• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2020

12:20

PO ĐILASOVOM NALOGU SAM PRIVOĐENA, SASLUŠAVANA, A SADA SE ON ZALAŽE ZA SLOBODU MEDIJA?! TO JE SMEŠNO! Olivera Zekić o besmislenim zahtevima dela opozicije! (VIDEO)

Politika

PO ĐILASOVOM NALOGU SAM PRIVOĐENA, SASLUŠAVANA, A SADA SE ON ZALAŽE ZA SLOBODU MEDIJA?! TO JE SMEŠNO! Olivera Zekić o besmislenim zahtevima dela opozicije! (VIDEO)

Podeli vest

Dragan Ðilas je 2012. ulazio u REM i pretio članovima, a izveštaji REM o praćenju izveštavanja medija za vreme kampanje u to vreme su prepravljani, izjavila je članica Saveta REM-a Olivera Zekić

- Zato je REM sada najveći problem, jer bi oni kao pre osam godina da uređuju medije i medijski prostor - rekla je Zekić za Pink televiziju.

Zekić je rekla da REM ni po jednom zakonu nije obavezan da prati izbore, ali će, kako je navela, na predlog Vlade Srbije, OEBS-a i ODIHRA-a ovoga put pratiti celu izbornu kampanju za predstojeće izbore.

- Tanja Fajon i Vladimir Bilčik došli su u REM i ja sam pokušala da im objasnim da nas je opozicija gurnula u ''REM je politički subjekt''. REM nije politički subjekt i nije učesnik političkog procesa - istakla je Zekić.

ĐILASE, JEREMIĆU, OBRADOVIĆU, PA GDE VI DA NEKOGA ZABRANJUJETE?! Traže zabranu Šešelja na Tviteru, a oni da šire najstrašniju mržnju!

 



Prema njenim rečima, REM ne može da odluči ko će da pobedi, a još manje ko će da izgubi na izborima, ali je deo opozicije tu instituciju označio kao "osnovnu crtu" na medijskoj i političkoj sceni, da li zbog, kako kaže, "nemanja politike ili iz želje za kontrolom medija".

Upitana da prokomentariše izjavu Tanje Fajon da u Srbiji postoje "paralelni svetovi, institucije, mediji...", Zekić je kazala da je Fajon u tome "donekle u pravu".

Ona je dodala da u Srbiji postoje mediji koji su "navijački nastrojeni" i u kojima opozicioni lideri često gostuju žaleći se na slobodu medija.

Foto: Printscreen Pink


Zekić kaže da je apsolutno sigurna da nesloboda medija u Srbiji ne postoji i uporedila današnje stanje u medijima sa stanjem 90-tih i za vreme prošle vlasti.

- Ja sam preživela dva slučaja kršenja slobode medija. Prvi, kao urednica i novinarka u Dnevnom telegrafu od 1996. do 1999. godine, jer su tada našu redakciju kažnjavali milionskim ciframa, ne u dinarima, već u tadašnjim markama, zaplenjivali kompjutere, vodili u zatvore... - kaže Zekić.

Navodi sa se sve završilo 11. aprila 1999. godine, ubistvom Slavka Ćuruvije, dok su ostale urednike tih novina mesecima pratili pripadnici državne bezbednosti.

Zekić kaže da se sa neslobodnom medija suočila i 2012. godine, kao glavna urednica "Borbe", kada je, kako tvrdi, po nalogu Borisa Tadića i Dragana Ðilasa, privedena i saslušana četiri sata u policiji zbog "istinite priče" u tom listu o tome kako je Vlada Srbije isplatila milion dolara odštete prodici dečka koga je u Americi pretukao Miladin Kovačević.

- Sada gospoda kao što su Ðilas, Jeremić, Tadić dođu ispred REM-a i kažu ''oduzmi frekvenciju Pinku'' - primećuje Zekić.

BOŠKO SE PALI DA JE ČE GEVARA, VUK TRIPUJE DA JE IZ BEVERLI HILSA, A SERGEJ JE DŽEJMS DIN... Handanović URNEBESNO dočarao sliku dela opozicije, pa poručio Trifunoviću: DEČKO, PRESTANI DA ŠMRČEŠ DOK VOZIŠ! (FOTO)

 



Tvrdi i da je Ðilas 2012. ulazio u REM i pretio članovima, kao i da su u to vreme prepravljani izveštaji o praćenju medija za vreme kampanje.

- Zato je REM najveći problem, jer bi oni kao pre osam godina da uređuju medije i medijski prostor - rekla je Zekić.

Govoreći o slučaju Junajted medije i Telekoma, Zekić kaže da se nije bavila "ratom dve privatne firme", dodajući da je to borba oko profita i da REM nema nikakav uticaj u tom slučaju.

Ukazala je da REM i SBB nemaju dobru saradnju, jer su već u jednom upravnom postupku zbog pravila o logičkoj numeraciji, odnosno, kako treba ređati kanale.

- Naša preporuka, koja mora da se poštuje, jeste da prvo idu javni servisi, zatim komercijalne nacionalne televizije, a onda imamo kriterijume kako da se ređaju ostali kablovski kanali. SBB se na to oglušio, oni su rekli ''mi ćemo raditi ovako, pa ako nas dobijete na sudu, dobili se nas, ako ne nikom ništa'' - rekla je Zekić.

Rekla je i da REM tokom kampanje neće moći da prati N1, jer su oni pod jurisdikcijom lukšemburskog regulatornog tela, te da mogu samo da nadziru one medije, kojima su oni izdali dozvolu.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija