• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

05.05.2020

09:04

NISMO TU DA SE TAKMIČIMO NEGO DA POMOGNEMO! Čen Bo: Uzvraćamo podršku koju je srpski narod pružio Kini kad joj je bilo najteže!

Politika

NISMO TU DA SE TAKMIČIMO NEGO DA POMOGNEMO! Čen Bo: Uzvraćamo podršku koju je srpski narod pružio Kini kad joj je bilo najteže!

Podeli vest

Pandemija kovida 19 predstavlja težak i neočekivani ispit za čitavo čovečanstvo. Nesumnjivo, virus koji nas je sve pogodio predstavlja najveći izazov naše generacije, kako za zdravstvene tako i ekonomske sisteme gotovo svih država i naroda sveta, piše ambasadorka Kine Čen Bo u autorskom tekstu za Kurir, koji prenosimo u celosti

 

Istovremeno, on stavlja na ispit spremnost država da međusobnom saradnjom i uvažavanjem različitih društvenih okolnosti zajednički rade na prevazilaženju velikog zajedničkog izazova. Rešavanje pitanja pandemije je krenulo u dva pravca: većina članova međunarodne zajednice zagovara saradnju u rešavanju pretnje s kojom se suočava čovečanstvo, dok samo njen mali deo politizira problem epidemije u ovom procesu, pokušavajući da nađu žrtvenog jarca (krivca) za svoj loš učinak u borbi protiv epidemije stigmatizacijom određene zemlje.

Doktorka Džang Đisjan iz grada Vuhan u Kini je 27. decembra 2019. prva prijavila tri slučaja netipične upale pluća Odeljenju za prevenciju i kontrolu bolesti u Vuhanu.

Ako je i postojao uzbunjivač u Kini, to je bila doktorka Džang, kojoj je kineska vlada odala priznanje. Nakon toga je Odeljenje za prevenciju i kontrolu bolesti grada Vuhana odmah pokrenulo epidemiološku istragu. U popodnevnim časovima 30. decembra, doktor Li Venljang je preko aplikacije Vičet obavestio prijatelje o slučajevima SARS infekcije sa ciljem da upozori svoje kolege koji rade u bolnici da ojačaju mere samozaštite.

Daleko da je uzbunjivač. Izveštavanje i objavljivanje informacija o epidemiji mora se sprovoditi putem posebnih kanala, što je vladavina zakona u svakoj zemlji, uključujući i Kinu. Doktor Li Venljang je kasnije tokom rada sa pacijentima zaražen i preminuo je. On je bio veoma dobar i posvećen lekar, zato je posthumno odlikovan.

Prema relevantnom izveštaju doktorke Džang i istrazi nadležnih organa, Komisija za zdravlje Vuhana je 31. decembra objavila „izveštaj o trenutnoj situaciji u vezi sa atipičnom upalom pluća u Vuhanu“ i preporučila nošenje maski. Istog dana, Kina je obavestila predstavništvo SZO u Kini o relevantnim informacijama.

Od 3. januara 2020. Kina je o epidemiji redovno informisala SZO i druge zemlje, uključujući i SAD. Kina je 12. januara sa celim svetom podelila informacije o sekvenci gena novog virusa kovid-19. Sve ono što je Kina preduzela dovoljno je da svetu pokažu ozbiljnost epidemije i rizik od kovida-19. SZO smatra da je Kina osvojila dragoceno vreme za sprečavanje i kontrolu svetske epidemije.

Prema javnim informacijama, prvi slučaj zaraze kovidom-19 potvrđen je u SAD 20. januara. Skoro u isto vreme kad i prvi slučaj registrovan u kontinentalnom delu Kine, ne računajući provinciji Hubej, čiji je glavni grad Vuhan. Zbog efikasnih mera prevencije i kontrole do 1. maja u kontinentalnom delu Kine, bez provincije Hubej, registrovano je 14.747 slučajeva zaraze sa ukupno 121 smrtnim slučajem. Ipak, SAD su zemlja u kojoj ima najveći broj zaraženih i preminulih.

Narod Srbije je žrtva nejednakih standarda i lažnih informacija. Transparentnost i otvorenost ne mogu se koristiti kao pokriće za proizvodnju i širenje lažnih informacija, a kamoli dvostruke standarde. Mogu li oni koji kritikuju i tvrde da su kineske informacije netransparentne i da Kina nije na vreme upozorila svet na rizik od epidemije otvoreno i transparentno reći šta su oni uradili dok Kina preduzima sve potrebne mere za kontrolu epidemije? Da li je među pacijentima zaraženim gripom bilo i onih koji su zaraženi kovidom-19, i to baš u zemlji koja pokušava da drugima drži lekcije? Mogu li oni da objave njihove hronološke podatke u vezi sa širenjem i kontrolom epidemije?

Politizacija epidemije ne doprinosi globalnoj borbi protiv epidemije, a politizovanje saradnje i pomoći u borbi protiv epidemije takođe je od velike štete. Svi ljudi pripadaju „zajednici zajedničke sudbine“, posebno u današnjem kritičnom trenutku kada se borimo protiv epidemije koja ne bira naciju, veru, rasu, političko ili bilo kakvo drugo opredeljenje. Jedini način da se prevazide epidemija je da se ujedinimo i pomognemo jedni drugima.

Kina nema nameru da se u Srbiji takmiči u pružanju pomoći ni sa kim, već se samo nada da će pomoći Srbiji da što pre prevaziđe epidemiju i uzvrati podršku koju je srpski narod pružio Kini u najtežim trenucima njene borbe protiv epidemije. Srećna sam što srpski narod u potpunosti razume humanitarni duh i solidarnost kineskog naroda i pridržava se takvog duha. U Srbiji imamo iskrene i čelične prijatelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NISMO PRIKRIVALI BROJ MRTVIH I EPIDEMIJU KORONAVIRUSA! Ambasadorka Kine odgovorila na optužbe o kojima bruji ceo svet!
Društvo

NISMO PRIKRIVALI BROJ MRTVIH I EPIDEMIJU KORONAVIRUSA! Ambasadorka Kine odgovorila na optužbe o kojima bruji ceo svet!

Na početku epidemije u Kini, predsednik Aleksandar Vučić je uputio pismo predsedniku Si Đinpingu u kome izražava podršku, Vlada Srbije je odmah počela da prikuplja medicinsku pomoć za Kinu. Takvo prijateljstvo srpskog naroda, Kina kao i kineski narod nikada neće zaboraviti. Težak test pred kojim se Srbija trenutno nalazi u pogledu epidemije je takođe nešto što je i naša obaveza i odgovornost. Odnosi Kine i Srbije vremenom postaju još čvršći i snažniji, naše čelično prijateljstvo je izdržalo iskušenje vremena.

27.04.2020

13:51

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija