• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.01.2020

15:02

GRENELOV ZAHTEV ZA PREKID KAMPANJE POVLAČENJA PRIZNANJA NEPRIHVATLJIV! Mario Spasić, Transparentnost: Takse Prištine i lobiranje Beograda ne mogu biti povezane!

Politika

GRENELOV ZAHTEV ZA PREKID KAMPANJE POVLAČENJA PRIZNANJA NEPRIHVATLJIV! Mario Spasić, Transparentnost: Takse Prištine i lobiranje Beograda ne mogu biti povezane!

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost konstatuje da je pravno neprihvatljiv zahtev specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela da Srbija prestane sa kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova prema suverenim državama koje imaju interes da prihvate stanovište Srbije da je Kosovo i Metohija deo Srbije, a u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, rekao je generalni sekretar ovog Saveta Mario Spasić

- Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel pred Srbiju je ispostavio potpuno međunarodno pravno neutemeljen zahtev, a to je da Srbija prestane sa razgovorima sa državama u svetu sa ciljem povlačenja priznanja Kosova kao suverene države. Podsećam da Dodatak 2 Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koja predstavlja krovni međunarodno-pravni dokument, propisuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da težnje Srbije da se prekine ili preinači priznanje Kosova jeste u duhu čuvanja propisanih i nametnutih obaveza od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Činjenica da je Kosovo uvelo međunarodno neprihvatljive takse i da Grenel uslovljava i Kosovo da ih povuče i Srbiju da prestane sa lobiranjem, ne mogu biti zajedničke teme. Kosovo je takse na uvoz robe iz Srbije uveo suprotno CEFT-a sporazumu, dok Srbija lobira protiv priznanja Kosova u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti. Da zaključim, ove dve stvari niti su međusobno povezane niti mogu imati uporedno-pravno tumačenje, jer se radi o potpuno suštinski suprostavljenim temama i politika ne može biti pretežnija u odnosu na svetsko pravo - zaključuje Spasić.

 

(VIDEO) NEMA NIGDE ŠEĆERLEME ZA DŽABE! VUČIĆ GRENELU: Imamo različit stav po pitanju KiM! GRENEL VUČIĆU: Želim da približim dva naroda, da oni žive bolje!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
POVLAČENJE PRIZNANJA NE MOŽE BITI KOMPROMIS ZA UKIDANJE TAKSI! Dačić o poseti Grenela: Pojačano angažovanje Amerikanaca nas raduje
Politika

POVLAČENJE PRIZNANJA NE MOŽE BITI KOMPROMIS ZA UKIDANJE TAKSI! Dačić o poseti Grenela: Pojačano angažovanje Amerikanaca nas raduje

Pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući posetu izaslanika Ričarda Grenela Prištini, dodajući da prekidanje kampanje za povlačenje priznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje anticivilizacijskih taksi

23.01.2020

15:46

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija