• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

12.02.2020

17:28

JASNA PORUKA ZVANIČNOG VAŠINGTONA! Tramp traži: Kurti, ukini takse bez ikakvih uslova!

Politika

JASNA PORUKA ZVANIČNOG VAŠINGTONA! Tramp traži: Kurti, ukini takse bez ikakvih uslova!

Podeli vest

Trampov specijalac Ričard Grenel upozorio Aljbina Kurtija da SAD ne traže "reciprocitet", nego bezuslovno ukidanje kriminalnih taksi na robu iz centralne Srbije

Američki predsednik Donald Tramp poručio je premijeru lažne države Kosovo Aljbinu Kurtiju da mora momentalno i bezuslovno ukinuti takse na srpsku robu!

Ambasador Ričard Grenel, Trampov specijalac za dijalog Beograda i Prištine, upozorio je Kurtija da SAD ne traže nikakav "reciprocitet", nego ukidanje kriminalnih taksi na robu iz centralne Srbije, i to bez ikakvih uslova. Štaviše, Grenel je jasno istakao da je protiv bilo kakvog "reciprociteta" i da uopšte ne podržava tu ideju!

Ozbiljna poruka

Ove navode potvrdio je Dik Kastin, portparol Ričarda Grenela, koji ističe da američki zvaničnik uporno podstiče Prištinu da ukine stopostotne takse bez "reciprociteta".

- Izaslanik američkog predsednika za dijalog, ambasador Ričard Grenel protivi se merama reciprociteta koje je Kurti najavio prema Beogradu u zamenu za taksu na srpske proizvode. Kosovo bi trebalo da ukine porez na srpsku robu bez ikakvog reciprociteta. Ne samo da obustavi taksu već da je i potpuno ukine. Ambasador ne podržava ideju o reciprocitetu - naglašava Kastin.

Da su Amerikanci rešeni da Kurtiju "zavrnu ruku" svedoči i jučerašnja izjava samog Grenela, koji je ponovio da Priština mora ukinuti nelegalne takse.

Rama i Kurti "u svađi" zbog "mini Šengena"

Albanski premijer Edi Rama i "kosovski premijer" Aljbin Kurti izneli su juče različite stavove o stvaranju "mini Šengena" na Balkanu. Rama je rekao da "albanski Šengen" ne može da postoji bez "balkanskog Šengena", dok je Kurti izjavio da je važniji "šengen" između Albanije i "Kosova".

- Takse treba ukinuti da bi investicije funkcionisale. To je od suštinske važnosti - napisao je Grenel na Tviteru.

Komentarišući ove navode, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da Grenelova poruka jasno svedoči o odlučnosti američke administracije da se dijalog obnovi bez uslovljavanja iz Prištine.

- Ovo je najozbiljnija dosad poruka koju je američka administracija uputila prištinskoj eliti, i to direktno Aljbinu Kurtiju. Najvažnije iz ove poruke je to da administracija SAD, zbog svojih interesa i ciljeva, ima u vidu srpski stav i polazi od toga da je ukidanje taksi, bez uslovljavanja i izuzetaka, način da dve strane sednu za sto i da se dijalog nastavi. Vašington želi po svaku cenu da se dijalog nastavi, i to pre prolećnih izbora u Srbiji. Ova poruka pokazuje odlučnost američke administracije da nastavi proces koji je započet Trampovim pismom iz decembra 2018. godine Vučiću i Tačiju. Amerikanci će nastaviti sa pritiskom - podvlači Milivojević.

Kurti hoće haos

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, ocenjuje da je jasno da su mere koje najavljuje Kurti usmerene protiv nastavka dijaloga.

- Beograd treba da mu posalje poruku da neće dozvoliti komadanje Srbije. Kurti čini ozbiljne napore da se umesto političkog načina resavanja kosovskog pitanja krene drugim putem i stalno postavlja nove barijere i uslove. Ponasa se kao da Srbija i srpski narod ne postoje, kao da Srbija nema svoj interes i kao da Kosovo i Metohija nije deo nase teritorije. Ovako situacija ne ide u dobrom pravcu, jer Kurti izaziva veliku destabilizaciju - upozorava Drecun.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 4 godine

Danas je ovako kako jeste i pritiskaju Kurtija. Sutra ce biti drugacije,pritiskace Vucica. Razlozi su unapred izrezirani.Ne laje pas zbog sela pa ni amerika zbog Kosova ili Srbije. Ona sve ovo cini da bi jednim udarcem pridobila i Srbiju i Kosovo, a time i ceo Balkan. Treba biti veoma.veoma obazriv, nasukace nas na tanak led.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Што да не...? Курти тражи реципроцитет пре преговора...? Па бомбардујте Приштину 78 дана, и ето му... - "РЕЦИПРОЦИТЕТ" на којем упорно инсистира...!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija