• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.04.2020

13:56

SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA SE OGLASILA: Antikrizne privredne mere Vlade Srbije su dobre, a evo i zašto!

Politika

SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA SE OGLASILA: Antikrizne privredne mere Vlade Srbije su dobre, a evo i zašto!

Podeli vest

Antikrizne privredne mere Vlade Srbije su dobre jer donose izvesnost i pomažu očuvanju radnih mesta, a što pre treba razjasniti od kada će se i na koji način primenjivati, konstatovano je na danas održanoj video konferenciji Biznis u izazovima vremena koju su organizovali Srpska asocijacija menadžera u saradnji sa ICT habom.

Sa donošenjem mera smanjeni su strah i zabrinutost privrednika, a izvesnost je mnogo veća, rekao predsednik Srpske asocijacije menadžera Dragoljub Damljanović.

- Mere su generalno dobre jer su usmerene da pomognu da se prebrodi težak period a tehnički nedostaju objašnjenja o njihovoj implementaciji, odnosno kako će se mere primenjivati - rekao je on.

Dodao je da je biznis okruženje shvatilo da država hoće da stane iz privatnog sektora i sačuva što više radnih mesta.

- Među merama nedostaje malo veća fleksibilnost za primenu Zakona o radu, prilagođavanja situaciji, kako bi se i tu pomoglo u očuvanju radnih mesta - rekao je on i dodao da očekuje pojašnjavanje primene tog zakona i smernice kako bi se zadržali radnici na zakonit i korektan način jer mnoge firme imaju pad aktivnost.

On je rekao da državna isplata "minimalca" ima svrhu, a pošto nije za april onda je bolje za maj, nego za jun.

Foto: printscreen

- Znamo sa čim možemo da računamo, i da se organizujemo za plate, bolje bi bilo u aprilu, ali dobro je i za maj - rekao je on.

Kako je ocenio, u opštoj situaciji sa mnogo nepoznatih kada svi u privredi prave razne scenarije važno je da je država rekla koje su mere pa je jedna nepoznata manje.

On je rekao da se uvedeni moratorijum na dividende iako važi za sve najviše odnosi na strana preduzeća, i dodao da je to mera da bi se sprečio odliv novca.

Za meru državne podrške za isplatu 50 odsto minimalca u velikim firmama ocenio je da još uvek njena primena nije jasna pa će sačekati objašnjenje države koja je meru donela.

Direktor sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da je zadovoljan što su mere podrške privredi stigle brzo i dodao da su one u okvirnom obliku.

- Mi do kraja ne znamo tumačenje ovih mera i kako će se sprovoditi, a Vlada Srbije je prihvatila našu inicijativu da se napravi grupa koja će raditi na sprovođenju mera i biti svima dostupna, pa ćemo znati detalje - rekao je on.

Dodao je da će PKS čim dobije tumačenja Ministarstva finansija odmah obavestiti privredu.

- Moj utisak je da će mere važiti od 1. aprila, a to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim - rekao je on, govoreći o državnoj podršci za isplatu minimalaca.

Dodao je da se za sada očekuje da sredinom maja bude prva isplata minimalca po ekonomskim merama Vlade Srbije.

Foto: Tanjug

- Tako se planira, pa verujem da će tako i biti - rekao je on.

Vesović je rekao i da je izvesno da će i privreda morati da podnese svoj deo tereta, kao i banke i finansijskih sektor jer u državi postoji krizu druge vrste - zdravstvena i socijalna.

- Bitno da je kada se ta kriza završi i padne blokada možemo da se vratimo na staro, i da se za jedan kvartal pokrene sve što je zaustavljeno u državi - rekao je on i dodao da je treba razumeti i državu koja bi da je išla sa većim setom mera ka privredi imala problem sa monetarnom politikom.

Vesović je rekao da još uvek nije jasno kako će se mera podrške oko minimalca sprovoditi u velikim kompanijama i da se traži od Vlade Srbije tumačenje.

- Pokrenuli smo tu inicijativu, tražili tumačenje sprovođenja mera i mislim da će do sredine sledeće nedelje biti potpuno jasne instrukcije ka svima - rekao je on.

Kao nesumnjivo razvojne on je ocenio mere oko garantne šeme i funkcije Fonda za razvoj koje će delovati kad prođe kriza.

- Ostavljen je prostor za nove, pre svega sektorske mere, u najugroženijim delatnostima, turizmu, ugostiteljstvu i samostalnim delatnostima. A možda će moći da se deluje i oko primene Zakona o radu - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija