• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

16.03.2020

17:03

ZUKORLIĆ: Izbori će sigurno biti odloženi za nekoliko meseci, što je svakako dobro! PONOSNI SMO ŠTO SMO SAČUVALI PARTNERSTVO SA SNS!

Politika

ZUKORLIĆ: Izbori će sigurno biti odloženi za nekoliko meseci, što je svakako dobro! PONOSNI SMO ŠTO SMO SAČUVALI PARTNERSTVO SA SNS!

Podeli vest

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da će izbori, zbog vanrednog stanja, najverovatnije biti odloženi na nekoliko meseci i da se on lično ne protivi toj ideji. Zukorlić je za Informer rekao da nema smisla odlagati glasanje na kraći vremenski period

-Siguran sam da će izbori morati da se odlože, pitanje je na koliko. Mislim da će to biti na duži vremenski period nego što je najavljivano. Odložiti izbore na par sedmica nema nikakvog smisla jer sami izborni dan podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi na izbornim mestima. Treba uzeti u obzir procene stručnjaka koliko bi trebalo da traje opasnost od korona virusa - rekao je Zukorlić.


On je dodao da je potrebno doneti zakon kojim će se produžiti mandat narodnim poslanicima.
- Zato smatram da je brzopleto doneta odluka o zabrani okupljanja. Iz te uredbe je trebalo izuzeti Parlament. Trebalo bi tu uredbu raspakovati i omogućiti Parlamentu da radi jer bi se na taj način omogućio legalitet i legitimitet državnih organa, kazao je Zukorlić i dodao da će njegova SPP, zbog vanrednog stanja koje je uvedeno zbog koronavirusa, svoje kapacitete i resurse podrediti novim okolnostima. On je građane pozvao da poštuju pravila vanrednog stanja, a članove i funkcionere svoje stranke da se uključe u pomaganju narodu.

Foto: A. Grbović


Stranka pravde i pomirenja na republičkim izborima nastupiće u koaliciji sa Demokratskom partijom Makedonaca, a Zukorlić za Informer kaže da su vođeni pregovori i sa drugim strankama nacionalnih manjina.
-Imali smo razgovore i sa nekim albanskim strankama, doduše nešto ranije, i napravili smo neke načelne dogovore o mogućoj saradnji. Kada su se oni odlučili za jednistvenu albansku listu, predizborna saradnja je postala besmislena, ali je ostavljena mogućnost da sarađujemo u Parlamentu nakon izbora. Razgovarao sam sa predstavnicima tri udruženja Roma i mislim da ćemo uskoro potpisati sporazum o saradnji. Postoji mnogo drugih udruženja koje predstavljaju druge nacionalne zajednice sa kojima razgovaramo. Mi smo zaista bili najglasniji i najdosledniji predstavnici svih nacionalnih manjina u Parlamentu - rekao je Zukorlić i dodao da su sve ostale stranke navionalnih manjima bile u senci svojih koalicionih partnera.


- Uspeli smo da se nametnemo kao majka nacionalnih manjina u Skupštini. Nama sve partije u Narodnoj skupštini priznaju autentičnost, pogotovu što nimalo nije bilo lako biti partner Srpskoj naprednoj stranci, a ne biti u senci te stranke - rekao je on.

Foto: A. Grbović


Zukorlić je posebno istakao da je SPP bilo teško da sačuva partnerstvo sa SNS zbog, kako je rekao,vrlo specifičnih ideoloških momenata obe partije.
-Znate koliko su nas napadale razne bošnjačke strukture zbog toga, ali smo uspeli da dosledno i principijelno budemo partneri u onome u čemu smo se dogovorili, a da do kraja ostanemo dosledni našim islamskim, bošnjačkim i manjinskim principima i vrednostima. Po prvi put su Bošnjaci bili predstavljeni na najdostojanstveniji način i u Skupštini i u medijima. Sa Balkana muslimanska kultura nije bila ovako dostojanstveno i intelektualno predstavljena u poslednjih 500 godina - tvrdi Zukorlić.

 

Onlajn nastava za bošnjačke učenike

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da podržava zahtev Matice bošnjačke da se bošnjačkoj deci omogući onlajn nastava na maternjem jeziku. On je tom prilikom istakao da je Matica bošnjačka uputila zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i resornom ministarstvu da ovlaste novopazarsku televiziju Sandžak, koja bi bila ključni partner u cilju pružanja obrazovnih usluga za bošnjačke učenike.


-Smatramo da je ovo neophodno kako bi se i u ovim okolnostima ustavno zagarantovano pravo učenika bošnjačke nacionalnosti ostvarilo u mogućoj meri - rekao je Zukorlić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija