• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.03.2020

13:44

PROMENE U ZATVORIMA USLED VANREDNOG STANJA Posete sa maskom ili kroz staklo na 15 minuta

Politika

PROMENE U ZATVORIMA USLED VANREDNOG STANJA Posete sa maskom ili kroz staklo na 15 minuta

Podeli vest

U cilju sprečavanja epidemije korona virusa u penalnim ustanovama tokom trajanja vanrednog stanja, u svim kazneno-popravnim zavodima u Srbiji sve posete pritvorenicima i osuđenicima su ograničene na 15 minuta samo sa jednim posetiocem koji mora da nosi zaštitnu masku, ukoliko u prostoriji za posete ne postoji staklena prepreka.

Posete Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu su zabranjene do daljeg u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ , navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Tanjug.

Napominju da su sva novoprimljena lica u zavodima izdvojena u manjim sobama gde će boraviti 14 dana tokom kojih će sve vreme biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, sva lica koja dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled, a sada u skladu sa preporukama “Batuta” ukoliko lice ima znake respiratorne infekcije ili oboljenja disajnih organa (povišenu temperaturu, kašalj, kijanje otežano disanje, bol u guši), biće odmah odvedeno u odvojenu sobu od drugih lica.

Takođe će odmah biti kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove radi davanja uputstava i sprovođenja propisanih postupaka za slučajeve kod kojih se postavi sumnja na infekciju korona virusom, navode u Upravi.

Ističu I da se u svim zavodima poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje od 14. februara 2020. godine a koje se odnose na pojačane mere higijene, kao što su što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravnje prostorija i produženi boravak lica na svežem vazduhu.

Iako osuđeni prema zakonu imaju pravo na boravak na svežem vazduhu najmanje dva sata sada, će u skladu sa mogućnostima, to vreme biti produženo.

Vanzavodska prava i pogodnosti (slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do 7 dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda...), kao i radno angažovanje van ustanova do daljeg biće odloženi.

Foto: Shutterstock

U Upravi kažu da su sva osuđena lica obaveštena da će odmah nakon normalizacije stanja sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađena.

Inače, svaki zavod redovno proverava telesnu temperaturu bezkontaktnim toplomerima svim zaposlenima koji dolaze u smenu, kao i svim drugim licima koja po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanovu. Licima kod kojih bude ustanovljena povišena telesna temperatura neće biti dozvoljen ulazak u ustanovu, naglašavaju u Upravi.

Ističu da će u svim slučajevima sumnje na infekciju kako zaposlenih tako i lica lišenih slobode biće odmah kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove.

Iz Uprave podsećaju da su u cilju preventivnih mera na sprečavanju širenja korona virusa, ?azneno-popravni zavod za žene u Požarevcu, kao i ?PZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, uveliko u svojim krojačkim pogonima šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Reč je o maskama za jednokratnu upotrebu, kao i o onima koje mogu više puta da se koriste, a namenjene su, na prvom mestu, zaposlenima i licima lišenim slobode (osuđenim i pritvorenim licima), a zatim i licima koja dolaze u posetu, a nemaju obezbeđene maske.

Maske izrađuju osuđena lica koja su ranije prošla obuku za šivenje i krojenje u našim pogonima.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija