• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2020

17:33

(FOTO) SRBIJA ĆE BITI JEDNA OD NAJMODERNIJIH TENKOVSKIH SILA U EVROPI! Pogledajte srpski M-84 za 21. vek!

Politika

(FOTO) SRBIJA ĆE BITI JEDNA OD NAJMODERNIJIH TENKOVSKIH SILA U EVROPI! Pogledajte srpski M-84 za 21. vek!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas predstavljanju modernizovanog tenka M-84 u Tehničkom remontnom zavodu "Čačak"

Ministar Vulin je nakon prezentacije istakao da je Vojska Srbije sigurno regionalna tenkovska sila i i jedna od najsnažnijih tenkovskih nacija u čitavoj Evropi.

- Zahvaljujući modernizaciji koji smo počeli da radimo i koja će biti označena sa M-84 AS1, moći ćemo za sebe da kažemo da ćemo biti jedna od najmodernijih tenkovskih sila, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi. Vrhovni komandant Vojske Srbije predsednik Aleksandar Vučić je tražio da se iskoriste svi naši postojeći potencijali, da se unaprede i da se na prvom mestu koristi naša pamet i naša bogata ratna i borbena iskustva i da iz toga dođemo do proizvoda koji je toliko potreban našoj vojsci - naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se modernizuje, oprema, jača i svi njeni delovi zaslužuju podjednaku pažnju.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Ranijih godina smo posebnu pažnju obratili na naše Ratno vazduplovstvo i protivazduhoplovnu odbranu, ali sada je na red došla i Kopnena vojska. Ovo je revolucionaran i ogroman iskorak. Kada je M-84 pre 36 godina napravljen, 1991. godine je počela njegova modernizacija, koja nikada nije završena. Ovo je prvi put da se jedna modernizacija na temu M-84 završava, ovo je njena prva faza i nastavićemo da unapređujemo naš borbeni sastav i sposobnosti naših oklopnih jedinica. Radimo na artiljeriji, radimo na oklopnim jedinicama, pešadiji i na ličnom naoružanju svih naših pešadinaca - istakao je ministar Vulin dodajući da se Vojska Srbije oprema i jača, ne samo da bude najveća ili najbrojnija, već da bude najmodernija.

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije će u dve faze, u prvoj fazi devet podsistema, a u drugoj još 12, izvršiti modernizaciju tog tenka, najavio je pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, istakavši da će time praktično svi vitalni podsistemi biti osavremenjeni novim tehnologijama.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Na današnjem sastanku radnog tima za modernizaciju tenka, kojim rukovodi general-major Želimir Glišović, upoznali smo se sa dostignutim stepenom razvoja. Pre svega, napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji – savremenih tenkovskih projektila, savremenih kumulativnih tandem protivoklopnih raketa i tzv. „top atak“ municije. To je glavni segment u ovoj fazi. Takođe, značajno je unapređena situaciona svesnost svih članova posade, posebno komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom koja ima poseban sistem za upravljanje vatrom, termovizijsku kameru i omogućava komadiru uspešno dejstvo i u specificnim situacijama, u zasedama, u naseljenom mestu itd. – objašnjava Miloradović i dodaje da se početak serijske modernizacije tenkova u ovoj fazi očekuje do kraja godine.

Foto: Ministarstvo odbrane

Direktor TRZ Čačak pukovnik Vojkan Radonjić rekao je da je Zavod nosilac realizacije modernizacije tenka M-84, sredstva koje je, kako je istakao, „najmasovnije u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije“.

- Na ovaj način Zavod upošljava svoje kapacitete i prenosi stečena iskustva tokom održavanja ovih sredstava. Kroz ovaj zadatak Zavod osavremenjava svoje kapacitete, opremu i pomaže Vojnotehničkom institutu u realizaciji modernizacije. Na tenku su modernizovane oklopna i optoelektronska zaštita, nove gusenice i cev topa, a urađena je potpuna digitalizacija mesta komandira, nišandžije i vozača. Za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije značajno je to što se ulaganjem u kapacitete Zavoda postiže racionalnost i autonomnost daljeg održavanja ovog sredstva tokom životnog ciklusa – naglasio je pukovnik Radonjić i dodao da Zavod time pomaže u razvijanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Prezentaciji su prisustvovali i načelnik Oprativne uprave Generalštaba general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Av

pre 3 godine

Što vam to vrijedi?Ako dođe do rata opet ćete sve to ostaviti i pobječi.???????

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija