• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2020

17:42

POSLEDNJA ŠANSA ZA KURTIJA! Evo šta će se desiti ako se u ponedeljak ne formira Vlada u Prištini i KADA SE RASPISUJU NOVI IZBORI!

Politika

POSLEDNJA ŠANSA ZA KURTIJA! Evo šta će se desiti ako se u ponedeljak ne formira Vlada u Prištini i KADA SE RASPISUJU NOVI IZBORI!

Podeli vest

Ukoliko mandatar za sastav nove vlade u Prištini, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, u ponedeljak, 3. februara, na sednici kosovske skupštine ne obezbedi 61 glas za formiranje vlade, neće odmah biti raspisani novi izbori, piše Gazeta Ekspres

Kako navodi, ako glasanje ne uspe, biće nominovan drugi kandidat za premijera, iz redova Samoopredeljenja ili neke druge stranke, prenosi Kosovo onlajn.

Gazeta ekspres objašnjava da, prema Ustavu, kosovski predsednik ima pravo da mandat da bilo kom kandidatu koji garantuje da može da obezbedi skupštinsku većinu za sastavljanje nove vlade.

Glasanje o novoj prištinskoj vladi zakazano je za ponedeljak, 3. februar, dan uoči isteka petnaestodnevnog roka koji Kurti, kao mandatar, ima da predloži sastav svog kabineta.

Prema slovu kosovskog ustava, ako predloženi sastav vlade ne dobije potrebnu većinu glasova, aktuelni predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, u roku od 10 dana, nominovaće drugog kandidata po istoj proceduri.

ŠIPTARI U RASULU, KURTIJU VREME ISTIČE! ISTIČE VREME I LAŽNOJ DRŽAVI, ukapirali su to i Tači i Haradinaj i Aljbin, ali se "PRAVE TOŠE"! SRBIJU NE MOGU POBEDITI!

 



Ako Vlada ne bude izabrana ni u drugom pokušaju, Tači raspisuje izbore koji će se održati najkasnije 40 dana od dana njihovog objavljivanja.

Vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su pre skoro četiri meseca, ali dve stranke koje su osvojile najveći broj glasova, Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, ni posle više od tri meseca pregovora, nisu postigle dogovor.

Najpre se, kao najveći problem, isticalo mesto kosovskog predsednika, koje DSK smatra da njima pripada i traži da to bude deo koalicionog sporazuma. Potom su nesuglasice nastale oko podele ministarstava, ali i oko mesta predsednika parlamenta.

Pre više od mesec dana na mesto predsednika kosovske skupštine izabran je Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja, a taj pokret odbija da ga razreši ili primora da podnese ostavku.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija