• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2020

10:04

(VIDEO) DO NOVOG SADA ZA 30 MINUTA! Vučić na obilasku radova na pruzi Beograd - Budimpešta!

Politika

(VIDEO) DO NOVOG SADA ZA 30 MINUTA! Vučić na obilasku radova na pruzi Beograd - Budimpešta!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilšao je danas radove na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta (deonica Beograd-Stara Pazova)

 

- Super ovo izgleda! Do Novog Sada za 30, do Pazove za 13 minuta! - rekao je Vučić a onda je dodao i da bi bilo dobro da se ovakva pruga produži do Niša, do juga...

 Od Subotice, Novog Sada, Pazove, Beograda i Niša, to bi značilo dosta za naš narod, za teretni saobraćaj i brže stizanje od mesta do mesta. Imamo 173 km deonice puta, ovde je sve novo. Najgušće stanovništvo nam je raspoređeno na severu Bačke, na jugu, i u beogradskom okrugu to je 50% stanovništa, to je realano stanje. Vi ste velika zemlja, velika firma i ukoliko bi spustili cenu, mi bismo vam bili zahvalni do neba - rekao je predsednik na početku obraćanja.

 

Foto: Tanjug printscreen

- Kakve su ovo šine, nema onih pragova - upitao je predsednik posle čega su mu predstavnici kineske kompanije rekli da su to šine za 200 km na sat, pa će pragovi biti postavljeni u zavisnosti od brzine na svakom pojedinačnom mestu na pruzi jer ne može svuda biti brzina 200 km na sat, negde je i manje.

- Bolje nego avionom! U martu 2025. do Budimpešte za 2 sata i 40 minuta, pa do Beča još sat i 40, dodao je predsednik tokom obilaska - dodao je Vučić.

Važne činjenice o pruzi Beograd - Budumpešta

Brza pruga Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, gradi se po evropskim standardima i biće naša najsavremenija pruga.

Vučić je prugu obišao sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, ambasadorkom Kine Čen Bo i izvođačima radova. Deonica Beograd Centar - Stara Pazova je duga 34,5 kilometara.

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehnicke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat.

Foto: Tanjug printscreen

To je prva deonica pruge brze Beograd - Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji. Na dva koloseka vozovi ce ići brzinom od 200 kilometara u putničkom saobraćaju, a na druga dva brzinom od 120 kilometara u teretnom saobraćaju.

Gradićemo i brzu prugu do Niša, podižemo jug!

Predsednik Vučić je izjavio da će se graditi i brza pruga od Beograda do Niša, kako bi se dodatno podigao jug Srbije. Vučić je, tokom razgovora sa predstavnicima kineskog izvođača radova na izgradnji dela brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, rekao da je zadovoljan dinamikom radova. Bilo bi veoma važno, ističe, da se pored još jedne deonice na pravcu ka Budimpešti, od Novog Sada do Subotice, izgradi i brza pruga od Beograda do Niša, koja bi bila za brzinu do 200 kilometara na sat, a zatim i od Niša do Preševa, za brzinu od 160 kilometara na sat. 

Predsednik je dodao da se već razgovara na tu temu sa kineskim kompanijama i ruskim železnicama koje grade deo brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada. "Onda bismo imali celu liniju brze pruge od Subotice do Novog Sada, Beograda i Niša", dodao je Vučić. Vučić je kazao da je primetio po prijavama za podelu građanima po 100 evra da u samo šest okruga, uglavnom na severu zemlje, živi 50 odsto stanovništva i da je zato važno da se podiže jug Srbije.

Radove na toj deonici izvode kineske kompanije "China Railways International" i "China Communications Construction Company" , a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine. Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine.

Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga sa naše strane biće duga oko 184 kilometara. Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine "Pojas i put". Na deonici Beograd Centar - Stara Pazova u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji levog koloseka.

Foto: printscreen

Dva postojeća koloseka izmedu Beograd Centra i Batajnice biće rekonstruisana, dok će između Batajnice i Stare Pazove biti napravljena dva nova koloseka. U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova.

Predviđena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju. Takođe, biće napravljena nova stajališta Altina i Kamendin. Brza pruga se neće nigde ukrštati sa putnom infrastrukturom. Inače, kineske firme biće angažovane i na deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom, dok deonicu Stara Pazova - Novi Sad gradi kompanija ruskih železnica "RŽD Internešenel".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 3 godine

Ја сам ,,експерт'' за пруге Србије што значи,Вучићевићу синко,не сакривај истину да је народ не сазна? КО ЋЕ ДА УПРАВЉА ,,БРЗИМ ВОЗОВИМА ''? Ономад беше судар возова испред Раље и НИ ЈЕДНЕ НОВИНЕ НЕ СМЕЈУ ДА ОБЈАВЕ РАЗЛОГ? ... Ево истине ... Семафори не раде?Лоше телефонске везе?Необучене машиновође?Полуписмени диспечери који командују кретањем возова? ... А те исте особе ће ,,водити'' кретање ,,брзих возова''?80% садашњих машиновођа једва прође контролни лекарски преглед!Умор,несаница,лош распоред рада,лоши услови становања,мале плате,бахати руководиоци ...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija