečima, logično bi bilo da vlast želi da bude što viši cenzus, i to ne bilo koja vlast, "nego ova koja je toliko jaka i ima sve resurse, a opozicija je rascepkana i podeljena".

Vukadinović je kazao da smanjenje cenzusa nije dovoljno i da to, samo po sebi ne rešava stvar, ali prosto je demokratska mera.

- Nije slučajno što većina demokratskih zemalja nema cenzus ili je cenzus između dva i tri odsto. U Turskoj je 10 i jasno je zašto - da bi vlast izbacila što više opozicije - rekao je on.

Da li će SNS imati manje mandata ili ne, zavisi od toga koliko glasova ostane ispod crte, zaključio je Vukadinović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija