• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

06.02.2020

11:51

LJAJIĆ: Očekujem ubrzo dogovor sa SNS o zajedničkom izlasku na izbore (VIDEO)

Politika

LJAJIĆ: Očekujem ubrzo dogovor sa SNS o zajedničkom izlasku na izbore (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik SDPS i Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se nada da će stranka koju vodi vrlo brzo postići dogovor o zajedničkom izlasku na izbore sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

- Nadam se da ćemo vrlo brzo postići dogovor sa SNS, ti razgovori idu u vrlo dobrom pravcu i učinićemo sve da s jedne strane napravimo dobar izborni rezultat - rekao je Lajić gostujući na Pinku.

Tokom kampanje, rekao je, obićiće će celu Srbiju, razgovarati sa što većim brojem građana kako bi ukazali na važnost ovih izbora i na ono što će raditi u narednom periodu, rekao je Ljajić.

EU može da ponudi Beogradu i Prištini više nego SAD 

Evropska unija ima sve mehanizme da otkoči dijalog i ponudi više toga Beogradu i Prištini nego što mogu Sjedinjene Američke Države, smatra Ljajić i podseća da je uslov za nastavak dijaloga ukidanje taksi.

- U ovom trenutku EU više može da ponudi Beogradu i Prištini nego što mogu SAD. SAD imaju uticaj na Prištinu i bez njih teško da može da dođe do nekog dogovora ali mehanizme i sredstava ima EU, koja može da se ozbiljnije uključi u ovaj dijalog. Bez toga ćemo tapkati u mestu - rekao je Ljajić gostujući na TV Pink.

2020. godina biće rekordna po broju turista

Srbija je prošlu godinu završila sa rekordnim brojem dolazaka turista i prvi put je naša zemlja imala veći broj stranih nego domaćih gostiju, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Iako je reč o maloj razlici između broja stranih i domaćih turista, od svega 3. 000, ministar turizma kaže da smo "to mogli da sanjamo do pre dve-tri godine i da se tako nešto do sada nije dogodilo".
Ovakav trend i podaci, rekao je Ljajić za Pink, govore da će i ova 2020. godina biti bolja od rekordne 2019., posebno, kako je istakao, zato što se uvodi sistem eTurista.
Druga važna stvar koja se dogodila protekle godine u sferi turizma jeste, kako je naveo, što je Srbija premašila brojku od 10 miliona ukupnih noćenja.


On smatra da postoji "nekonzistentnost i dezorijentacija" međunarodne zajednicešto, kako kaže, pokazuje to što što se kao posrednik Vašingtona prvo šalje specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, a zatim specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel za dijalog Beograda i Prištine.

- Mi smo imali Palmera pa Grenela i to govori o nekonzistentnosti i dezorijentaciji i Vašingtona i međunarodne zajednice i ja vidim u tome ključni problem - smatra Ljajić. Kaže da je trenutno stanje lošije nego pre uvođenja taksi i da je Briselski proces, bez obzira na sve manjkavosti, davao neke rezultate u smislu normalizacije odnosa i poboljšanja kvaliteta života ljudi.

Kako kaže nije bilo ovakvih jednostranih akata i akcija koji su dijalog praktično, ninokautirali.

- Stanje bi trebalo da se vrati na ono pre uvođenja taksi, a onda da pričamo o svemu ostalom pa i o međusobnoj trgovini - kaže Ljajić i ukazuje da je na jučerašnji datum šteta od taksi 450 miliona evra.

On se u ovom kontekstu osvrnuo i na sporazum o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine koji je inicirao Grenel pitanjemo - ko će da leti tim avionom ako i dalje postoje takse na srpsku robu.

- Koji privrednik će da leti, zašto bi privrednici uopšte išli u Prištinu i iz Prištine ljudi dolazili ovde? - pita se Ljajić i dodaje da bi ta linija mogla da bude tranzitna prema nekim trećim destinacijama.

Foto: Printscreen TV Pink

Ministar je komentarišući i najavu uspostavljanja železničkog saobraćaja podsetio da je ona postojala i 2002. godine i da ni tada nije funkcionisala i ponavlja da je važno stvortimo pretpostavke za tako nešto.

- Sve je ovo dobro ali verujete to je više nego simbolika. Ovde mora jasno da se izvrši pritisak da se ukinu takse i otpočne ozbiljan politički dijalog - ističe Ljajić.

On skreće pažnju da takse nisu samo zakočile dijalog Beograda i Prištine nego i zaustavile sve regionalne inicijative pa je tako od svih regionalnih inicijativa do sada realizovan samo sporazum o romingu za koji kaže da "kako-tako" funkcioniše u regionu.

Kao jednu od mogućih opcija vidi onu datakse budu potpuno ukinute, a zatim samo zamenjene nečim istim po principu, kako je rekao, "nije šija nego vrat" što znači da bi u suštini takse i dalje ostale.

Ljajić podseća da kada su uvedene takse, Priština je donela odluke o uvoznim deklaracijama na kojima mora da piše "Republika Kosovo", kao i druge odluke poput da na proizvodima obavezno da stoji zastava zemlje iz koje ta roba dolazi, što bi zančilo da se u tom scenariju na rafovima u Srbiji roba sa Kosova označava njihovom zastavom.

Ljajić kaže da nema sumnje da će Aljbin Kurti biti "tvrd pregovarač", da ga je upoznao dok je obavljao fukciju ministra za ljudska prava a dok je Kurti izdržavao zatvorsku kaznu u srpskim zatvorima.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija