• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

18.03.2020

12:06

SRBIJO, MISLI O OVOME! AKO JE VIRUS UBIO SOLIDARNOST EU, ŠTA BI BILO U SLUČAJU VEĆE KRIZE? Odgovor je: Okrenuti se pravim prijateljima!

Politika

SRBIJO, MISLI O OVOME! AKO JE VIRUS UBIO SOLIDARNOST EU, ŠTA BI BILO U SLUČAJU VEĆE KRIZE? Odgovor je: Okrenuti se pravim prijateljima!

Podeli vest

Za nas je to poruka da gledamo kako da uredimo svoj život sami u saradnji sa zemljama koje su nam pravi saveznici i da preispitamo da li nam EU više odgovara

Evropa bez granica, solidarnost, najhumaniji projekat, solidarnost - ključne tačke na kojima počiva Evropska unija - pale su na prvom većem ispitu sa kojim se Brisel suočio - pandemiji virusa korona. Ostavljanje Italije na cedilu u najtežim danima bitke protiv ove bolesti, kao i rampa za izvoz medicinske opreme zemljama kandidatima za članstvo, ponovo su otvorile stara pitanja da li je EU na početku svog kraja i treba li Srbija da preispita evropske integracije kao svoj spoljnopolitički cilj. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je u ponedeljak poručio evropskim prijateljima da su pokazali da "evropska solidarnost ne postoji, da je to bajka na papiru" i da se Srbija sada najviše uzda u - pomoć Kine.

Vrh EU počeo je tek da se "budi", gotovo mesec dana nakon izbijanja epidemije na evropskom tlu. Najpre je Evropska komisija najavila da će Nemačka isporučiti milion zaštitnih maski Italiji, a zatim su i dodatno pojasnili odluku o izvozu medicinske opreme, koju je prvobitno najavila šefica EK Ursula fon der Lajen: 

- Nije zabranjen izvoz medicinske opreme iz EU, već je uspostavljena šema autorizacije izvoza, koja se odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana. Izvoz se prethodno mora odobriti kako bi se isporučila medicinska oprema trećim zemljama - naveo je portparol EK Erik Mamer, objašnjavajući da se pod terminom "treće zemlje" podrazumevaju i zemlje Zapadnog Balkana koje se nalaze na putu pristupanja EU.

MERE JESU TEŠKE, ALI TAKO ŠTITIMO NAJUGROŽENIJE! Stefanović: Ljudi moraju da shvate koliku štetu prave svojoj zemlji ako ne borave u izolaciji! (VIDEO)

Iz Brisela su kritike o nesolidarnosti nazvali "kineskom propagandom". Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručuje kako je ključno zaustaviti širenje virusa, obezbediti medicinsku opremu u dovoljnim količinama, podstaći istraživanja i ograničiti negativne ekonomske posledice, ali... Realnost je drugačija!

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže, za Novosti, da cela situacija pokazuje da je EU propali projekat: 

- Zagovornici EU toliko pričaju da je to najhumaniji projekat, mirovni, ali zapravo to je jedna birokratska tvorevina bez ikakve životne energije. Ako se sa jednim virusom pokazuje nedostatak solidarnosti i funkcionalnosti, šta bi bilo u slučaju veće krize. Ovde vidimo da su evropske vrednosti prazna priča, a evropska efikasnost nikakva. Za nas je to poruka da gledamo kako da uredimo svoj život sami u saradnji sa zemljama koje su nam pravi saveznici i da preispitamo da li nam EU više odgovara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 4 godine

Nema problema, neka vlada vrati sva ulaganja koja su došla iz EU. To bi bilo preko 80% svih ulaganja u prošloj godini. Nek se vrate svi koji su pobegli u EU zemlje, a ne u Rusiju. Da živimo od Kineza i Rusa davno nas ne bi bilo

Vlado

pre 4 godine

Hajde ne lupetaj. Ako idemo po tom aršinu, neka EU i SAD plate iznos oko 50 milijardi evra štete koju su nam naneli bombardovanjem. koje nije odobrio Savet bezbednosti UN a drugo investicije u Srbiji nisu invesaticije država članica EU, već privatni klapital firmi, koje imaju interes da ulažu u Srbiji inaravno ubiraju profit. Samo zapamti nešto, da EU posle ovoga neće izgledati isto, posebno zbog Italije i Španije, ali i drugih zemalja, jer NIKO nije pokazao solidarnost, već su se svi okrenuli sebi. Ko je pomogao Italiji, sem KINEZA? NIKO! Nema granica među EU državama? Otvori oči i pogledaj ko ih je sve ponovo podigao. Kakav bre Šengen a tako su svi kritikovali Orbana. Ovo je najveća sramota za celu EU.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija