• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.01.2020

16:33

SPUŠTANJE CENZUSA U SKLADU SA ZAKONOM! Bilčik: Ova mera može da se sprovede, ali...

Politika

SPUŠTANJE CENZUSA U SKLADU SA ZAKONOM! Bilčik: Ova mera može da se sprovede, ali...

Podeli vest

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije u međupartijskom dijalogu Vladimir Bilčik smatra da nema zakonskih prepreka za snižavanje izbornog cenzusa u Srbiji, ali ukazuje da se o tom pitanju nije razgovoralo u međupartijskom dijalogu, i da svaka izmena pravila pred izbore otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa

Bilčik kaže da je ”zaintrigiran” novim razgovorima o smanjenju izbornog praga u Srbiji sa 5 procenta, što je, kako kaže, utvrđeno 1992. godine.

- Da, zakonski se to može sprovesti - kaže Bilčik na pitanje da li potencijalno spuštanje izbornog cenzusa vidi kao deo poboljšanja izbornih uslova, prihvatljivog i za predstojeće izbore.

On dodaje da se u okviru posredničkog dijaloga predstavnika Evropskog parlamenta sa bilo kojom političkom snagom u Srbiji nikada nije razgovaralo o tom pitanju, za razliku od drugih promena oko kojih postoji konsenzus i na čijem se usvajaju već radi.

- Zato bih naglasio da svaka nova politička inicijativa koja menja izborna pravila vremenski blizu izbora postavlja pitanja o pravičnosti izbornog procesa - kaže Bilčik.

Evropski parlament će, prema njegovim rečima, pažljivo da posmatra naredne konkretne političke i zakonodavne inicijative u ovoj oblasti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bota

pre 4 godine

Sad ni ovo nije dobro,nije po zakonu,nije na vreme,a što sada u izbornoj godini...pa ljudi m0ji jesu li ovi normalni,šta više hoće.Neka izlaze na izbore ako hoće a ako neće daleko im lepa kuća,neka odu u anonimu za bolje i nisu.

AMatić

pre 4 godine

Gospodin Bilčik zaboravlja jednu vrlo važnu stvar a to je; - Srbiji i AVučiću nisu potrebni tutori kad se zakon menja na bolje. Kakve posledice ima to za izborni proces u Srbiji? Nikakav, ali to nije dogovoreno, sa kim nije dogovoreno? Ako se nešto menja na bolje za opozicione partije onda je to uspeh za Srbiju, ovi koji ne žale na izbore njih to i ne pogađa. Zato gospodine Bilčik treba da budete sretni da Srbija ide na bolje, ili ste Vi postali dežurni kritičar kad je u pitanju Srbija?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija