• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online/Informer

11.03.2020

19:31

(VIDEO) ŠIPTARI PANIČE, AMERI NE SMEJU OTIĆI SA KIM, VOJSKA SRBIJE ĆE NAS RASTURITI! Najava SAD da će povući vojnike iz južne srpske pokrajine izazvala pometnju u Prištini!

Politika

(VIDEO) ŠIPTARI PANIČE, AMERI NE SMEJU OTIĆI SA KIM, VOJSKA SRBIJE ĆE NAS RASTURITI! Najava SAD da će povući vojnike iz južne srpske pokrajine izazvala pometnju u Prištini!

Podeli vest

Stručnjak za bezbednost Avni Isljami izjavio je da, ukoliko Amerika povuče trupe s Kosova, rat između Srbije i Albanaca je neizbežan, prenosi Ljajmi.

Podsetimo, vojni stručnjaci, kako u NATO, tako i u svetu, ali i u Prištini, tvrde da bi Vojska Srbije za samo tri sata izašla do severne Kosovske Mitrovice i na most na Ibru.

Istina, preuzimanje kompletne teritorije KiM bilo bi nešto komplikovanije i iziskivalo bi više vremena, ali Vojska Srbije bi i taj zadatak, tvrde vojni analitičari, odradila bez problema. Tačnije, na KiM ne postoji ni kritična masa, a još manje vojna sila koja bi je mogla sprečiti ukoliko bi se NATO i Ameri povukli iz južne srpske pokrajine! 

Isljami, međutim, pokušava da smanji napetost pa poručuje kako uprkos pritiscima da se ukine taksa, on ne veruje da će SAD povući trupe s Kosova, zbog geopolitičkog i geostrateškog položaja Kosova i Albanaca, ali i Balkana uopšte.

KUĆNI TEST OD 10 SEKUNDI! Uradite ovo svakog jutra i otkrijte da li IMATE INFEKCIJU

- I pored retorike i izjava koje su američki zvaničnici s pravom i nedvosmisleno dali o ukidanju takse, mislim da se američke trupe neće povući sa Kosova. Koliko god Kosovo rizikovalo da američke trupe odu, ja ne verujem u to. Bez obzira na okolnosti i pritisak koji se vrši na aktuelnu vladu da ukine takse bezuslovno, radi se o političkoj odluci vlade koju ne mogu da komentarišem. Ali u pogledu povlačenja američkih trupa, moje mišljenje je da se neće povući, ne zbog Kosova, već zbog geopolitičkog i geostrateškog položaja Kosova i Albanaca na Balkanu uopšte - rekao je Isljami.

Stručnjak za bezbednost na Kosovu Ramadan Ćehaja kaže da ne veruje da će SAD povući trupe sa Kosova.

ERDOGAN "DOBIO PO GLAVI", SIRIJCI MU RASTURILI VOJSKU! Turska vojska povlači teško naoružanje iz Idliba, RUSI PREUZIMAJU KONTROLU!

Ćehaja kaže da Kosovo neće biti u poziciji da dozvoli povlačenje snaga, posebno zbog potrebe za potpunom bezbednošću države.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države za svoje prisustvo na Kosovu imaju geo-strateške interese.

- Podsećam pre svega da moramo blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, pre svega što imamo strateškog partnera i moramo biti veoma oprezni. A što se tiče povlačenja američkih trupa iz Bondstila ili Kosova, ne verujem da će se to dogoditi. Sjedinjene Američke Države svojim prisustvom ispunjavaju svoje interese sa geostrateškog stanovišta, a sa druge strane su u NATO, odnosno u okviru KFOR-a, tako da ne verujem da će se to dogoditi - rekao je Ćehaja.

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Politički analitičar Skadran Ramadani je zabrinut zbog eskalacije odnosa između Kosova i Amerike koja je dovela do najave razmišljanja o povlačenju američkih trupa.

Kaže da bi povlačenje američkih trupa na Kosovo imalo dalekosežne posledice.

- Ne znači da će se oni povući, ali ovo je alarm kojim bi se trebalo pozabaviti. Veoma je loša vest da je sin predsednika Trampa potvrdio ono što je senator rekao nakon Grenela, a u Beloj kući su pojačani glasovi da trupe treba povući. To će imati dosta posledica, od bezbednosti do političkog i ekonomskog razvoja, tako da moramo biti veoma pažljivi u pogledu odluka koje će doneti vlada Kosova - rekao je Ramadani.

Kako bi uzgledao eventualni sukob Srba i Albanaca pogledajte u sledećoj video simulaciji!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Banja Luka

pre 4 godine

Teško vama ako odu Amerikanci jer će oni onda poslati braću Turke svoje NATO saveznike u Bondstil.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Ни кожне чакшире им неће помоћи...!! Војска Србије има "скиме а богами има сада и с чиме"... Па 1999. са "праћкама" смо се равноправно одупирали 78 највећој светској сили...А сада, са авијацијом С-400 и панциром...Па "Морава" и "Лазар"...Боље да не причам... Биће рата - таман три-четири сата...!!

Kralj Milutin

pre 4 godine

Za tri dana cemo ocistiti kosovo ako samo po dva sata dnevno ratujemo.za turke imamo rusiju.na pomolu je velika srbija.sa verom u boga za kralha i otadžbinu.zna vučko šta radi.

305 Alka 25 Oluja

pre 4 godine

Šta ti misliš da će povampireni da sede i gledaju kako ti napadaš Kosovare ili bilo koga u regionu? Krajnje je vreme da dobiju i treće slavlje svake godine a ti samo još jedno kukanje više?

Marcco

pre 4 godine

Ne treba podcenjivati neprijatelja. Imaju nekoliko generacija obučenih specijalaca. Obučeni su i naši ali oni sa ratnim iskustvom su već u dubokoj penziji.

goran

pre 4 godine

Srbija netreba ratovati sama protiv sebe.Iako su nasi gradjani Albanskog porekla pokusali napraviti nesto i sami sada znaju da bi im u okviru Srbije bilo mnogo bolje.Podstrekivanje na rat je cista glupost zbog Toga bi postali i jedni i drugi cisti gubitnici.Postujem i sebe isvoga komsiju pa kako god da se zvao i Koje vere imao.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija