• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

20.05.2020

20:56

KO O ČEMU AMERI O SRPSKOM PRIZNANJU LAŽNE DRŽAVE! Opet u septembru pravimo dil sa Prištinom... Samo od toga nema ništa, SRBIJI SE VIŠE NE MOŽE PRETITI!

Politika

KO O ČEMU AMERI O SRPSKOM PRIZNANJU LAŽNE DRŽAVE! Opet u septembru pravimo dil sa Prištinom... Samo od toga nema ništa, SRBIJI SE VIŠE NE MOŽE PRETITI!

Podeli vest

Septembar je novi termin koji je specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, navodno, najavio za postizanje sporazuma. Ovo nije prvi put da čujemo „konačan" termin za rešavanje problema Beograda i Prištine u poslednjih desetak godina. Gotovo da se svakog septembra najavljuje priznanje Kosova od Srbije. Samo što nije...

Za Stefana Surlića sa Fakulteta političkih nauka postoje dva razloga zbog čega se insistira na „veštačkim rokovima" za postizanje sporazuma između Beograd i Prištine.

- Jedan je u skladu sa agend-ma velikih sila i interesima pojedinih velikih zemalja koje su zainteresovane da se pitanje Kosova finalno reši. Iz tog razloga oni te „finalne" rokove prilagođavaju nekim svojim unutarpolitčkim razlozima. Ako govorimo konkretno o ovom poslednjem roku do septembra, cilj je da se taj neki sporazum postigne u jeku kampanje za predsedničke izbore u Americi, odnosno, da Tramp to predstavi kao „jedan u nizu" svojih diplomatskih pobeda - objašnjava Surlić. 

Svakog septembra najava da će Srbija priznati Kosovo

On podseća da je i ranije bilo veštačkih rokova pogotovu u Briselskom dijalogu kada se govorilo o roku za primenu ZSO, kao i za postizanje finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd i Prištine ali to se nikada nije desilo.

ČOVIĆ OBAVESTIO DODIKA DA BIH "VISI O KONCU": HDZ U FBIH VIŠE NEMA PARTNERE! Srpsko-hrvatski razgovori u Istočnom Sarajevu, IZETBEGOVIĆ U PROBLEMU!

- Razlog tome je što se više gledalo šta odgovara silama koje su zainteresovane za taj sporazum nego samim stranama koje učestvuju u dijalogu, i na koje će se taj sporazum odnositi. Drugi razlog je taj što se proglašenje nezavisnosti Kosova tumačilo kao događaj koji će vremenom proizvesti legitimitet, pa će ta nezavisnost biti prihvaćena od  većine članica Ujedinjenih nacija. Tako da će Srbiji na kraju preostati da samo prihvati to kao činjenicu...- kaže Surlić.

Mislili su da ćemo prihvatiti nezavisnost

RUSIJA DIŽE ZAPADNI VOJNI OKRUG I BALTIČKU FLOTU I ŠESTU ARMIJU! Moskva se sprema za napad NATO, "pod uzbunom" stotine hiljada vojnika, hiljade tenkova, desetine brodova...

Ono na šta se nije računalo je to da Beograd neće to tek tako pustiti što je dovelo do velike promene u međunarodnim krugovima, dodaje on.

- Naprosto, došlo je do spoznaje da bez saglasnosti Srbije finalni sporazum nije moguć niti je moguće obezbeđivanje finalnog statusa Kosova. I zato se nameću veštački rokovi i pokušava se izvršiti pritisak, ne toliko prema Prištini koliko prema Beogradu, kako bi se dala saglasnost za taj neki finalni sporazum koji bi u interesu velikih sila podrazumevao priznanje Kosova - dodaje Surlić.

Foto: Fotoilustracija

Dragomir Anđelković politički analitičar ima sličan stav kao i naš prethodni sagovornik s tim što dodaje još jedan razlog.

DONJECK POD UZBUNOM, VOJSKA U PUNOJ BORBENOJ GOTOVOSTI! Proruske republike u Donbasu neće više da tolerišu napade Kijeva!

Nigde ne žurimo

- Ne treba da se obaziremo na rokove, jer je prošlo vreme kada je Zapad mogao da nam nanese zlo. Zapad je danas dovoljno podeljen da mi više ne možemo da se nađemo u situaciji kao devedesetih, pod sankcijama ili izolacijom. Mi bismo trebali da težimo što boljim odnosima sa Trampovom Amerikom jer je ona šansa da izmenimo svoj odnos prema delu Zapada, ali ne treba da zbog američkih izbora žrtvujemo svoje interese - navodi on.   

Anđelković ističe da nije problem u tome što zapadni centri nemaju spremne raznorazne potencijalne sporazume već što ti sporazumi ne idu nama u korist, odnosno, kose se na našim viđenjem stvari na ceo taj proces. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 3 godine

Nije ga car dao neće ni predsednik ma ko to bio.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija