• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.03.2020

16:02

UPRAVO UVEDENE NOVE MERE VLADE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Zabrana javnog prevoza, boravak u parkovima...

Politika

UPRAVO UVEDENE NOVE MERE VLADE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Zabrana javnog prevoza, boravak u parkovima...

Podeli vest

Vlada Srbije dana je donela nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Srbije i ta odluka stupa na snagu večeras od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana izmenjena je nedelju tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru kako bi kupili namirnice u samoposlugama ili lekove u apotekama.

Spisak prodavnica koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Srbije.

Foto: Tanjug

Za sva lica mlađa od 65 godine period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 ujutru. Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Ugostiteljskim objektima zabranjuje se da svoju delatnost obavljaju unutar objekta ili u bašti, ali građani mogu da kod njih kupuju hranu i piće "za poneti".

To znači da ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće "za poneti" ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Foto: Tanjug

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Ova se odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve mere koje su usvojene u prethodnom periodu imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već joj je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina, navodi se u saopštenju s današnje sednice.

Vlada još jednom apeluje na sve građane da se najstrože pridržavaju svih mera koje je vlada donela kako bismo iz ove bitke svi zajedno izašli kao pobednici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20