• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

27.05.2020

19:46

(VIDEO) IZA LEĐA SRBIJE SE NEĆE REŠAVATI "KOSOVO", RUSIJA JE TU DA TO SPREČI! Aleksandar Bocan-Harčenko zaledio sve koji ne žele dobro našoj zemlji!

Politika

(VIDEO) IZA LEĐA SRBIJE SE NEĆE REŠAVATI "KOSOVO", RUSIJA JE TU DA TO SPREČI! Aleksandar Bocan-Harčenko zaledio sve koji ne žele dobro našoj zemlji!

Podeli vest

Nemoguće je nametanje rešenja kosovskog pitanja spolja a svako takvo rešenje ne može da bude trajno. Uopšte ne mislimo da je moguć nekiugovor sa nekim međunarodnim faktorima i drugim zemljama iza leđa Srbije. Za nas je najvažniji stav Beograda i potpuni i otvoreni dijalog sa Beogradom koji je ključni faktor u celoj ovoj priči.

Tako ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko odgovara na spekulacije da je moguće da velike sile na osnovu svojih interesa, mogu „skrojiti" kartu Balkana iza leđa Srbije.

Povod za ovu vrstu spekulacija je nedavni intervju ruskog ambasadora jednom našem dnevnom listu koji je izazvao pravu buru reakcija. Iako je ambasador ponovo istakao rusku privrženost Rezoluciji 1244, pojavile su se kontroverzne spekulacije - s jedne strane da će format pregovora o rešenju kosovskog pitanja biti izmenjen i da će u pregovorima direktno učestvovati Rusija, a s druge strane - da velike sile „kroje" kartu Balkana…

- Nisam očekivao da će intervju izazvati tako burnu raspravu. Glavna tema intervjua bila je 75. godišnjca pobede nad fašizmom i dešavanja na međunarodnom planu u vezi sa ovim veličanstvenim datumom. O Kosovu sam izneo glasno i jasno poznati stav Rusije i nisam dodao i nisam imao nameru da dodam nešto novo. Na naslovnu stranu izvučeno je iz konteksta nekoliko reči. Zbog toga je došlo da toga da mi tobože tražimo novu rezoluciju što nije slučaj. Što se Rusije tiče, to je prva zemlja koja zna i traži da se, kad je reč o Kosovu, postupa po rezoluciji 1244 koja ostaje u punoj meri na snazi. Rekao sam i mogu da ponovim da će, kad i ako dođe do nekog rešenja, a smatramo da je moguće samo rešenje dve strane bez nametanja spolja, Savet bezbednosti moći da potvrdi tu odluku, putem rezolucije, što je uobičajen postupak. Takva potvrda Saveta bezbednosti UN je neophodna.

Foto: Tanjug

Dakle, svaka promena mora se definisati novim dokumentom?

- Da. Mi poštujemo rezoluciju 1244 i nema nikakvog drugog stava - poštujemo suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije. Od toga uvek polazimo. Ima puno pitanja u rezoluciji 1244 koja se odnose na privremene institucije, privremeni status, međunarodne aktivnosti itd. Ako dođe do nekog stabilnijeg rešenja između Beograda i Prištine, verovatno će biti moguća i promena više tačaka rezolucije 1244 koje se odnose, na primer, na međunarodno prisustvo. Mi ne mislimo da je Kfor ili Euleks zauvek, ili neke druge međunarodne institucije. Zbog toga su moguće i promene. Ali sada je u svakom slučaju preuranjeno da pričamo o detaljima, jer sad niko ne može tačno da kaže šta je moguće. Niko pouzdano ne zna kad je moguće početi dijalog između Beograda i Prištine, bez obzira na puno pritisaka. Što se tiče Rusije, mi ne tražimo da nama neko dozvoli da učestvujemo jer je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti. Mi smo, kao stalna članica Saveta bezbednosti, prisutni. Naravno, za nas je najvažnija želja i interes Beograda da Rusija učestvuje u dijalogu.  

„Između predsednika Rusije Putina i predsednika Srbije Vučića, po pitanju Kosova, kao i po svim drugim pitanjima naših bilateralnih odnosa, postoji otvoren i iskren, neprekidan dijalog i razmena mišljenja".

Ukoliko vas Beograd pozove vi ste spremni da učestvujete u dijalogu...

- Mi bi smo, pre bilo kakve odluke o učešću u dijalogu želeli da pouzdano znamo suštinu i da je sve ono što je već dogovoreno pod okriljem EU, prisutno na terenu, u životu, a ne samo na papiru. Ključni ugovori sve do sada nisu ispunjeni. Ima još nekoliko stvari: da sud u Hagu radi, a ne da samo prikuplja neke podatke i stvara privid da radi. I naravno, mi mislimo da je dijalog moguć ako želimo realno, trajno, dugotrajno rešenje koje bi odgovaralo interesima Srbijei stabilnosti u regionu. To može biti samo dijalog na osnovu rezolucije 1244.

Između predsednika Rusije Putina i predsednika Srbije Vučića, po pitanju Kosova, kao i po svim drugim pitanjima naših bilateralnih odnosa, postoji otvoren i iskren, neprekidan dijalog i razmena mišljenja. Naravno, postoji i dijalog na nivou ministara inostranih poslova. Sve je to na osnovu potpunog razumevanja i poklapanja stavova. 

POLICIJA EU NA GRANICI SRBIJE I CRNE GORE! Sećate li se, nekad smo bili jedna zemlja i jedan narod, a sad će "KURTA I MURTA" DA PAZE NA NAS!

Nedavno smo bili svedoci jedne izjave predsednika Crne Gore koji odnose između Rusija i Amerike smatra uzrokom za loše odnose Rusije i Crne Gore.

Foto: Reuters/AP fotomontaža

- Problem je veliki i ozbiljan, mislim na nivo, ako uopšte mogu da kažem da postoji neki nivo naših odnosa. Niko, u svakom slučaju u Rusiji, nije očekivao da je tako nešto moguće u odnosima Rusije i Crne Gore. Ovo se razvilo kad sam bio u Moskvi na čelu departmana koji se bavi celim Balkanom. Problem je što je na svom putu ka učlanjivanju u NATO, rukovodstvo Crne Gore rado ispunjavalo neke spoljne zahteve koji ne odgovaraju pre svega interesu crnogorskog naroda, rado se pridružilo sankcijama protiv Rusije. Naravno, ne odgovaraju ni stabilnosti u regionu, ni ciljevima naših bilateralnih odnosa. Mi smo bili otvoreni. Rusija nije bila ta koja je učinila prvi korak ka ograničavanju bilateralnih odnosa. Reakcija Rusije je bila reakcija na rešenja doneta protiv Rusije i na štetu naših odnosa i naroda, koja su usvojena u Crnoj Gori na putu ka učlanjivanju u NATO. I što je  to učlanjivanje postajalo intenzivnije, to je više takvih negativnih odluka bilo usvajano u Podgorici. Uprkos svoj bogatoj istoriji naših veza.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59