• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

26.05.2020

22:10

ŠIPTARI PANIČNO MOLE TRAMPA, GRENEL RADI ZA SRBIJU, SMENI GA! Priština pokušava da promeni politiku Vašingtona, BEOGRAD JE PREJAK!

Politika

ŠIPTARI PANIČNO MOLE TRAMPA, GRENEL RADI ZA SRBIJU, SMENI GA! Priština pokušava da promeni politiku Vašingtona, BEOGRAD JE PREJAK!

Podeli vest

Grupa albanskih lobista uputila otvoreno pismo lideru SAD u kome tvrde da Ričard Grenel, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, favorizuje Srbe i Srbiju

Grupa od 165 albanskih lobista, veoma uticajnih u Sjedinjenim Američkim Državama, uputila je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu u kome zahteva hitnu smenu Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
 

Albanski lobisti traže 'Grenelovu glavu' jer on, kako oni tvrde, otvoreno radi za srpske interese i ne drži stranu lažne države Kosovo! Šiptarskoj dijaspori, koja je veoma bogata i jako uticajna u SAD i tamošnjim lobističkim krugovima, očigledno jako smeta to što je na mesto posrednika u dijalogu došao neko ko uvažava i srpske interese i poziciju.
 

Laž na laž

Albanci stalno lažu, čitava njihova koncepcija je lažna, baš kao i lažna država Kosovo
Ivica Dačić, šef diplomatije


"Korisno uklanjanje"
Pismo koje je Beloj kući upućeno 21. maja potpisalo je 165 lobista. U njemu se, između ostalog, kaže:
"Specijalni izaslanik predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel izrazio je svoju podršku promeni granice i razmeni teritorija koje favorizuju Srbija i Rusija.
Bivši američki kongresmen Džozef Diogardi, koji se već dugi niz godina bavi političkom situacijom na Balkanu, protivio se promeni granice i razmeni teritorija i tražio je od američke vlade da ukloni Ričarda Grenela sa njegovog položaja i zameni ga nekim ko je nepristrasan u pregovorima.
Snažno podržavamo zahtev gospodina Diogardija i smatramo da bi uklanjanje Ričarda Grenela bilo korisno za mirovne pregovore u regionu."


Među potpisnicima pisma posebno se ističe Agim Alickaj, član upravnog odbora moćne grupacije Američko-albanske civilne lige i odbora organizacije 'Vatra', panalbanske federacije sa sedištem u Bronksu, osnovane još 1912. godine. Indikativno je da je glavni političar u njegovom distriktu upravo najvažniji albanski lobista, kongresmen Eliot Engel, inače vatreni zagovornik kosovske nezavisnosti.

Foto: AP/Photo


U pismu Trampu albanski lobisti su obmanuli predsednika i članove njegove administracije, poturivši mu netačan podatak da lažnu državu Kosovo priznaje 116 država sveta iako je njihov broj manji od sto.
"Dopuštanje pomeranja granica i razmene teritorija u suprotnosti je sa priznanjem 116 zemalja koje su Kosovo priznale kao suverenu i nezavisnu zemlju", navodi se u dokumentu koji je objavio magazin 'Ilirija'. Na kraju pisma kaže se da bi 'bilo kakva korekcija granica mogla da izazove novi rat na Balkanu'.

 


Komentarišući sve ovo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da Albanci po običaju najstrašnije lažu.
- Oni stalno lažu, čitava njihova koncepcija je lažna, baš kao i lažna država Kosovo. Pa zašto traže da prestanemo sa kampanjom za povlačenje priznanja ako tvrde da Kosovo priznaje 116 zemalja? Kao što ceo svet zna, 18 zemalja je povuklo priznanje Kosova i sada je taj broj manji od polovine ukupnog broja članova UN-a. To što lažu za albanske pare ne oslobađa ih krivice za prevaru. Zato i navijam za Trampa na narednim izborima - poručio je Dačić.

Foto: Tanjug

 

Grenel ostaje u pregovorima

Portparol ambasadora Ričarda Grenela Dik Kastin poručio je da će Grenel ostati specijalni izaslanik predsednika SAD u dijalogu Beograda i Prištine posle informacije da se povlači sa mesta ambasadora SAD u Berlinu.

- On očekuje da se dijalog nastavi što pre, čim se završi formiranje kosovske vlade - rekao je Kastin i time razvejao nade albanskih lobista.


Sve bolje stojimo
Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je svima jasno da je pozicija Srbije sve snažnija u pregovorima Beograda i Prištine.
- Potvrda da će Grenel ostati na funkciji posrednika sve do kraja mandata ove administracije znači da nema promene njihovog stava. Ovo pismo jeste samo očajnički pokušaj Albanaca da utiču na politiku Bele kuće zbog toga što se stvari ne razvijaju pozitivno za kosovsku priču. Grenel im jako smeta jer ima razumevanja za srpsku poziciju i direktno je delegiran ispred Bele kuće - objašnjava Milivojević.
 

Moj ugao

PETER STANO
PORTPAROL EK


EU je jedinstvena u vezi sa okvirom i principima koje treba slediti u dijalogu Kosova i Srbije, a sadržaj konačnog sporazuma mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima i vrednostima EU.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Polako , opustite se, sve će da dođe na svoje! Postoji istina, istorija, pravda! Ako je sve to na vašoj, albanskoj strani, čemu uzbuđenje!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija