• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

15.05.2020

18:34

ZAPAD PONOVO STAVIO SRBIJU NA ČEKANJE?! Evropska komisija neće da raspravlja o napretku Beograda, SAD IM JE IZGOVOR KORONA!

Politika

ZAPAD PONOVO STAVIO SRBIJU NA ČEKANJE?! Evropska komisija neće da raspravlja o napretku Beograda, SAD IM JE IZGOVOR KORONA!

Podeli vest

Godišnji izveštaj o napretku Srbije i drugih zemalja u procesu proširenja najverovatnije će biti odložen za jesen, saznaje se u evropskim izvorima u Briselu

Iako je objavljivanje izveštaja prvobitno planirano za jun, „paket o proširenju" Evropske komisije biće objavljen na jesen, zajedno sa najavljenim ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

Kao razlog za odlaganje izveštaja o napretku u reformama, izvori u Briselu navode situaciju izazvanu epidemijom kovida 19, koja je „ograničila resurse Evropske komisije" i otežala rad na izveštaju.

S druge strane, navodi se da će zemlje regiona ovim odlaganjem dobiti dodatno vreme, jer su vanredne mere uvedene zbog Kovida 19 otežale i usporile rad na reformama.

Komesar za proširenje Oliver Varheji je prošle nedelje pred poslanicima Evropskog parlamenta najavio da će godišnji izveštaj biti objavljen u junu, ali u međuvremenu je došlo do promene plana, o čemu su obaveštene zemlje članice EU.

EVO SA KAKVIM ZLOM SE SUOČAVAJU SPC I SRBI U CRNOJ GORI! Poglavar fantomske CPC Miraš Dedeić je oličenje onog što Milo hoće da napravi od "srpske sparte"!

Evropska komisija će ipak u junu, kako je i planirano, predstaviti nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju. Na osnovu ovog nacrta, zemlje članice bi trebalo da odluče o daljim koracima i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja za ove dve zemlje.

Odlaganje godišnjeg izveštaja o napretku moglo bi da utiče na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, jer zemlje članice obično uzimaju ovaj izveštaj u obzir pri odlučivanju da li i koliko novih poglavlja otvoriti.

Foto: Fotoilustracija

Sledeća međuvladina konferencija EU-Srbija mogla bi da bude održana 26 juna, kada će ministri opštih poslova EU razgovarati o politici proširenja, ali za to još uvek nema zvanične potvrde.

MILO VIŠE NEMA KUD, BORIĆE SE DO POSLEDNJEG POLICAJCA, A AKO NE SLOMI NARODNU BUNU MORAĆE DA BEŽI IZ CRNE GORE?! Svi se plaše da građanski rat može da počne svakog minuta...

Godišnji izveštaj Evropske komisije daje preporuke i ocenjuje napredak u reformama na putu ka EU u prethodnih dvanaest meseci, a poslednji put je objavljen 29. maja prošle godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 3 godine

Mali Šengen - Velika Šega. Lepo je govorio drug Stari: ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, i bio je u pravu. Da je bilo pameti pa da smo bratski sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU. Elem, danas neko u Mali Šengen, a neko predsedavanje Evropskom Unijom. Utešna nagrada i kolektivna hipnoza.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija