• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

20.02.2020

12:14

MALI:  Oko 43 miliona evra za preduzetništvo i nauku

Politika

MALI: Oko 43 miliona evra za preduzetništvo i nauku

Podeli vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini da će 43 miliona evra koja su predviđena Predlogom zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, biti uloženo u razvoj preduzetništva, Fonda za nauku Srbije i naučno istraživanje

Mali je, obrazlažući taj Predlog zakona u parlamentu, podsetio da je navedeni sporazum o zajmu potpisan krajem prošle godine u Beogradu.

On je objasnio da projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji ima za cilj unapređenje relevantnosti i izvrsnosti naučnog istraživanja, i inovativnog preduzetništva i pristupa finansiranju u cilju rasta preduzeća, kao način davanja doprinosa rastu i konkurentnosti Srbije.

Prema njegovim rečima, za podršku Fondu za nauku izdvojeno je 22,5 miliona evra, za reforme isntituta za istraživanje i razvoj osam miliona evra i za program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom 3,5 miliona evra.

Na današnjem dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije je i Predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd, između kineske Export-Import banke, kao zajmodavca i Republike Srbije, koju zastupa Vlada Republike Srbije postupajući preko Ministarstva finansija, kao zajmoprimca.

Mali je rekao da ugovorena cena projekta iznosi oko 193 miliona evra, a da je iznos kredita oko 164 milionae evra, što predstavlja 85 odsto cene ugovora.

On je napomenuo da se početkom rada na toplovodu Obrenovac - Novi Beograd postiže apsolutna pouzdanost rada sistema daljinskog grejanja Beograda.

Isporuka toplotne energije iz Obrenovca trajno će rešiti i probleme koji se pojavljuju nekoliko poslednjih godina, a vezani su za kraće hladne periode tokom maja i septembra i potrebu za grejanjem i van perioda grejne sezone.

Takođe, naveo je da će se izgradnjom toplovoda doći i do smanjenja štetnih emisija iz postrojenja "Beogradskih elektrana", što će dovesti do izuzetno poboljšanja u očuvanju životne sredine i čistog vazduha.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MALI: Najveća tražnja ikada za srpskim obveznicama, čak 10 puta veća od ponude
Politika

MALI: Najveća tražnja ikada za srpskim obveznicama, čak 10 puta veća od ponude

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su danas po prvi put u istoriji Srbije investitorima ponuđene na prodaju dvanaestogodišnje dinarske obveznice Republike Srbije, da je tražnja bila 10 puta veća od ponude, i da je ostvarena istorijski niska stopa prinosa od samo 3,4%. Ukupno su prodate obveznice u iznosu od 19,3 milijardi dinara

18.02.2020

14:16

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija