(VIDEO/FOTO) ДО СВИДАНИЯ, СЕРГЕЙ! Šojgu otputovao iz Beograda!

ilustracija/ printscreen youtube

17:59 >> 19:44 Politika 8

Informer.rs | 17. 02. 2020.

(VIDEO/FOTO) ДО СВИДАНИЯ, СЕРГЕЙ! Šojgu otputovao iz Beograda!

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu završio je zvaničnu posetu Beogradu. On je danas boravio u Srbiji, a to mu je prva zemlja u koju je došao nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Ruske Federacije

Šojgua je na Aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.


Izraženo je obostrano zadovoljstvo rezultatima posete, tokom koje je bilo reči o daljem unapređenju državne i vojne saradnje Srbije i Rusije i konkretnim aktivnostima koje će unaprediti sve bogatiju saradnju dve armije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Ministar Vulin zahvalio je na pozivu Vojsci Srbije da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja u Moskvi, gde bi srpski i ruski vojnici marširali zajedno na Crvenom trgu u slavu pobede.

Ministar Vulin zahvalio je ministru Šojguu na ličnom pozivu da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju u junu ove godine.
 

www.mod.gov.rs

Ruski ministar odbrane pokonio je predsedniku Srbije njegove crteže i grafike, dok je Vučić ruskom prijatelju  darovao lovačku pušku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Hvala Sergeju na posebnom poklonu, brošuri njegovih crteža, grafika i radova u drvetu."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 17, 2020 at 8:18am PST

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Poklon dragom prijatelju, lovačka puška Crvena zastava".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 17, 2020 at 8:31am PST

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Vučić je za Šojgua priredio ručak.

printscreen instagramOsim Vučića i Šojgua, na sastanku su prisutni ministri odbrane i spoljnih poslova Aleksandar Vulin i Ivica Dačić, direkrtor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i vojni zvaničnici Srbije.

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, a na mestu buduće skulpturno - arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.

TanjugSkulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.

TanjugPrethodno su ministri položili vence na Spomen-obležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Odavanje pošte borcima počelo je intoniranjem srpske i ruske himne i postrojavanjem Gardista Vojske Srbije, a ministri su se upisali i u Knjigu žalosti.

TanjugPostavljanjem kamena temeljca zapravo je označen početak "Akcije mira i sloge", u okviru koje će se tokom ove godine održati niz događaja povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom.

Plamen "Večne vatre" počeće da gori za mesec dana, a autor ove kompozicije je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti.

Avion ministra Šojgua po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala su tri lovca MiG 29 RViPVO Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

www.mod.gov.rs

Svečanost uručenja počasnog doktorata Univerziteta odbrane ministru Šojguu u Domu Garde.

Srpski ministar odbrane je pozdravio sve prisutne i istakao da je Šojgu učinio čast Unverzitetu odbrane postavši njegov doktor.

- Učinili ste nam veliku čast što se među naše doktore nauke upisuje general armije Ruske Federacije i što možemo da vas zovemo našim, a da naši kadeti jednog dana mogu da kažu šta su od vas naučili. Uz Putina ste od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svetu koja je u stanju da zaštiti mir. Mir u kojem živite je posledica jake vojske. U politici postoje samo interesi, nema ljubavi, to važi za sve one koji nisu upoznali našeg druga i brata generala Šojgua - poručio je ministar Vulin u kasarni Topčider.

printscreen youtube

Šojgu se zahvalio na počasnom doktoratu i pozdravio prisutne pripadnike dva Ministarstva odbrane. Ruski ministar je i čestitao Srbiji Dan državnosti.

On je naveo da je za njega velika čast što je postao počasni doktor Univerziteta. Ruski ministar odbrane je sumirao rezultate dosadašnje saradnje i podsetio na vekovnu bliskost i duhovne veze.

informer.rs

Podsetio je na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kojom su prekršena sva međunarodna pravila. Rekao je i da Srbija ima podršku Rusije u samostalnoj politici koju sada vodi.

Posebno je istakao zahvalnost na tome sto Srbija zajedno sa Rusijom učestvuje u obeležavanju 75 godina od velike pobede, uključujući i centralnu manifestaciju koja će biti održana 9. maja na Crvenom trgu.

informer.rs

Rektor Univerziteta general- potpukovnik Goran Radovanović istakao je da Šojgu ima titulu akademika, kao i da je član nekoliko Akademija u Rusiji.

informer.rs

- Zalagenjem za jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Rusije dao je nemerljiv doprinos razvoju vojnog orazvovanja i obuke - rekao je Radovanović.

printscreen youtube

Dočeku ministra Šojgua na Aerodromu „Nikola Tesla“ prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije.

printscreen youtube

Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio je danas za ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua, svečani doček ispred Palate Srbija, uz intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Tanjug

printscreen youtube

Vulin i Šojgu su održali sastanak kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
 

Tanjug

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Koliko je saradnja unapređena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Tanjug

Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Ministar Vulin je istakao da Srbija visoko ceni to što Ruska Federacija nije priznala tzv. "državu Kosovo" i zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnoj i doslednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa.

Tanjug

On je naglasio da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu predsednika Vučića predsednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod.

Srbija želi snažnu i jaku vojsku, rekao je ministar Vulin, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja i zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.

Ministar Vulin izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma.

Posebno je ukazao na to da je nedopustivo formiranje tzv. "vojske Kosova", njeno naoružavanje i jačanje. Posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane Srbije poručio je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.

Tanjug

Čestitajući ministru Šojguu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj Vladi Ruske Federacije, Vulin je zahvalio na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu u novom mandatu i kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio verovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.

Prema rečima Vulina, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi i ukazao na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.

Ministar Šojgu čestitao je ministru Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.

Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, ruski ministar odbrane naveo je zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

Na kraju sastanka, ministar Vulin uputio je čestitke ministru Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine, koji se u Ruskoj Federaciji obeležava 23. februara.

Ministri Vulin i Šojgu položiće vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a zatim će zajedno položiti kapsulu u spomen ploču "Večne vatre".

Tokom posete biće održan sastanak ministara odbrane Srbije i Rusije, nakon čega će ministri obići izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.Slavisa

17.02.2020. 12:05

Pomaze Bog gospodine Sojgu, dobro nam dosao u nasu Srbiju, uvek ste nam radjo vidjen gost u nasoj lepoj zemlji. Pozdrav iz LeskovcaNVV

17.02.2020. 16:05

@GotanKg - Otadzbinu??? Ovo nije Rusija. Ovo je Srbija, suverena drzava.


Milemalivuk

17.02.2020. 18:49

@NVV - Covek vuce korene sa ovih prostora sa majcine strane zato je i napisao covek to sto je napisao a ti sto ne znaš ili ne zelis da znaš ili sto si rusofob to je tvoj problem. U svakom slučaju dobro nam doso ministar Sojgu.


MilosObilic1389

17.02.2020. 19:50

@NVV - Ми кажемо "Руси"...Они кажу за себе: " Расјани" а држава им је: " РАСИЈА"...Знају своје порекло из Рашке области...Одетле су отишли на север у далеко српско "Расејање"...!! Отуда и ново име....
slađa

17.02.2020. 19:53

Poseta ministra Sergeja Šojgua je veliki i poseban dan za Vojsku Srbije. Zaista.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.