• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2020

15:58

LONČAR: Plate lekara danas mnogo veće nego u Đilasovo vreme!

Politika

LONČAR: Plate lekara danas mnogo veće nego u Đilasovo vreme!

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u sistemu države ima 50-60 državnih sekretara i izvršnih direktora, a oko 100.000 zdravstvenih radnika, pa je samim tim nemoguće da se plate medicinskih sestara i lekara povećaju na osnovu preraspodele plata državnih funkcionera.

 

Lončar je tako odgovorio na izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa koji je, predstavljajući svoj program, najavio veće plate za zdravstvene radnike, tako što bi se novac preraspodelio sa, kako je rekao, nepotrebnih troškova.

On je u tom smislu naveo i da su plate nekih državnih sekretara i izvršnih direktora dva-tri puta veće od plata medicinskih sestara, lekara, profesora...

Lončar je danas, s druge strane, uporedio sadašnje plate medicinskih sestara i lekara u odnosu na period kada je na vlasti bio Ðilas. Pokazujući platni listić medicinske sestre koja radi Kliničkom centru, Lončar je naveo da je njena plata u novembru 2009. godine bila 31.759 dinara, a da je sada 59.377 dinara, te da je plata lekara specijaliste sa dežurstvima u novembru 2009. godine bila 78.547 dinara, a da je sada 150.896 dinara.

Sumirao je da su plate medicinskih sestara 2008. godine bile oko 30.000 dinara, a da su danas, 2020. godine, oko 50.000 dinara, isto koliko su imali klinički lekari 2008. godine, koji danas imaju 80.000 dinara. Takođe, ukazao je da je plata lekara specijaliste bez minulog rada i dežurstva 2008. godine bila oko 60.000 dinara, a da je danas veća od 90.000 dinara.

- Mi u sistemu imamo par desetina državnih sekretara i par desetina izvršnih direktora. Ako sam razumeo Ðilasa, kad oni ne bi dobili plate i kada bi se taj novac prelio na lekare i sestre, njihove plate bi bile veće, a imamo više od 100.000 zdravstvenih radnika. Ja za tu matematiku nisam čuo - rekao je Lončar.

Upitao je koliko bi plate lekara i medicinskih sestara bile veće da "novac nije otišao na račun Ðilasa", te dodao da je Ðilas sam prijavio dobit veću od 20 miliona evra, a da je okrenuo 600 miliona evra. Za tih 600 miliona evra koje je, kako kaže, Ðilas uzeo od države, Srbija je mogla da izgradi sedam ili osam novih kliničkih centara.

- Plate danas povećavamo koliko je to moguće, u skladu sa tim koliko ima novca u budžetu, nećemo dizati kredite da bismo podizali plate i da zemlju dovedemo do bankrota - poručio je ministar.

- Ja mu (Ðilasu) želim dobro zdravlje, ali da se drži što dalje od zdravstva, jer ročigledno to nije za njega, za njega je više neki biznis sa Miškovićem - rekao je Lončar.

Naveo je i da Srbija 2012. godine nije čak bila ni na listi indeksa evropske komisije koja se bavi ocenjivanjem zdravstva, a da je, ističe Lončar, danas na 18. mestu.

Kada je reč o izvršnim direktorima, njihove plate u Telekomu su, kaže, u "Ðilasovo vreme" bile kao danas ili veće, s tim što su tada jednom godišnje imali i bonus od 40.000 evra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija