• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

24.02.2020

18:53

TRAMPOV IZASLANIK ZA BALKAN "OLADIO" ĐUKANOVIĆA! Metju Palmer poručuje: Milo mora da popusti i uvaži interese SPC!

Politika

TRAMPOV IZASLANIK ZA BALKAN "OLADIO" ĐUKANOVIĆA! Metju Palmer poručuje: Milo mora da popusti i uvaži interese SPC!

Podeli vest

Razumemo zabrinutost Srpske pravoslavne crkve i veoma je važno da o tome razgovaraju vlada i Crkva. Jako je bitno da se smire tenzije koje je zakon izazvao, kaže Palmer

Metju Palmer, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za Balkan, poručuje da crnogorski predsednik Milo Đukanović mora da popusti u vezi sa spornim "zakonom o slobodi veroispovesti" i da uvaži legitimne interese SPC.

Američki zvaničnik kaže da Vašington razume zabrinutost predstavnika SPC, zbog čega je jako važno da vladike i ljudi iz Vlade Crne Gore razgovaraju. Prema njegovim rečima, bitno je i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao u čitavom regionu.

Samo mirno rešenje

Palmer ističe da mnoge evropske države imaju slične zakone kao Crna Gora, ali da je potrebno rešiti sve nedoumice.

Amfilohije odlikovao "Beogradski sindikat"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je grupu "Beogradski sindikat" Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovica za nadahnutost i brigu za Crkvu kroz pesme "Dogodine u Prizrenu" i "Sviće zora", koje su posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i na Kosovu.

"Kako su tri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćena sa graničnog prelaza Dobrakovo i aerodroma u Podgorici, gramatu i orden u ime grupe primio je Aleksandar Protić, jedini član grupe koji je uspeo da uđe u Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

- Zakon sam po sebi jeste u skladu sa crnogorskim obavezama kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ipak, mi razumemo zabrinutost SPC i veoma je važno da o tome razgovaraju vlada i Crkva i da se smire tenzije koje je zakon izazvao. Takođe, bitno je i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama - naglašava Palmer, dodajući da se Vašington zalaže za kompromis i mirno rešenje spora.

- SAD očekuju da će započeti razgovor vlade Crne Gore i SPC biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj veri, sa ciljem da se dođe do razumevanja o tome kako se zakon može primeniti a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana, ali i legitimne interese SPC - poručuje Palmer.

Komentarišući navode američkog zvaničnika, portparol NSD Marko Kovačević kaže da svetska javnost polako shvata da je sporni zakon u stvari zakon protiv građana.

- Spor se može rešiti mirno samo u slučaju da Đukanovićev režim ostavi SPC na miru. Tako će se istovremeno zaštititi i interesi građana. A za crnogorsku vladu je već kasno. Ona će, kako god bude, biti promenjena odmah nakon sledećih izbora - uveren je Kovačević.

Gubitnička pozicija

Lider "Zavetnika" Stefan Stamenkovski ocenjuje da je svima jasno da se narod u Crnoj Gori podigao protiv sramnog zakona.

- Ne može postojati kompromis između vlade i SPC zato što se sa jedne strane nalazi Đukanovićev kriminalni režim, a sa druge SPC i ogroman broj građana Crne Gore. Čak je i Amerika svesna Đukanovićeve gubitničke pozicije i zato ona sada pokušava da smiri tenzije, ali i da nađe način da ga zadrži na vlasti - zaključuje Stamenkovski.

Zaplenili 32 majice i 124 nalepnice sa trobojkama

Crnogorski carinici su na graničnom prelazu Dračenovac zaplenili veću količinu majica i nalepnica sa srpskim trobojkama. Na granici je detaljno kontrolisano vozilo u kom je nađena neprijavljena roba od 32 majice i 124 nalepnice. Mediji prenose da su majice i nalepnice verovatno bili namenjeni učesnicima litija.

Otimaju Buljarice na ime lažnog poreskog duga?!

Milutin Simović, potpredsednik vlade Crne Gore, poručio je da je saglasan sa izjavom direktora crnogorske Poreske uprave da bi u slučaju neizmirivanja duga Mitropolije crnogorsko-primorske taj dug eventualno naplatio sredstvima sa računa ili od njene imovine, ali ne od verskih objekata, već nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama.

- Ako pogledamo na primeru Buljarice, Mitropolija je tražila i dobila prenamenu za 55.000 metara kvadratnih za turističko-apartmanske namene, a samo 737 metara kvadratnih za crkvu. Dakle, 1,3 odsto za verske namene, a 98,7 odsto za biznis - istakao je Simović, i tako potvrdio da Đukanovićev režim na sve moguće načine želi da otme imovinu SPC u Crnoj Gori.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pc

pre 4 godine

TRAMPOV IZASLANIK ZA BALKAN "OLADIO" ĐUKANOVIĆA! Metju Palmer poručuje: Milo mora da popusti i uvaži interese SPC! Ovo sada naše novine pišu kako su ovi zlikovci stali na našu stranu. Verujte nisu, nego ako im se Crna Gora otrgne, džabe su sve ovo krečili i primali u NATO Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju i Rvatsku. Onda ode mast u propast.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija