• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.06.2020

15:10

SAOPŠTENJE SAVETA REM-a: Političke oglasne poruke na N1 i Nova S nisu po zakonu!

Politika

SAOPŠTENJE SAVETA REM-a: Političke oglasne poruke na N1 i Nova S nisu po zakonu!

Podeli vest

Saopštenje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije prenosimo u celosti

Nakon traženja mišljenja od strane udruženja građana "CRTA" o oglasnim porukama tokom izborne kampanje, REM je uvidom u programski sadržaj televizija N1 i Nova S, utvrdio da se počevši od 9. juna 2020. godine emituju političke oglasne poruke u kojima se poziva na bojkot izbora ("Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš"), a nisu u skladu sa članom 8. Zakona o oglašavanju ("Zabranjeno je da oglasna poruka, neposredno ili posredno, podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu, a posebno po osnovu uverenja, nacionalne, etničke, verske, rodne ili rasne pripadnosti, političkog, seksualnog ili drugog opredeljenja, društvenog porekla, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta.") i članom 15. stav 1) Zakona o oglašavanju ("Ako oglasna poruka sadrži lično dobro na osnovu kojeg se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, oglasna poruka se ne može objaviti bez prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi").

Obaveštaju se svi pružaoci medijskih usluga da odmah obustave emitovanje navedenih političkih oglasnih poruka, a da će svako dalje emitovanje predstavljati osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima.

Odluke sa 3. hitne sednice Saveta REM-a u 2020. godini:

Savet Regulatornog tela za elektronske medije održao je dana 12. juna 2020. godine 3. hitnu sednicu u 2020. godini radi razmatranja pitanja "CRTA" upućenih u vezi sa oglasnim porukama kojima se poziva na bojkot izbora ("Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš.")

Savet Regulatora je na navedenoj sednici jednoglasno doneo odluku da se udruženju građana "CRTA" povodom traženja za mišljenje o oglasnim porukama tokom izborne kampanje uputi dopis kao i da se izda saopštenje svim pružaocima medijskih usluga.

Inače, i dalje je nepoznato ko je naručilac spota koji se pominje u saopštenju REM-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MOLIM VAS, PRESTANITE DA LAŽETE! N1 i Nova S ODBILI da emituju spotove SNS, pa optužili Vučića da traži od njih da krše zakon! Vladanka Malović ih RASKRINKALA!
Politika

MOLIM VAS, PRESTANITE DA LAŽETE! N1 i Nova S ODBILI da emituju spotove SNS, pa optužili Vučića da traži od njih da krše zakon! Vladanka Malović ih RASKRINKALA!

Televizije N1 i Nova S poslale su ponude Srpskoj naprednoj stranci sa terminima i cenovnicima reklamiranja na njihovim programima, a kada su iz ove stranke prihvatili uslove, ipak su odbijeni pod izgovorom da bi emitovanje predizbornih spotova u traženom vremenu i trajanju bilo "kršenje zakona". Član Predsedništva SNS Vladanka Malović objavila je na društvenoj mreži Tviter dokaz da su sadašnje tvrdnje koje stižu sa tih televizija neistine

06.06.2020

17:23

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija