• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

21.02.2020

23:45

NOVA STRAŠNA PROVOKACIJA "PREMIJERA KOSOVA"  Kurti najavio referendum za pripajanje Albaniji!?

Politika

NOVA STRAŠNA PROVOKACIJA "PREMIJERA KOSOVA" Kurti najavio referendum za pripajanje Albaniji!?

Podeli vest

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti najavljuje mogućnost skorog ujedinjenja južne srpske pokrajine sa Albanijom

Kurti u intervjuu za "Zidojče cajtung" nije isključio mogućnost da dođe do pridruživanja kosovske teritorije Albaniji, ali uz saglasnost građana "obe države".
- Odluku o tome trebalo bi da donesu građani na referendumu, a ceo taj proces morao bi da se odvija mirno, demokratski i transparentno - rekao je Kurti.


Ovo nije prvi put da Kurti govori o ujedinjenju južne srpske pokrajine i Albanije. Svojevremeno je izjavio da "Kosovo" i Albanija treba da se približe i integrišu "u jedinstvo ideje o federaciji sa decentralizacijom institucija".

- Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru... - predlagao je Kurti.
Jako teško do kompromisa

Albanci nisu spremni da se odreknu maksimalističkih zahteva i zbog toga će teško doći do kompromisa u dijalogu Beograda i Prištine
Dragomir Anđelković, analitičar

 


Komentarišući ove navode, analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Kurti jedan od najotvorenijih zagovornika velikoalbanske ideje.


- Srbija bi trebalo da bude svesna da je ta ideja vrlo rasprostranjena u albanskom narodu. To znači da su šanse za postizanje kompromisa u dijalogu sa Prištinom izuzetno male. Više je nego očigledno da oni nisu spremni da se odreknu svojih maksimalističkih zahteva. Zapadni centri moći bi konačno morali da shvate da, ukoliko žele mir na Balkanu, prvo moraju da obuzdaju albanski ekstremizam - naglašava Anđelković.
 

Moj ugao

MILOVAN DRECUN
ODBOR ZA KiM


Zanimljivo je da se sve otvorenije čuje priča o ujedinjenju kako iz Albanije, tako i od političara sa Kosova. Ovo se dešava u trenutku kad SAD i EU insistiraju na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Коначно се "отварају" карте...Сада бар знамо ко је окупатор српске земље и коначни циљ... Наш одговор је једноставан: Проглашење непосредне ратне опасности и... - Окупације аутономне српске покрајине Косово и Метохија...!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija