• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.02.2020

23:45

NOVA STRAŠNA PRETNJA! KRISTIJAN ŠVARC-ŠILING ZAHTEVA:  EU da zabrani Dodika

Politika

NOVA STRAŠNA PRETNJA! KRISTIJAN ŠVARC-ŠILING ZAHTEVA: EU da zabrani Dodika

Podeli vest

SAD je već uvela sankcije Miloradu Dodiku i on je na 'crnoj listi'. Evropska unija ga pušta da radi šta hoće, ali sada mora da reaguje, poručio je bivši visoki predstavnik u BiH

Evropska unija bi što pre, po uzoru na SAD, morala da srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika stavi na 'crnu listu' i zabrani mu ulazak na svoju teritoriju.

Ovo je zahtev Kristijana Švarc-Šilinga, bivšeg visokog predstavnika u BiH, koji traži od Brisela i zemalja Kvinte da hitno izvrše pritisak na Dodika kako bi Skupština RS odmah povukla zaključke o bojkotu institucija Federacije BiH. Švarc-Šiling kaže da Dodik uvek 'ozbiljno misli ono što govori' i da će u dogledno vreme zaista pokušati da otcepi Srpsku. Skupština RS, inače, bojkotuje institucije BiH zbog kriminalne odluke Ustavnog suda u Sarajevu da poljoprivredno zemljište u RS pripadne Federaciji BiH.

DODIK PREGLASAN na sednici Predsedništva, pozvao KOMŠIĆA DA PODNESE OSTAVKU!

Američki model

Kristijan Švarc-Šiling kaže da bi ambasadori Kvinte i EU trebalo odmah da se okupe i donesu odgovarajuće mere.

Fadil Novalić, premijer BiH

Federacija BiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima sa Republikom Srpskom koji se tiču granične linije.

- Međunarodna zajednica, predvođena zemljama Kvinte (SAD, Britanija, Francuska, Italija i Nemačka), trebalo bi odmah efikasno i odlučno da reaguje. Uvek sam upozoravao da Dodik ozbiljno misli u vezi sa onim što izjavljuje i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo. Usvojenim zaključcima Skupštine RS derogiraju se država i Ustav BiH... Amerika je već demonstrirala kako to ide, uvodeći sankcije kada je reč o Dodiku koji je sada na 'crnoj listi' Vašingtona. Nažalost, EU pušta Dodika da radi šta hoće. Ali sada se zaista može očekivati da se Brisel odlučno postavi prema RS. Inače ćemo imati početak haosa sa još opasnijim razvojem događaja u BiH - rekao je Švarc-Šiling u intervjuu za sarajevski portal 'Kliks'.

MILO, SRBI NEĆE DA TE VIDE! AKO DOĐEŠ, IDI KOD SVOJIH - MUSLIMANA I HRVATA! Đukanović nije dobrodošao u Srpsku, BRUTALNA PORUKA ZA LIDERA CG!

Foto: AP PHOTO

Milorad Dodik, na drugoj strani, poručuje da nigde ne beži i da je svima u BiH i RS potreban dijalog, a ne pretnje.
- Ako mislite da je problem Dodik, izvolite! Medutim, ovde se digao narod i zvanične institucije Srpske. Pozivam sve na dijalog. Jedino kod nas nema straha. Radim legitimno i u skladu sa Ustavom svoj posao. Ništa drugačije nisam učinio. Ustavni sud BiH jeste okupacijski sud za Srbe i to je lako dokaziva činjenica. Pitaju nas zašto tražimo odlazak stranih sudija? Pa zato što donose političke odluke i što rade isključivo u interesu Bošnjaka - podvlači Dodik.

Revizija Dejtona

Komentarišući ove navode, generalni sekretar MSP Veljko Odalović ocenjuje da su poslednja dešavanja u BiH, uključujući i odluku Ustavnog suda da poljoprivredno zemljište u RS pripada Federaciji BiH, deo kampanje da se revidira Dejtonski sporazum.
- Ako je ovakva odluka doneta, da se zemljište iz RS prepisuje i upisuje u Federaciju BiH, onda je to povod za ozbiljno uznemirenje i reakciju ne samo srpskog člana Predsedništva nego i Skupštine RS. Veoma brinu i izjave poput one Bakira Izetbegovića da Dodika smesta treba uhapsiti. Zamislite kada bi sve stranke u BiH licitirale ko, kada i zašto treba da bude hapšen. To jeste i dodatni pritisak na međunarodne zvaničnike da se revidira Dejtonski sporazum. A to revidiranje se usmerava samo ka smanjenju prava i ovlašćenja koja ima Republika Srpska - upozorava Odalović.

A Zapadu ovo ne smeta!?Tirana plaća kampanju za 'nezavisno Kosovo'!

Šef albanske diplomatije Gent Cakaj predložio je Prištini da zajedničkim finansijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja lažne države Kosovo.
Cakaj je rekao da je to predložio 'šefu kosovske diplomatije' Glauku Konjufci, a taj predlog podrazumeva potpisivanje dva sporazuma: o podeli troškova u kampanji lobiranja i o prenosu iskustva u procesu evropskih integracija.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Под хитно да реагује САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ...Укидањем Реп.Српске - настаје НОВИ РАТ у Босни...То изгледа сви хоће, сем Срба... Којима се отима земља... Све под плаштом " Права" и " Устава" - крши се елементарно Дејтонски Споразум који гарантује Српској 49% земљишта БиХ... Сада би и то да отму Србима...!? Зашто...? Да би Муслимани поново били АГЕ и БЕГОВИ а Срби... - РАЈА...!! Желе поново, баш као и њихови Пра-дедови, који одрекоше православне вере и цркве, да би живели на "грбачи Раје"...

Sparta

pre 4 godine

Ma i da uvedete sankcije predsjedniku Dodiku opet nista necete postici !!! Ovdje se protiv okupatorskog suda, visokog predstavnika, kao i SAD - EU - NATO, ne buni samo Dodik, već i NSRS i cjelokupan Srpski narod iz R. Srpske !!! Necemo dozvoliti otimanje imovine R. Srpske nikada !!!! NIKADA !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija