• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

01.02.2020

17:58

EVO DOKAZA! DRAGAN J. VUČIĆEVIĆ POKAZAO DOKUMENT U KOJEM NAJVIŠI CRKVENI VELIKODOSTOJNICI CRNE GORE KAŽU DA SE NJIHOVA CRKVA ZOVE SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA! (VIDEO/FOTO)

Politika

EVO DOKAZA! DRAGAN J. VUČIĆEVIĆ POKAZAO DOKUMENT U KOJEM NAJVIŠI CRKVENI VELIKODOSTOJNICI CRNE GORE KAŽU DA SE NJIHOVA CRKVA ZOVE SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Vučićević je pokazao zapisnik sastavljen 16. decembra 1918. godine, 15 dana posle formiranja Kraljevine SHS, u kojem najviši crkveni velikodostojnici Crne Gore zaključuju da će se ujediniti sa pravoslavnom crkvom u Srbiji

Ono što se mesecima unazad dešava u Crnoj Gori najtačnije je definisano kao “Milov teror”, ocenjuje Dragan J. Vučićević, glavni i odgovrni urednik dnevnog lista "Informer". 

- Hapšenje gospođe od 70 godina, čiji je jedini greh to što je majka Milana Kneževića, poslanika Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, nije ništa do teror. Upad policije sa dugim cevima u medije koji pišu loše o režimu, nije ništa drugo do teror. Hapšenje 16 ljudi u jednom danu samo zbog toga što su učestvovali na litijama, to je teror. Direktna i zvanična pretnja Đukanovićeve partije da će svi članovi DPS-a koji učestvuju na litijama biti izbačeni iz stranke, i to je teror – kaže Vučićević za Pink. 

Komentarišući hapšenje Ratke Knežević, kaže, podsetilo ga je “na divljanje proustaške policije u Hrvatskoj početkom 90-ih”. 

- Možda je komparacija prejaka, ali je na mestu. Oni nisu obavili pretres nego su izvršili najgoru premetačinu i praktično su uništili njenu kuću. Sve su polomili, razlupali i uništili, i da li je to demokratska poruka režima u Crnoj Gori ili demonstracija sile? – zapitao je Vučićević. 

Foto: printscreen/pink.rs

 

Dodaje da je Ratka uhapšena kao najveći terorista, da su joj stavljene lisice, a da je reč o starici sa srčanim oboljenjem.

Kaže i da se Milo Đukanović, vođenjem ovakve politike terora, bori za svoju vlasti i svoj lični profit.

- On je jako nervozan jer na desetine hiljada ljudi, prema nekim procenama i 100.000, izlazi na ulice. Stoga i povlači ove teško shvatljive poteze i hapsi ljude koji učestvuju na litijama – kaže urednik “Informera”.

Vučićević je potom pokazao zapisnik sastavljen 16. decembra 1918. godine, 15 dana posle formiranja Kraljevine SHS u kojem najviši crkveni velikodostojnici Crne Gore zaključuju da će se ujediniti sa pravoslavnom crkvom u Srbiji.

Foto: printscreen/pink.rs

U tekstu se navodi:

- Ovo je zapisnik izvanredne sjednice Svetoga Sinoda Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, održane u rezidanciji Mitropolije crnogorske dana 16. decembra 1918. 

Prisutni: mitropolit Crne Gore Mitrofan Ban, mitropolit pećki dr Gavrilo Dožić, episkop nikšićki Kirilo Mitrović i sin0odski sekretar đakon Ivo Kaluđerović.

Predmet: da se nezavisna Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori ujedini s autokefalnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji.

U današnjoj svojoj sjednici Sv. Sinod gornje je pitanje svestrano proučio i donio jednoglasno ovo:

Riješenje: Pošto je Velika Narodna Skupština Srpskog Naroda u Crnoj Gori održana u Podgorici dana 13. novembra 1918. godine donijela odluku, da se nezavisna Crna Gora ujedini sa Kraljevinom Srbijom to i Sv. Sinod nalazi cjelishodnim i opravdanim da se i Sv. autokefalna Crkva u Crnoj Gori ujedini sa nezavisnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji, a zajedno s ovom sa cijelom Sv. Srpsko-Pravoslavnom Crkvom u novoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca.

Foto: printscreen/pink.rs

Gornje riješenje ima se dostaviti Njegovom Visokopreosveštenstvu Mitropolitu Srbije G. Dimitriju i Predsjedniku Vlade G. Stojanu Protiću."

Ujedinjenje je potvrđeno potpisima prisutnih. 

- Dakle, sami crkveni velikodostojnici u CG 1918. kažu da se njihova crkva zove Srpska pravoslavna crkva, a ne Crnogorska pravoslavna crkva. neko ove dokumente krije od naroda u CG, ali i od srpskog naroda – zaključuje Vučićević za Pink.

Cilj crnogorskog režima je, kaže on, nasilno asimilovanje srpskog naroda i da mu pokaže kako će proći ako se ne pomire sa nasiljem Mila Đukanovića.

- Situacija je teška i za Srbiju, jer je CG od 2006. nezavisna država u čije unutrašnje stvari ne smemo da se mešamo, a kako ne bismo Đukanoviću dali povod da se predstavi kao žrtva, a da mi ispadnemo agresori – kaže urednik “Informera”. 

 

 

O Jovanjici: Niko se nije izvinio!

 

Komentarišući saopštenje Tužilaštva za organizovani kriminal da Aleksandar i Andrej Vučić nisu izvršili bilo koje krivično delo u vezi sa slučajem "Jovanjica", niti su bili u komunikaciji ili kontaktu sa osumnjičenim u tom slučaju, Predragom Koluvijom, Vučićević kaže da se niko nije izvinio zbog obmanjivanja naroda. 

- Niko se nije izvinio ni porodicama Aleksandra i Andreja Vučića, a zamislite pakao kroz koji su prošli. Šta bi bilo da je Đilasa neko optužio da na farmi kokošaka gaji marihuanu? Da li bi posle saopštenja Tužilaštva i dalje bilo “nikom ništa”? – zapitao je Vučićević, zaključujući da je na delu “monstruozna predstava najstrašnijih mogućih dvostrukih standarda”.

Podseća i da je Aleksić u novembru rekao da ga ne zanima šta će reći policija, već samo šta će reći nadležne institucije, odnosno Tužilaštvo.

- Evo, juče je Tužilaštvo reklo svoje, a on nije rekao ni da se izvinjava, već da ostaje pri svim svojim tvrdnjama. Ako imaš dokaze, pokaži ih. Ako nemaš, pokrij se ušima i idi u mišju rupu! – poručuje urednik “Informera”. Kaže i da bi Aleksić morao da odgovara zbog lažnih optužbi na račun predsednika države. 

Kaže da se fabrikovanje afera neće zaustaviti, te da će biti sve gore i gore. Jedna od takvih afera je, kaže, i afera N1, iako za istu postoji dokaz da upravo vlasnici N1 naređuju “Telekomu Srbija” da iz sistema “Supernova” isključi njihove kanale i kanal N1.

- Potom kreću u kampanju da je neko zabranio N1. Ljudi, da li ste vi pri čistoj svesti i zdravoj pameti? Dakle, postoji dokaz! Ipak, vodi se najstrašnija kampanja – kaže Vučićević za Pink. 

Ističe da je na delu čista politika i pokušaj reketiranja države, iako je reč o televiziji sa od 0,3 do 0,5 odsto udela u gledanosti.

- N1 je, čini mi se, 36. ili 38. na listi najgledanijih kanala “Supernova”. I sada je neko smislio da ukine N1! Jeste, niko niko nije lud – kaže Vučićević. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan Futog

pre 4 godine

Izgleda da su i pojedini Crnogorci zaostali u razvoji i to u periodu 1918. godine.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija