• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

14.06.2020

08:36

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA! Kompletan vodič za glasanje u nedelju - evo ko može da glasa i ŠTA JE ZABRANJENO

Politika

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA! Kompletan vodič za glasanje u nedelju - evo ko može da glasa i ŠTA JE ZABRANJENO

Podeli vest

Sledeće nedelje će građani Srbije glasati dvanaesti put za narodne poslanike od kada su održani prvi višestranački izbori 1990. godine. Na ovim izborima pravo glasa ima 6.583.665 birača koji će glasati na 8.253 biračka mesta (8.224 u opštinama/gradovima na teritoriji Republike Srbije i 29 unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija). Osim izbora za narodne poslanike, građani će birati i odbornike gradskih i opštinskih skupština u većem delu opština i gradova, dok će građani Vojvodine birati i svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodina.

 

Šta treba da uradite pre 21. juna?

Da biste izbegli neprijatna iznenađenja na izborni dan, iskoristite vreme ispred nas da proverite sve neophodne detalje.

- Proverite da li ste upisani u birački spisak odlaskom u vašu opštinu/gradsku upravu ili na internet stranici https://upit.birackispisak.gov.rs/

- Proverite na kom biračku mestu glasate

- Proverite da li imate važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš)

- Prijavite se ako želite da glasate od kuće od petka, 19. juna, do nedelje, 21. juna, u 11 časova (ova mogućnost postoji za sta stara i nemoćna lica, kao i za lica koja ne mogu da dođu na biračko mesto iz zdravstvenih razloga)

Najranije pet dana uoči glasanja, dobićete obaveštenje o glasanju (kolokvijalno prepoznato kao „poziv za glasanje“), sa svim neophodnim informacijama, ali je važno da znate da i bez tog obaveštenja imate pravo da glasate.

Šta je zabranjeno na biračkom mestu?

Na biračkom mestu se očekuje pristojnost, kratko zadržavanje i poštovanje reda.

- Ne zadržavajte se ako niste uključeni u sprovođenje izbora.

- Ne koristite mobilne telefone, fotoaparate i kamere.

- Ne narušavajte red na biračkom mestu jer to može dovesti do prekidanja glasanja na tom biračkom mestu.

Ko može da glasa?

Na parlamentarnim izborima možete glasati ako ste državljani Republike Srbije, stariji od 18 godina, ako ste upisani u birački spisak i posedujete važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš) koja sadrži JMBG. Građanima koji poseduju staru ličnu kartu ili pokušaju da iskoriste svoje biračko pravo sa vozačkom dozvolom to neće biti omogućeno. Građani mogu da ponesu i ličnu kartu kojoj je istekao rok, ali u tom slučaju moraju da ponesu i potvrdu MUP-a da su podneli zahtev za izdavanje nove. U slučaju da imate drugo prezime u odnosu na ono koje je upisano u izvodu iz biračkog spiska, birački odbor vam mora omogućiti da glasate ako na osnovu slike i JMBG u dokumentu kojim dokazujete identitet može da utvrdi da je u pitanju isto lice.

Ako živite u inostranstvu (a do 30. maja ste se prijavili da želite da glasate preko diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Srbije) svoje glasačko pravo možete iskoristiti na jednom od preko 40 biračkih mesta van Srbije. Na biračkim mestima van Srbije možete glasati samo na parlamentarnim izborima, ne i na lokalnim ili pokrajinskim izborima.

Izborna tišina

Od četvrtka u ponoć, 18. na 19. jun, pa sve do 20 časova izbornog dana, na snazi je izborna tišina u kojoj je zabranjeno izveštavanje o stranačkim aktivnostima i organizacija stranačkih skupova. Propagande ne sme biti ni u krugu od 50 metara oko biračkog mesta.

Foto: Pixabay

Kada možete glasati?

Biračka mesta se otvaraju u 7 sati 21. juna 2020. i ostaće otvorena do 20 časova istoga dana. U bilo kom trenutku u ovom intervalu možete iskoristiti svoje glasačko pravo. Ukoliko se na biračkom mestu nađete u 20 časova, prilikom zatvaranja biračkog mesta, mora vam biti omogućeno da glasate.

Kako će izgledati sam čin glasanja?

Glasate tako što ćete nedvosmisleno i jasno zaokružiti/podvući onu listu (njen redni broj ili ime) za koju želite da glasate. Glasate sami, tajno, iza paravana. Kada izaberete listu kojoj želite da date svoj glas, listić (ili listiće ukoliko se na vašem biračkom mestu održavaju i lokalni ili parlamentarni izbori) presavijate i ubacujete u odgovarajuću glasačku kutiju. Imajte u vidu da će se na vašem biračkom mestu ukoliko živite u Vojvodini, na primer, možda naći čak tri glasačke kutije. To u praksi znači da možete dobiti tri glasačka listića za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. Možete da glasate na svim nivoima, ali i ne morate. Možete da glasate samo za parlamentarne, a ne lokalne ili pokrajinske i obrnuto.

Koji listići su važeći, a koji nevažeći?

Ono što je bitno da znate kako bi vaš listić bio važeći jeste to da mora biti popunjen na takav način da se iz njega sa sigurnošću može utvrditi za koga ste želeli da glasate. Vaš glasački listić će biti svakako važeći ako ste zaokružili jedan redni broj ispred izborne liste i/ili ime izborne liste.

Svi ostali listići će se smatrati nevažećim.

Šta ako vam je na biračkom mestu pri ostvarivanju biračkog prava potrebna pomoć?

Građani koji ne mogu sami da popune glasački listić (osobe sa invaliditetom, slepi ili slabovidi, nepismeni), imaju pravo da na biračko mesto povedu onoga ko će im u tome pomoći i glasati na onaj način kako birač odredi. Takođe, glasati možete i uz pomoć psa vodiča.

Glasanje van biračkog mesta

Prvi put se za glasanje van biračkom mesta možete prijaviti od petka, 19. juna, pa sve do izbornog dana u 11 sati. Za glasanje van biračkog mesta se mogu prijaviti stara i nemoćna lica, kao i lica koja iz zdravstvenih razloga ne mogu doći do biračkog mesta. Pre dana glasanja (19. ili 20. juna) o vašoj želji da glasate van biračkog mesta možete obavestiti birački odbor preko radnog tela u upravi vaše opštine/grada, dok na dan glasanja (21. juna) obaveštavate neposredno birački odbor ili to činite preko radnog tela.

Kada ćemo saznati rezultate?

Glasa se 21. juna od 7 do 20 časova. Republička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora. Prve procene izbornih rezultata građani će imati već sat vremena posle zatvaranja biračkih mesta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija