• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.02.2020

13:58

POPOVIĆ: Srbija otvorena za saradnju sa Vi-Si fondovima

Politika

POPOVIĆ: Srbija otvorena za saradnju sa Vi-Si fondovima

Podeli vest

Srbija će ove godine biti spremna za Venčr kapital (Vi-Si) fondove, odnosno tržište rizičnog kapitala koji će obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija, najavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na konferenciji "Innovation Talk 2020"

 

- Pored toga što obezbeduju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring - rekao je Popović i dodao da su firme podržane od strane "vi-si" fondova sklonije da značajno doprinose ukupnoj ekonomiji.

On je rekao da se mehanizmi za "vi-si" finansiranje startap zajednice razvijaju sa partnerima iz Izraela, uporedivši situaciju u kojoj se nekada nalazi ta država sa situacijom danas u Srbiji.

- To što nisu imali prirodne resurse, za Izrael je bio najveći problem, ali ujedno i najveći blagoslov, pa su naučili su da se oslanjaju više na mozak nego na mišice - rekao je Popović.

Srbija je prošle godine izvezla IT i digitalne usluge u vrednosti od jedne i po milijarde evra, rekao je on.

- Naša ekonomija menja svoju strukturu, od zemlje koja je izvozila sirovine, do zemlje čiji BDP raste zahvaljujuci izvozu pameti i znanja - istakao je Popović na otvaranju konferencije.

On je rekao da je jedna od važnih tema saradnja korporacija i startap kompanija kao i saradnja države, akademije i industrije koja treba da bude otvorena da apsorbuje inovativna rešenja i omogući njihovu validaciju.

Foto: mbpi.gov.rs

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam rekla je da je dobro što jačaju veze između srpskog i izraelskog startap ekosistema i dodala da se podržavaju razne incijative o saradnji dva ekosistema.

Izrael je globalno jedna od država sa najviše inovacija, Tel Aviv je drugi startap ekosistem na svetu, a trenutno je u Izraelu 7.000 hajtek kompanija, a izvoz ove oblasti dostigao je 52 milijarde dolara što je 64 procenta ukupnog izvoza Izraela, rekla je ona i dodala da su glavna podrška uticajem i kapitalom lokalnim starapovima "vi-si" fondovi.

- Mi verujemo da model koji je razvijen u Izraelu, na neki način, vrlo dobro odgovara i Srbiji - rekla je ona i dodala da smo zemlje slične veličine i populacije koje ne mogu da se oslone da rade samo za svoja tržišta već moraju da izvoze - da idu globalno.

Foto: mbpi.gov.rs

Ona je sličnost primetila i u kvalitetnim kadrovima u obe zemlje, kao i u rešavanju problema kako da se mladi vrate kući da rade iz dijaspore.

- Ambasada je uključena i aktivno pomaže razvoj srpskog startap ekosistema i srećni smo što poslednjih godina vidimo nova partnerstva kompanija iz Srbije i Izraela - rekla je ona.

Gosti konferencije su i osnivači najvećeg izraelskog večurnog fonda "Pitango" koji upravlja kapitalom od tri milijarde dolara - Chemi Peres i Rami Kališ.

- Ovde smo došli da podelimo naša iskustva koja se tiču razvoja fonda u poslednjih 27 godina, iskustva iz javno privatnog partnerstva kao i uticaja inovacija na društvo i ekonomiju - rekao je Chemi Peres, koji je ocenio da mladi moraju sanjati velike snove da bi mogli i da ih realizuju.

Drugi koosnivač fonda Pitango Rami Kališ rekao je da je došao u Srbiju da podeli iskustva kako je startovan i razvijan hajtek biznis u Izraelu.

- Nismo došli da pokažemo kako smo mi uspešni, nego zato što zaista verujemo da će isto može da bude urađeno ovde u Srbiji na početku kroz saradnju Vlade Srbije i privatnih kompanija i onda će sve nastaviti da se događa i raste samo od sebe - rekao je Kališ i dodao da se mora verovati u viziju da je moguće.

Na konfereciji se obratio i osnivač i direktor najrelevantnije organizacije za analizu globalnog startap ekosistema „Startap džinom" iz San Franciska Žan-Fransoa Gotje koji je istakao da Srbija ima odlične umove i da im sada treba dati podršku velikih fondova kako bi bilo novih radnih mesta a ekonomija rasla.

- Mi smo ovde da pomognemo da se oblikuje budući rast, da kreiramo akcije koje će dovesti do progresa a koje smo već isprobali u preko 45 zemalja. Tu smo da ubrzamo proces, napravimo zalet i nadamo se da ćemo do kraja godine da vidimo realne pokazatelje u povećanom broju radnih mesta i preduzetnika - rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija