• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.01.2020

14:47

TANJA, NE TREBA DA NAVIJATE, VEĆ DA BUDETE FER! Orlić odgovorio Fajonovoj na najnovije kritike najave smanjenja cenzusa!

Politika

TANJA, NE TREBA DA NAVIJATE, VEĆ DA BUDETE FER! Orlić odgovorio Fajonovoj na najnovije kritike najave smanjenja cenzusa!

Podeli vest

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da niko od međunarodnih zvaničnika kada dođe u Srbiju ne treba da navija ni za Vladu Srbije, ni za parlamentarnu većinu, ni za neke stranke, već je, kaže, potrebno da se razmišlja o elementarnoj odgovornosti i fer odnosu

Orlić je na taj način prokomentarisao novo oglašavanje evroposlanice Tanje Fajon koja se posle Odbora Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope u Parizu, na kojem je bilo reči o izbornim uslovima u Srbiji, oglasila saopštenjem u kojem je izrazila zabrinutost, između ostalog, i zbog najave smanjenja cenzusa.

Orlić je kazao da Fajonova nije dala obrazloženje zbog čega smanjenje cenzusa nije dobro, imajući u vidu da taj potez ide u prilog opoziciji, razvoju demokratije, pluralizmu, vraćanju dijaloga u institucije, dok time jedino gubi Srpska napredna stranka.

- Ako hoćete za nekog da navijate, imate pravo, ali to onda morate da radite malo spretnije i da nekim svojim argumentom stanete iza tih reči. Ako hoćete da pomognete one koji su proglasili bojkot, kao što su Ðilas, Tadić, Jeremić, onda ponavljate njihove reči, ali vas to svejedno ne lišava obaveze da date argument - poručio je Orlić.

IZBORI NA VASKRS, ZAŠTO DA NE?! Brnabić se oglasila o dva datuma koje je najavio Vučić!

 



Prema njegovim rečima, javnost je i od onih, kako je rekao, poštenih u opoziciji mogla čuti da je smanjenje cenzusa dobra stvar.

Kada je reč o kritikama koje se odnose na medije, Orlić kaže da je i vlast zabrinuta, s obzirom na to da pojedini mediji trpe "šikanu" od predstavnika Saveza za Srbiju. Kako kaže, ne samo da ih omalovažavaju i govore im da nisu novinari, već im se otvoreno preti.

- Pre nekoliko nedelja su saopštili da se zalažu za doživotnu robiju i smrtne kazne za novinare koji im nisu po volji. Ako se zbog toga Fajon zabrinula, onda je sa dobrim razlogom. Ono što je takođe za zabrinutost, ali nisam siguran da je na to mislila, je i upad u medijski servis razbijanjem vrata. To svi u Evropi znaju, sad zna i Savet Evrope jer sam i o tome govorio - rekao je Orlić.

On je dodao da je "šteta ako je reč o brigama za ljudska i druga prava ako se tiču samo stajanja na stranu i držanja za ono što neki, očigledno ostrašćeni u Srbiji, žele da pokažu kao neko opravdanje za svoje ponašanje".

Pita i zašto Tanja Fajon ne pokaže pažnju za srpsku zajednicu u Sloveniji, navodeći da bi svakako mogla da pomogne.

Foto: MUP Srbije

Tanja Fajon

 



Orlić kaže da je Savet Evrope zanimala situacija u Srbiji u vezi sa unapređenjem izbornih uslova, dodajući da je on iskoristio tu priliku juče i predstavio šta je vlast uradila po tom pitanju.

Podsetio je da su četiri zakona nedavno usvojena, a kojima je regulisana funkcionerska kampanja, upotreba javnih resursa, nadležnosti Agencije za borbu protiv korucpije, unapređenje rada RIK-a…

- Reč je o svim onim merama koje su tražili predstavnici bivšeg režima, okupljeni oko Saveza za Srbiju, i kojekakvi bojkotaši koji su krenuli da se prave nemušti kada smo mi podigli kvalitet izbornih uslova, onoliko koliko su oni samo pričali, a nikada im na pamet nije padalo da to urade - rekao je Orlić.

EVO KADA ĆE BITI IZBORI! Vučić OTKRIO DVA MOGUĆA DATUMA

 



Ukazao je i da je prvi put formiran Nadzorni odbor Skupštine Srbije koji će se baviti kontrolom rada medija, kao i da je, prilikom izbora nedostajućih članova REM-a, izglasano da jedini predstavnik koji dolazi na predlog političkih stranaka bude iz opozicije.

- O tome sam informisao i Savet Evrope. A ovi što su pričali da je to jako važno, ne samo što su ignorisali ceo postupak, danas pričaju i da je sve što su sami trazili irelevantno. Ispostavilo se da je jedino irelevantno njihovo postojanje, pošto sami u svojim medijima kazu da imaju rejting šest odsto - rekao je Orlić.

Kaže da je jedna od važnijih tema na sednici odbora bilo obaranje cenzusa, te da je iskoristio priliku i ukazao da je to korisno za sve stranke i razvoj pluralizma.

Na sednici Odbora bili su, pored evropskih zvaničnika, i predstavnici vlasti i opozicije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lane

pre 4 godine

Nema šta ni da se oduzme ni da se doda . Sve je bas tako .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija