• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.03.2020

14:06

POPOVIĆ: Primena kosmičkih tehnologija za privredni rast Srbije

Politika

POPOVIĆ: Primena kosmičkih tehnologija za privredni rast Srbije

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvarajući konferenciju „Inovacije za budućnost“ poručio je da je neophodno da istraživanja i nauka koje dolaze sa univerziteta budu u funkciji "inovacionog rasta srpske privrede"

 

- Važno je da primenom novih tehnologija, kroz saradnju sa našim međunarodnim partnerima, donesemo korist srpskoj privredi, građanima i društvu u celini - rekao je Popović.

Ministar je govoreći na skupu posvećenom primeni kosmičkih tehnologija u privredi istakao da Vlada Srbije podržava angažovanje struke u ovoj oblasti i obezbeđuje transfer znanja kroz institucionalizaciju saradnje sa inostranim univerzitetima.

- Srbija teži da bude zemlja u kojoj su inovacije, nauka i istraživanja glavni generatori privrednog rasta - kazao je Popović i dodao da država treba da ima razvijene kadrovske kapacitete u domenu primene kosmičkih tehnologija kako bi uticala na nove perspektive ekonomskog rasta i razvoja.

- Tu pre svega mislimo na korišćenje kosmičkih tehnologija u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, hidrometerologije, katastra, kao i primene smart siti rešenja u urbanim sredinama - naveo je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

On je ocenio da su kosmičke tehnologije jedan od glavnih stubova ukupnog tehnološkog razvoja u budućnosti.

- Taj razvoj će biti zasnovan na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije - istakao je Popović.

On je rekao i da kosmičke tehnologije, satelitski sistemi i servisi omogućavaju prikupl?anje velikog broja podataka, čijom se obradom u realnom vremenu obezbeđuju savremene potrebe ekonomije i društva.

- Uveren sam da će današnji događaj učiniti pomak u delu inovacionog ekosistema Srbije koji se odnosi na spremnost ljudstva, pojedinaca i timova, da podižu svoje kapacitete kako bismo izgradili sopstvenu infrastrukturu u oblasti svemirskih istraživanja - zaključio je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

Konferencija „Inovacije za budućnost“ okupila je veliki broj rektora, dekana, profesora, istraživača, kao i stručnjaka iz oblasti svemirskih tehnologija i inovacija.

U sklopu konferencije predstavljeni su mehanizmi razvoja kadrova, stipendija, kao i uloga Univerziteta u razvoju predmetne saradnje u ovoj oblasti.

Pre konferencije Popović se sastao sa Anom Zaharovom, direktorkom sektora za međunarodnu saradnju ruske državne kompanije Glavkosmos i u razgovoru s njom istakao spremnost Srbije da nastavi da produbljuje saradnju sa ruskim partnerima u oblasti razvoja kosmičkih istraživanja i primeni kosmičkih tehnologija u brojnim oblastima privrede.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija