• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.02.2020

17:49

MILO ZAKUKAO ŠTO JE VUČIĆ POGODIO PRAVO U METU! Crnogorsko ministarstvo optužilo predsednika Srbije za politikanstvo, SELAKOVIĆ OBJASNIO ŠTA SE KRIJE IZA OVIH IZMIŠLJOTINA!

Politika

MILO ZAKUKAO ŠTO JE VUČIĆ POGODIO PRAVO U METU! Crnogorsko ministarstvo optužilo predsednika Srbije za politikanstvo, SELAKOVIĆ OBJASNIO ŠTA SE KRIJE IZA OVIH IZMIŠLJOTINA!

Podeli vest

Gorčina i nervoza kršitelja ljudskih prava u Crnoj Gori pokazuje da je predsednik Vučić pogodio pravo u metu, krajnje biranim rečima, na pristojan način ukazujući na mere koje Vlada Crne Gore preduzima protiv vekovne imovine srpske crkve u Crnoj Gori. Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod. Njihova konstitutivnost predstavlja istorijsku potvrđenu činjenicu, a jezikom brojki u sadašnjem vremenu ogleda se u tome da su Srbi, posle Crnogoraca, drugi po brojnosti narod u Crnoj Gori sa 28.73% udela u njenoj ukupnoj populaciji, rekao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije

- Uprkos tome, Srbi u Crnoj Gori nemaju prava ni kao nacionalna manjina i izloženi su procesu brutalne asimilacije, pod izgovorom da žive u građanskoj držvi „koja štiti i čuva politički, pravni i kulturni položaj svih naroda", osim srpskog.


Svaki pokušaj Vlade Crne Gore da svojim saopštenjima ubedi javnost da ona dosledno štiti ravnopravnost, evropske vrednosti i demokratske principe, pada u vodu kada se suoči sa činjenicom da se srpski jezik sistematski progoni u Crnoj Gori od obrazovnog sistema u kome se srpskoj deci onemogućuje obrazovanje na jeziku kojim govore, u kome se iz nastave književnosti izbacuju srpski pisci, u kome srpska deca treba da uče da su Srbi i Srbija okupirali Crnu Goru, a da je u Jasenovcu ubijeno do 80.000 Srba, Jevreja, Roma i Hrvata.


Štiti li se ravnopravnost i kulturni položaj Srba tako što im se organizovano zabranjuje da koriste svoje nacionalne simbole, iako je svima drugima, osim njima, u Crnoj Gori dozvoljeno da upotrebljavaju i ističu svoje?

VUČIĆ BRUTALNO ODGOVORIO MILU: Nije istina da Srbija i Rusija potkopavaju nezavisnost Crne Gore, i sam Đukanović zna da to nije istina!

 

 


Štiti li se kulturni položaj Srba kada država Crna Gora sa svim crkvama i verskim zajednicama zaključi temeljne ugovore, osim sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju donese zakon kojim joj ugrožava vekovni status, oduzima imovinu optužujući je da je „infrastruktura Velike Srbije", što ističe kao dežurni argument koji treba da pokrije svaki postupak prema Srbima?


U rečima predsednika Srbije nema ni populizma ni politikanstva, već poziva na primenu onoga što jesu demokratske i pravne tekovine kojima se suštinski štiti pravni, politički i kulturni položaj srpskog naroda. Na pitanje zašto Srbi sa svojih 28.73% u Crnoj Gori nemaju prava koja u Republici Severnoj Makedoniji imaju Albanci sa svojih 25.17%, niko nema razuman odgovor.

 


Srbi jedino traže da budu ravnopravni, ne na papiru već u realnom životu i svaki apel predsednika Srbije, čija je ustavna obaveza da brine o pravima i interesima pripadnika srpskog naroda, apel je kojim se za Srbe traži ništa više nego za svaki svaki narod koji u Evropi ima faktički status kao i Srbi u Crnoj Gori - zaključuje Selaković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija