• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

14.01.2020

09:58

OVO SE NE PROPUŠTA! Novi autorski tekst Ivana Radovanovića: PROSVEĆENI APSOLUTIZAM, ILI, ZAŠTO VUČIĆ TREBA DA BUDE DULE VUJOŠEVIĆ!

Politika

OVO SE NE PROPUŠTA! Novi autorski tekst Ivana Radovanovića: PROSVEĆENI APSOLUTIZAM, ILI, ZAŠTO VUČIĆ TREBA DA BUDE DULE VUJOŠEVIĆ!

Podeli vest

Zemlja u kojoj svi znaju sve, i to o svemu; u kojoj ne možeš da pronađeš temu o kojoj ne postoji nečije, "stručno" mišljenje; u kojoj, kada pomeneš Kanta, svi sve znaju o Kantu, mada dve knjige nisu pročitali, baš kao što sve znaju o skolastičarima, Hegelu, kartezijancima, neoplatonistima...; u kojoj svi imaju stav o zdravstvu, školstvu, cepanju atoma, ljudskom genomu, pravosuđu, ekologiji, fudbalu, vanzemaljcima... e, pa, u takvoj zemlji, sve dobro što može da se desi, može da se desi samo ako neko to naredi, piše Ivan Radovanović, čiji uvodnik za novi broj nedeljnika Ekspres prenosimo u celosti:

 

Prvo: svako ko je ikada u životu težio slobodama, normalno će, u nekom trenutku, da bude liberal, željan prava, institucija, participativne demokratije, slobodnog tržišta...

Drugo: Svako ko je, u Srbiji, video, proživeo, čuo tu kakofoniju koja nastaje iz raznih sloboda, sasvim sigurno će, kad-tad, da pati što ne živi u prosvećenom apsolutizmu.

Zemlja u kojoj svi znaju sve, i to o svemu; u kojoj ne možeš da pronađeš temu o kojoj ne postoji nečije, "stručno" mišljenje; u kojoj, kada pomeneš Kanta, svi sve znaju o Kantu, mada dve knjige nisu pročitali, baš kao što sve znaju o skolastičarima, Hegelu, kartezijancima, neoplatonistima...; u kojoj svi imaju stav o zdravstvu, školstvu, cepanju atoma, ljudskom genomu, pravosuđu, ekologiji, fudbalu, vanzemaljcima... e, pa, u takvoj zemlji, sve dobro što može da se desi, može da se desi samo ako neko to naredi.

Sve ostalo je samo pristajanje na večni cirkus. Na stalnu svađu, svih, sa svima, o stvarima o kojima, inače, pojma nemaju.

Sve ostalo je prepuštanje države ludacima sa twittera. Davanje zajedničke sudbine u ruke onih koji ništa ni o čemu ne znaju, a voleli bi da o svemu odlučuju.

Ozakonjivanje lažnih vesti, kao osnovnog motora one jedine stvari koja će nam preostati - konstantne svađe, konstantnog neznanja sa konstantnim neznanjem, koja mora da preraste u konstantnu makljažu.

Deluzije, ako se to dogodi, postaju jedina politička platforma, a halucinacije zajednički državni i nacionalni program.

I baš zato, neki put, kao jedino suvislo rešenje, ali zaista, zvuči - naređenje.

Od toga da neko naredi da nema pljuvanja po ulici, bacanja đubreta sa prozora, ostavljanja kučećih govana za sobom, do toga da taj isti neko, dragim Srbima naredi: hajde sada, svi u Evropu. Marš. Pošto drugčije, ljudi koji nisu u stanju da imaju zajednički stav, o bilo čemu, u tu Evropu neće nikada.

I ona će, zauvek, biti samo izgovor za nove deluzije, halucinacije, i svađe.

Baš kao što su to postali autoputevi, investicije, plate i sve ostalo što je neko bar probao ovde da uradi.

U zemlji u kojoj je jedini zajednički i stav i cilj, da nema zajedničkog stava i cilja, kako, na drugi način, bilo šta da sprovede?

Zato, prosvećeni apsolutizam tako dobro zvuči.

Petar Veliki, kada je hteo od Rusije da napravi evropsku zemlju, naredio je boljarima da skinu sa sebe međeđa krzna, i da ošišaju kosurdače i bradurine, koje su im se vukle do dupeta.

Kada se prvi među njima pobunio, tresnuo ga je štapom, a nosio ga je uvek sa sobom, po glavurdi, odvojio od života, i svi ostali su brže bolje pojurili na presvlačenje i šišanje. Zaključak: Rusija postala evropska država, pristojno obučenih, okupanih i obrijanih.

Neke stvari se, dakle, rešavaju na jedan jedini način. Naređenje, plus štap, makar u simboličkom smislu, i makar kroz ozbiljne kazne za one koji neće da se povinuju zajedničkom dobru, o kojem pojma nemaju, ali jesu protiv.

Drugim rečima, rezultat, dobar, često nije moguć bez da staviš, ali baš sve, pod svoju kontrolu, svidelo se to njima, ili ne.

I može svaki liberal da se protiv ovog buni, ali krajnje je vreme da Aleksandar Vučić postane, ako ne Petar Veliki (to jeste nemoguće), ali ono, bar Dule Vujošević.

Vreme je da se dva velika protivnika sretnu, i da Vučić počne da se ponaša isto onako kako se ponašao Dule Vujošević, na svakom tajm autu, a naročito na onim važnim.

A ako nije još jasno o čemu pričam, probajte da se setite.

Da li je Dule Vujošević, kada se lomila utakmica, kada je trebalo pobediti, stići protivnika, prelomiti... da li je, tada, pitao igrače koju akciju treba da pozove?

I da li je, takođe, tražio da, u klubu, manje više o svemu odlučuje?

I zašto je to radio?

Zašto je zveknuo Bogdanovića, zašto je urlao na igrače? Terao ih da čitaju knjige? I bio prosvećeni apsolutista par ekselans?

Odgovor je, naravno, prost. Pa da bi pobedio! Da bi ostvario dobar rezultat. Da bi Partizan igrao Euroligu.

Uostalom, šta je drugo mogao? Da ih pita, na tri sekunde pre kraja, šta bi oni da rade? Pa da se oni posvađaju, jer svako od njih misli da baš on treba da šutne?

I možete li da zamislite kakav bi haos tu nastao, pošto svaki igrač misli da je najbolji igrač, ili bar traži šansu da pokaže koliko je dobar. Totalni, haos. I tajm aut koji se nikada ne bi završio. I izgubljena utakmica. I ostavka Duleta Vujoševića, mnogo pre nego što se desila.

Hvala Bogu, nikada mu nije palo na pamet da tako nešto dozvoli.

Pošto je Partizan, baš kao i Zvezda, Srbija u malom. I Država, u malom.

Ona u kojoj svi znaju sve, a niko ne zna ništa.

I ona u kojoj moraš da nacrtaš akciju, i da svakome kažeš gde ima da stoji i šta ima da radi, da bi uopšte mogao da razmišljaš o rezultatu.

Pošto, ako njih pustiš, sve ode dođavola.

Zato i jeste krajnje vreme da Vučić prestane da udovoljava raznim nesuvislim zahtevima, i da krene da radi ono što mu, na kraju, Ustav i omogućava.

Raspiše izbore. Pa ko hoće, hoće, ko neće, neće.

Sve do onog dana, verovatno posle Vučića, kada se bude pojavio neko ko će na tvrdnje protivnika da ih ima 50 odsto, mirno da im kaže: "Je l' tako, toliko vas ima?! E baš super, i sada morate na izbore, pod pretnjom kazne. Svi. Pa slobodno glasajte kako hoćete".

Tada ćemo, možda i u Evropu. Usiljenim maršom. Naređenim.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija